Frica – poate fi invinsa? Fie ca ai o teama teribila sa zbori cu avionul peste mari intinse? Daca te incalzeste cu ceva, sa stii ca nu esti singura persoana! Gandurile legate de acest subiect – al unei frici anume, poate avea un efect paralizant. Dar daca ne gandim la frici si fobii in mod diferit, putem incepe a vedea lucrurile diferit.
Frica – Fobie
Aproape fiecare dintre noi are frica de ceva, doar ca o frica este considerata fobie daca este excesiva si te deranjeaza suficient incat sa-ti afectezea viata de zi cu zi. Daca de exemplu, ai o fobie legata de serpi, nu vei merge in zonele in care stii ca se gasesc. Au fost gasite legaturi intre fobii si amigdala din creier, care are rolul de a declansa eliberarea hormonilor ‘lupta-sau-zboara’. Iar cea mai logica asumare este aceea de a evita propria fobie; pe de alta parte, cu cat te temi mai mult, cu atat teama ta va deveni mai mare!
Frica de ascensoare
Se crede ca aproximativ 7% dintre noi sufera de claustrofobie – teama de spatii inchise – care este provocata de anxietate, avand legatura cu sufocarea sau sentimentul de a fi prins intr-o capcana. Oamenii in general, se tem de spatiile mici, deoarece, ei asculta in mod automat gandurile negative. Aceasta se poate datora experientelor trecute sau din cauza a ceea ce au auzit.
Cum sa scapi de ea. Un terapeut va ‘provoca’ aceste ganduri si va incerca sa scoata adevarul la suprafata. Aceasta poate implica in mod treptat o intrare in lift, apoi mers un etaj, apoi mai multe. Poti de asemenea, sa vezi dincolo de situatie, ce se poate intampla daca esti blocat in lift si cum poti supravietui. Daca te blochezi in lift si incepi sa te panichezi, concentreaza-te nu pe gandurile din minte, ci pe fizic! Nu incepe sa te misti in lift si sa incerci sa iti incetinesti/controlezi respiratia! Aminteste-ti ca ai mai fost in situatii similare si cu toate astea, ai scapat nevatamat; nu ai avut nicio problema!
Frica de inaltimi
Acrofobia isi are radacinile in frica de a pierde controlul. Este natural sa te simti nervos cand te afli la inaltimi mari, iar indepartarea de astfel de puncte a fost o necesitate. Pe de alta parte, cei care traiesc in zone in care predomina formele de relief inalte, sunt mult mai curajosi in aceasta privinta, ceea ce este iarasi o expresie a naturalului.
Cum sa scapi de ea. Expunerea lenta si graduala diverselor inaltimi este un punct de plecare. Iar cand vei avea momente in care te simti curajos, incearca o experienta gen telecabina. Terapia cognitiva comportamentala te-ar putea ajuta sa iti antrenezi creierul pentru ca acesta, sa te ajute la randul lui sa percepi faptul ca inaltimea si frica de inaltime o poti controla chiar tu.
Frica de mare
O frica de ocean/mare sau alta intindere de apa impresionanta, este de multe ori legata de teama necunoscutului. Poate fi determinata de orice, de la valurile marii pana la senzatia de rau de pe o barca sau chiar vesti proaste de pe plaja.
Cum sa scapi de ea. Poti simti o stare de anxietate cand vine vorba de mare, dar nu stii de ce. Uita-te in urma pentru a intelege de ce ai putea sa ai aceasta anxietate. A intelege motivele, ajuta foarte mult terapeutul sa lucreze cu aceste sentimente ale tale, care, probabil, pot fi suprimate si uitate.
Frica de zbor
Aceasta se datoreaza gandirii catre factorii externi care sunt dincolo de controlul tau. Cei care au aerofobie sunt foarte constienti de faptul ca, daca avionul intampina probleme, sunt complet neajutorati.
Cum sa scapi de ea. Recunoaste-ti frica pentru a invinge frica! Cautand metode alternative de deplasare, nu faci altceva decat sa-ti consolidezi fobia. Ofera-ti un sentiment de control mai mare, facand ceva cercetari: afla cum zboara un avion, ce sunt cu adevarat turbulentele, totul pentru a sti exact la ce sa te astepti pentru a-ti calma temerile irationale si gandurile din minte. In cazuri extreme, poti apela la ajutor din partea simulatoarelor de zbor online, anume companii aeriene oferind chiar si cursuri speciale.
Frica de paianjeni
Arahnofobia apare datorita evolutiei selective si poate avea legatura cu experiente care detecteaza semne de atacuri surpriza, infectii sau boli.
Cum sa scapi de ea. Expunerea graduala la paianjeni, poate indeparta frica tot gradual. Inspira profund, concentreaza-te pe propria calmare si aminteste-ti ca paianjenul este foarte mic in comparatie cu tine!
Frica de a conduce masina
Anxietatea de a conduce masina apare treptat, dupa un accident sau dupa ce ai fost foarte aproape de unul, sau sa fie legata de stima de sine scazuta, depresie si o teama in capacitatea ta de a lua controlul.
Cum sa scapi de ea. Incepe sa parcurgi distante scurte de drum, apoi sa le maresti; sau, poti incerca diverse calatorii cu un prieten. De asemenea, poti incerca sa faci un curs de conducere mai avansat, in care sa inveti sa conduci in conditii mai dificile: pe ploaie, de exemplu. In momentul in care conduci si esti criticat de altii, este distrusa increderea. Aceasta este o problema de comunicare si relatie, care poate fi exploatata/ rezolvata in terapie.
Frica de a vorbi in public
Aceasta este o teama din cauza ca, te gandesti ca orice faci sau spui gresit sau care nu este in concordanta cu asteptarile celor din jur, te aduce in situatia de a fi respins sau sa te simti jenat.
Cum sa scapi de ea. Incearca sa-ti faci/ imaginezi o scena doar a ta, fapt care iti va da incredere si te va lasa mai putin vulnerabila. Practica un ‘speech’ in oglinda, fii atenta la ceea ce spui, gandeste-te la cineva pe care-l admiri si imagineaza-ti ca esti respectiva persoana in timp ce vorbesti. Ideea aici, nu e sa fii altcineva, ci sa-ti faci sa creasca increderea in propriile forte.