Bolile cardiace ucid mai multi oameni decat o face cancerul in toate formele sale combinate, de aceea este bine sa cunoasteti modul in care oamenii au o inima sanatoasa.
Consuma oua! Stiinta arata in mod clar faptul ca o alimentatie fara colesterol nu reduce in mod deosebit nivelul de colesterol. Cand cantitatea de colesterol in mancare este mare, el actioneaza in mod deosebit ca un antioxodant, iar ouale sunt pline de proteine satioase si grasimi esentiale.
Somn suficient. Un minim de somn de 6-8 pe timpul noptii este benefic, deoarece este impiedicata cresterea tensiunii arteriale – un factor de risc al bolii de inima. Trebuie sa tii cont ca ar trebui sa te pui in pat nu mai tarziu de orele 22.30 – 23, sa nu te uiti la televizor inainte, camera sa fie intunecata, iar daca consumi cafea, sa o faci cel tarziu pana la orele 11.
Folosesti scarile! In ce sens? Profita de ele, urcandu-le si coborandu-le! Facilitatile vietii moderne – ascensoarele si scarile rulante – ne opresc dintr-un exercitiu fizic, extrem de benefic sanatatii noastre.
Mediteaza! Stresul provoaca eliberarea catecolaminei, care poate duce la insuficienta cardiaca si atacuri de cord. Pentru sanatatea inimii, acorda un minim de 15-20 minute pentru meditatie.
Razi ori de cate ori se poate! A vedea umorul in aproape orice situatie – oricat de delicata ar fi ea in esenta, te ajuta sa mentii o perspectiva optimista asupra vietii. Iar actul propriu zis de a rade, dilata arterele si mentine tensiunea arteriala scazuta.
Fructe de padure. Fructele de padure contin antioxidanti naturali – vitamina C si E, antociani – pigmenti care le dau culoare, ambele ajutand inima. Consuma-le proaspete sau congelate!
Atentie la tensiunea arteriala! Scaderea tensiunii arteriale sistolice reduce rata de deces datorita bolilor cardiovasculare, insuficientei cardiace, accidentelor vasculare cerebrale si atacurilor de cord cu 25 de procente. Este foarte important sa tii cont de o dieta santoasa, sa fii activa fizic si sa iti pastrezi o greutate normala si adecvata.
Sanatatea dintilor! O buna igiena orala duce la o mai mica inflamatie sistemica. Chiar sunt necesare mai multe cercetari in acest sens, si avand o gura sanatoasa este important pentru mentinerea starii de bine per total.
Vaccine antigripale anuale. A face aceste vaccine este o buna idee pentru persoanele care au boli de inima si insuficienta cardiaca. Acest vaccin – conform cercetarilor – ofera protectie impotriva ritmului cardiac neregulat.
Consumul multor proteine. Deoarece inima este un muschi, ea are nevoie zilnic de proteine. Trebuie evitata carnea care contine hormoni sau antibioticele, si trebuie sa te indrepti catre peste salbatic, ulei de masline, nuci, legume si fructe.
Exercitiile fizice programate. De multe ori, cea mai buna scuza pentru evitarea exercitiilor fizice este timpul, alaturi de situatia in care multe persoane se intreaba de multe ori de ce au luat in greutate. Programeaza-ti orele pentru exercitii si respecta-le, asa cum o faci cu intalnirile de la locul de munca!
Urmareste-ti greutatea! Un studiu realizat in 2016, a aratat faptul ca fiind supraponderal, iti poate lua 3 ani din viata, in timp ce a fi obez, iti poate lua pana la 8 ani, iar riscul este mai crescut la barbati decat la femei. Asa ca, incearca sa imbini alimentatia, stilul de viata, exercitiile fizice intr-un mod rational!
Ai grija la uleiul alimentar! De-a lungul timpului au fost efectuate multe cercetari, modul cum influenteaza uleiurile sanatatea inimii noastre. Evitati uleiul de palmier si folositi-l in schimb pe cel de canola! Uleiurile de avocado, migdale, cosos, sunt la fel de bune.
Zaharul din sange. In cazul adultilor cu diabet zaharat, cauza principala a deceselor sunt bolile de inima si accidentele vasculare cerebrale, in conformitate cu National Institutes of Health. Trebuie avuta mare grija la mancarea tip fast food, sare, alte alimente care duc la creseterea zaharului din sange.
Aerobic intens. Exercitiile frecvente, intense, prelungite, scad tensiunea arteriala, creste colesterolul bun, reduce pe cel rau si trigliceridele, stabilizeaza zaharul din sange. Incerca cel putin 30 de minute zilnic!
Evita mancarea fast food! Conform Harvard University, exista legaturi puternice intre consumul de carne rosie si cresterea riscului de boli cardiovasculare!
