Lideri prin sport – Programul de Advocacy pentru Persoanele cu Dizabilitati Intelectuale – proiect inceput de Fundatia Special Olympics din Romania (FSOR), care anunta inceperea proiectului derulat in parteneriat cu Asociatia de Sprijin pentru Constituirea, Dezvoltarea si Managementul Structurilor Sportive (ASCDMSS) cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund Romania, program finantat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Proiectul este implementat in colaborare cu Special Olympics Islanda. Durata este de 36 de luni (1 februarie 2021 – 31 ianuarie 2024) si va ajunge in 15 judete din tara.
Scopul proiectului Lideri prin sport este de a forma persoane cu dizabilitati intelectuale (PDI) in tehnici de advocacy, leadership si auto-reprezentare, care sa constituie Comitetul Sportivilor Lideri Special Olympics pentru a aborda autoritatile locale si pentru a solicita acces la baze sportive pentru antrenamente si fonduri publice pentru organizarea de competitii sportive. De asemenea, se va coagula reteaua informala Comitetul Sportiv National Special Olympics, cu scopul de a reprezenta persoanele cu dizabilitati intelectuale (PDI) si de a milita pentru drepturile lor, de a intari capacitatile PDI si a imbunatati accesul lor la practicarea sportului.
Sub sloganul ”EU POT!”, proiectul ”Lideri prin sport” va sprijini 675 de PDI din 15 judete sa isi imbunatateasca starea de sanatate prin practicarea de activitati sportive adaptate in mod regulat, sa dobandeasca abilitatile necesare pentru a face advocacy si sa devina parte a unor structuri sportive care sa le reprezinte interesele pe plan local si national.
Accesul persoanelor cu dizabilitati la facilitati sportive este extrem de limitat in Romania, cu efecte asupra sanatatii si incluziunii lor sociale. Autoritatile trebuie sa le asigure conditii pentru practicarea sportului si sa sprijine activitatea organizatiilor lor sportive. Totusi, realitatea ne arata ca persoanele cu dizabilitati intelectuale iau parte la activitati sportive in mica masura. Motivele tin de necunoasterea legislatiei de catre unele PDI, lipsa unei forme de organizare pe plan local (de tipul cluburilor sportive), practica foarte redusa a auto-reprezentarii (advocacy) si a conceperii unor planuri coerente de actiune. Proiectul propune activitati care sa creasca abilitatile sociale ale PDI, sa le dezvolte capacitatea de auto-reprezentare si advocacy, activitati care sa ii scoata din izolare si sa-i aduca in centrul comunitatilor din care fac parte, nu ca asistati social, ci ca Sportivi Lideri care stiu si pot sa isi ceara drepturile
a declarat Viorel Mocanu, Directorul Sportiv al Fundatiei Special Olympics Romania.
Cele mai importante activitati ale proiectului ”Lideri prin sport”:
- 60 de Sportivi Lideri (SL) cu dizabilitati intelectuale din 15 orase din Romania vor fi instruiti in tehnici de advocacy si leadership si vor aborda autoritatile locale pentru a solicita acces gratuit la baze sportive pentru antrenamente saptamanale si fonduri publice pentru organizarea de competitii sportive.
- Alte 75 de persoane cu dizabilitati intelectuale (PDI) vor fi instruite in tehnici de auto-reprezentare.
- Se va forma Comitetul Sportivilor Lideri Special Olympics (CSLSO) cu misiunea de a prezenta drepturile acestei categorii de persoane si beneficiile practicarii sportului de catre acestea.
- Vor fi infiintate 7 Cluburi Sportive cu Certificat de Identitate Sportiva (CSCIS), dedicate PDI, acestea urmand a fi implicate in activitati alaturi de alte 8 cluburi existente.
- Reprezentantii cluburilor sportive si ai Comitetului Sportivilor Lideri vor invata de la organizatia partenera ASCDMSS si de la colaboratorii de la Special Olympics Islanda cum sa faca demersuri de advocacy pentru a obtine acces gratuit la baze sportive pentru antrenamente si cum sa obtina fonduri de la autoritatile locale.
- Se va crea reteaua informala Comitetul Sportiv National Special Olympics, cu rol de reprezentare a PDI si de punere in practica a legislatiei UE privind nediscriminarea in sport. In acest sens, CSNSO va facilita intalniri cu factori de decizie, va oferi informatii pentru cele 15 cluburi sportive, va conlucra cu Comitetul Sportivilor Lideri SO si cu ASCDMSS, cu scopul facilitarii accesului persoanelor cu dizabilitati intelectuale la baze sportive si la activitati sportive dedicate.
