Jeanne Marie Lanvin s-a nascut la data de 1 ianuarie 1867 in Brittany, fiind cea mare dintre cei 11 frati; la varsta de 16 ani ajunge ucenic la Madame Felix din Paris, apoi practica croitoria la o casa numita Talbot pentru ca mai tarziu sa devina modista pe Faubourg Saint-Honoré din Paris.
In 1890 deschide un magazin de palarii, iar in acelasi timp incepe sa faca rochii pentru surorile mai mici si pentru fiica sa. Creatiile astfel facute incep sa atraga atentia mamelor din jur, care apeleaza la ea pentru a face imbracaminte pentru ele, astfel ca din 1909, Jeanne Lanvin incepe sa faca imbracaminte pentru vanzare, lucru care ii aduce o anumita reputatie. In scurt timp, reuseste sa atraga atentia elitei europene prin intermediul creatiilor sale, astfel ca Lanvin devine unul dintre cele mai importante nume.
Remarcabil este faptul ca in toate creatiile sale nu se faceau diferente intre vestimentatiile damelor si cele ale copiilor, tineretea regasindu-se in creatiile purtate de cele doua categorii mama-fiica, lucru foarte important si apreciat in perioada respectiva.
Intre timp, in anul 1895 Jeanne se casatoreste cu primul sot, Count Emilio di Pietro – un italian de vita nobila, pentru ca in 1897 sa se nasca fiica Marguerite cunoscuta si ca Marie-Blanche, intre cele doua existand o puternica legatura spirituala si un devotament reciproc; insusi logo-ul Lanvin este exprimat de aceasta legatura, fiind proiectat de un faimos grafician pe nume Paul Iribe. Marie Blanche va fi cunoscuta ulterior sub numele de Contesse de Polignac sau Marie-Blanche de Polignac – o talentata cantareata de opera, iar dupa decesul mamei sale, devine directoarea Casei de Moda Lanvin. Jeanne Lanvin se desparte de primul sot in 1903, iar in 1907 se casatoreste cu Xavier Melet – jurnalist la ziarul Les Temps si mai tarziu ajunge consul francez in Manchester.
In anul 1913 Jeanne Marie Lanvin creeaza faimoasa „robes de style” inspirata din moda secolului al XVIII-lea si care a ramas foarte populara multi ani, facand valuri in New York chiar si dupa incetarea celui de-al doilea Razboi Mondial. In 1914 creaza rochii de seara cu inspiratie orientala croite din catifea si satin, iar in anul 1920 creeaza o camasa simpla, dar care avea sa devina schita pentru mai bine de 20 de ani, in 1921 introduce si elemente aztece in vestimentatie. Inspiratia Lanvin provenea din multiple surse: de la vestimentatia secolului al XVIII-lea, pana la picturile Vuillard, Renoir, Fantin-Latour, din muzee, calatorii, gradini.
Unul din cei mai importanti pasi in extinderea brandului Lanvin a fost realizat in 1924 prin crearea liniei de parfumuri Lanvin Parfums si lansarea in 1927 a parfumului Arpège – inspirat de fiica Marguerite si pasiunea ei pentru pian. Au fost deschise divizia Lanvin-Sport (1921), o divizie de decoratiuni interioare, manageriate de Armand-Albert Rateau: Jeanne Lanvin a devenit astfel, Ambasadarul Elegantei Franceze, tranformand un simplu atelier in care se confectionau palarii si rochii, intr-un adevarat imperiu al modei si luxului.
Cand Jeanne Marie a dezvaluit linia de imbracaminte masculina in anul 1926, a devenit primul croitor pentru intreaga familie. In perioada dintre cele doua razboaie mondiale, Lanvin deschide magazine in Nice, Cannes, Biarritz, imbracand personalitati ca Mary Pickford, Marlene Dietrich, dar si Regina Italiei, Romaniei si multe printese din Marea Britanie.
In anul 1926 Jeanne primeste titlul onorific de Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare, iar in anul 1938 devine Ofiter al Ordinului Legiunii de Onoare.
Lanvin a fost primul designer de moda care a tratat fashion-ul ca un stil de viata: ea nu vedea creatiile sale ca piese individuale, ci ca pe o parte dintr-un ansamblu dinamic, care cuprindea decor interior, parfumuri, imbracaminte, sport. A reprezentat unul dintre cele mai importanti si influenti designeri ai anilor ’20 si ’30, fiind sursa de inspiratie pentru alti designeri faimosi, Schiaparelli si Balenciaga.
Anul 1946 aduce decesul faimoasei Jeanne Lanvin la varsta de 79 de ani.
In 1950 Marguerite il invita pe Antonio Canovas del Castillo del Rey sa fie designer in cadrul Lanvin. Nascut in Spania, acesta era considerat unul dintre cei mai promitatori designeri dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, lucru care s-a confirmat in urmatorii 13 ani in care s-a pastrat traditia liniei elegante, caracterizate prin linii subtiri si gratioase, tesaturi bogate si broderii complexe.
Dupa Castillo, a venit Jules-François Crahay, care a scos in evidenta mai mult prestigiul de care se bucura Casa de moda si a subliniat eleganta franceza traditionala; prima sa prezentare in 1964 a fost primita cu un mare entuziasm atat din partea cumparatorilor cat si a presei si a intarit pozitia Lanvin in esalonul caselor de moda din Paris.
Inceputul anilor ’80 marcheaza inlocuirea lui Crahay cu Claude Montana, care se face remarcat in primul rand prin indepartarea de liniile traditionale specifice Lanvin: forme agresive, sculpturale, arcuite.
Din 1993 Lanvin s-a focusat pe articole vestimentare ready-to-wear, accesorii, parfumuri – categoria lux.
Anul 2001 il aduce pe Alber Elbaz (de origine marocana) in locul lui Montana, dupa experientele anterioare de la Yves Saint Laurent si Guy Laroche. Usurinta de mare maestru de a lucra vestimentatia feminina este comparabila cu cea a fondatoarei Jeanne Lanvin din 1920, el avand printre fani nume ca: Nicole Kidman, Kate Moss, Sofia Coppola. Elbaz a fost creditat cu renasterea finaciara a Casei Lanvin, fiind apreciat si laudat pentru creatiile sale, multi considerand-ul un talent innascut in a cunoaste ce isi doresc femeile la capitolul vestimentatie.
Parfumuri Lanvin
- 1925 My Sin
- 1927 Arpege (feminin)
- 1928 Arpege Eau Delicieuse
- 1928 L’Ame Perdue(feminin)
- 1928 Petales Froisses(feminin)
- 1931 Scandale (feminin)
- 1932 Rumeur (feminin)
- 1933 Monsieur Lanvin
- 1933 Eau de Lanvin (masculin)
- 1937 Pretexte (feminin)
- 1964 Vetyver (masculin)
- 1965 Crescendo (feminin)
- 1969 Chiaro (feminin)
- 1971 Via Lanvin (feminin)
- 1979 Lanvin l’ homme (masculin)
- 1981 Lanvin for Men (masculin)
- 1983 Clair de Jour (feminin)
- 1997 Lanvin (feminin)
- 2000 Oxygene (feminin)
- 2001 Oxygene (masculin)
- 2002 Eclat d’Arpege (feminin)
- 2003 Vetiver (masculin)
- 2005 Rumeur (feminin)