Petrece timp afara! Daca serviciul tau consta in munca de birou in mod constant, incearca sa stai mai mult timp afara, pentru diminuarea stresului si pentru a lua o cantitate suficienta de vitamina D de la soare.
Fa-ti din alimentatia mediteraneana un obicei! Aproape tot ce inseamna alimentatie mediteraneana este considerata sanatoasa pentru inima, dar si pentru sanatate – in general. Mergi asadar pe fructe de mare, avocado, ulei de masline!
Fa-ti timp pentru cei dragi! Bolile cardiace au fost asociate cu stresul de la locul de munca si reprezinta un factor psihologic care poate aduce grave probleme de sanatate! Stand in preajma familiei si a prietenilor, poate ajuta la eliminarea acestuia.
Analize inima. Facand analize la inima din timp, poti determina daca ai parte de ceva riscuri. Exista teste simple, nu foarte costisitoare, pe care trebuie sa le faci pentru a lua masuri – daca este cazul, inainte ca anumite simptome sa se manifeste.
Suplimente vitamina K2. Aceasta vitamina este critica pentru sanatatea inimii, ea ajutand calciul sa ‘circule’ prin oase si nelasandu-l sa infunde arterele. Vitamina K2 poate inversa calcifierea coroniana, fapt care ar duce la blocarea arterelor.
Testare tulburari de somn. Apneea de somn – una din cele mai comune tulburari de somn, duce la pauze prelungite ale respiratiei in timp ce dormi. Acest lucru priveaza organele interne de oxigen, facand rau inimii.
Alcool in moderatie. Consumul moderat de alcool protejeaza inima de diversele boli, dar, daca nu consumi alcool sub nicio forma, mergi in continuare la fel! Daca bei mai mult de una sau doua bauturi la o ocazie, acest lucru creste riscul de accident vascular cerebral.
Multa apa. Cel putin cinci pahare de apa pe zi sunt indicate pentru scaderea riscului bolilor de inima si asta pentru ca deshidratarea creste hematocritul – raportul dintre globulele rosii in sange si volumul sanguin si creste vascozitatea sangelui, ambele fiind asociate cu evenimentele cardiovasculare.
Vitamina D. Studiile au aratat ca avand un nivel scazut de vitamina D, acesta este un indicator bun al mortii cardiace, al accidentului vascular cerebral. O cantitate scazuta a vitaminii D este asociata de asemenea, cu o presiune ridicata a sangelui si un nivel ridicat al zaharului din sange. Poti merge la medicul tau pentru a-ti recomanda ce cantitate de vitamina D are nevoie organismul tau.
Probioticele. Acestea scad semnificativ colesterolul rau si marcatorii inflamatorii, care duc in final, la bolile de inima; de retinut sunt Lactobacillus acidophilus si Bifidobacterium lactis.
Pudra de magneziu. Daca organismul are suficent magneziu in corp, colesterolul nu va fi produs in exces. Citratul de magneziu dizolvat in apa este un supliment de luat in considerare.
Recunostinta. Un studiu a aratat ca voluntarii care s-au concentrat pe sentimentele de apreciere, au avut o crestere a frecventei cardiace, asociata cu o scadere a procentajului deceselor cauzate de bolile cardiace. Un alt sudiu, a aratat ca pacientii care au astfel de jurnale – de apreciere, au un nivel scazut al biomarker-ilor inflamatorii, fapt care duce la boli cardiovasculare.
Alimentatia non alba. Incearca sa stai departe de tot ce inseamna mancare ‘alba’, cum ar fi : orezul alb, zaharul alb, faina, painea alba.
Practica yoga! Reducerea stresului prin faptul ca practici yoga, este o buna metoda de relaxare, de gasire a echilibrului si de a ‘evada’ din rutina zilnica.
Aspirina. Aspirina este buna, recomandabila, dar nu pentru toata lumea. Daca esti o persoana sanatoasa, nu exista niciun motiv preventiv sa iei aspirina. In schimb, pentru cei care au avut parte de ‘evenimente cardiace’ sau cei cu artere afectate, o mica cantitate de aspirina, este foarte utila pentru prevenirea unui viitor atac de cord.
Mult sex. Sexul este ca un exercitiu fizic regulat, bun pentru inima. Este un mod usor de a imbina placerea si grija pentru sanatate, in cazul de fata – sanatatea inimii.
Ciocolata neagra. Un studiu realizat cu aproximativ 2 ani in urma, a aratat ca o doza zilnica de ciocolata neagra, ajuta la prevenirea diabetului. De asemenea, este imbunatatita elasticitatea arteriala si este scazuta tensiunea arteriala; ciocolata trebuie sa aiba cel putin 75% cacao, iar 2-3 patratele sunt de ajuns.