- Se vor organiza Conferinta Nationala „LIDERI prin SPORT” (care va aduce impreuna 90 de participanti interesati de problematica sportului adaptat) si 15 competitii sportive locale, 2 regionale si 1 nationala.
- 540 de PDI din 15 judete vor participa la antrenamente si competitii sportive adaptate.
- Proiectul se desfasoara pe parcursul a 36 de luni si este implementat in 15 judete: Arad, Bacau, Botosani, Brasov, Bucuresti-Ilfov, Cluj, Constanta, Galati, Gorj, Hunedoara, Iasi, Valcea, Prahova, Sibiu si Timis.
Proiectul Lideri prin sport este derulat de Fundatia Special Olympics din Romania in parteneriat cu Asociatia de Sprijin pentru Constituirea, Dezvoltarea si Managementul Structurilor Sportive (ASCMSS) si beneficiaza de o finantare in valoare de 236.088 euro, prin programul Active Citizens Fund Romania, finantat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Continutul acestei pagini nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Granturilor SEE si Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informatii accesati www.eeagrants.org. Informatii despre Active Citizens Fund Romania sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
*Lucram impreuna pentru o Europa incluziva
Despre Fundatia Special Olympics din Romania
Exista peste 200 de milioane de persoane cu dizabilitati intelectuale in intreaga lume, din care aproximativ 130.000 in Romania. Special Olympics Romania isi doreste, inca de la infiintarea sa din 2003, sa ajunga la fiecare dintre ei si familiile lor prin competitii, cursuri, evaluari ale starii de sanatate, evenimente de strangere de fonduri si prin solutii sustenabile pentru cresterea angajabilitatii persoanelor adulte cu dizabilitati intelectuale.
Informatii si fotografii despre Special Olympics Romania: www.specialolympics.ro,
https://www.facebook.com/specialolympicsromania, https://www.instagram.com/specialolympicsromania
Contact: Oana Grecea, PR & Comunicare, Tel: 0722 544 601, o.grecea@specialolympics.ro
Despre Asociatia de Sprijin pentru Constituirea, Dezvoltarea si Managementul Structurilor Sportive (ASCDMSS)
Asociatia a incheiat relatii de parteneriat si colaborare cu peste 12 Federatii Sportive si reprezinta interesele a peste 20 de Cluburi Sportive din mai multe judete si ramuri sportive. Cu ajutorul personalului specializat, ASDCMSS a asigurat consultanta de specialitate cu ocazia demersurilor care au avut drept rezultat infiintarea a doua noi Federatii Sportive (Darts si respectiv Chanbara), fiind certificata de Ministerul Tineretului si Sportului ca structura in cadrul Sistemului National de Educatie Fizica si Sport din Romania.
Despre Special Olympics Islanda
SO Islanda sprijina integrarea sociala prin sport a persoanelor cu dizabilitati intelectuale organizand pe tot parcursul anului, antrenamente si competitii sportive dedicate persoanelor cu dizabilitati intelectuale. SO Islanda este parte dintr-un organism similar ca organizare cu reteua informala Comitetul National Sportiv SO, are o bogata practica in advocacy, rezultatele fiind atat in domeniul sportului (acces la sali/terenuri/ baze sportive pentru PDI si antrenorii lor), cat si in cel al vizibilitatii PDI in comunitati si la nivel national.
Despre Programul Active Citizens Fund Romania
Programul Active Citizens Fund Romania este finantat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitatile economice si sociale si a consolida relatiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare si statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de catre consortiul compus din Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Fundatia pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi, Fundatia PACT si Frivillighet Norge, care actioneaza in calitate de Operator de Fond desemnat de catre FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE si Norvegiene. Active Citizens Fund Romania vizeaza consolidarea societatii civile si a cetateniei active si cresterea capacitatii grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totala de 46.000.000 euro, programul urmareste dezvoltarea pe termen lung a sustenabilitatii si capacitatii sectorului societatii civile, intensificand rolul sau in promovarea participarii democratice, a cetateniei active si a drepturilor omului si consolidand in acelasi timp relatiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein si Norvegia. Pentru mai multe informatii despre Active Citizens Fund in Romania, va rugam accesati www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informatii despre Granturile SEE si Norvegiene, accesati www.eeagrants.ro.