Mai putini bani nu inseamna ca trebuie sa intri in panica, in viata existand solutii pentru orice! Uneori, traind cu venituri mai mici este o alegere, o situatie asemanatoare ca venirea unui copil in viata fiecarei familii. In anumite situatii, aceasta situatie poate fi o consecinta a separarii, a trecerii in nefiinta a partenerului de viata, samd. Si indiferent de natura motivului, ai in continuare o serie de sugestii care te vor face sa ai parte de o astfel de perioada de tranzitie mult mai usoara.
Fii prieten cu bugetul!
Bazandu-te pe un singur buget, implicit mai putini bani, dupa ce ai fost obisnuit cu doua, necesita ceva ajustari si reduceri. Daca esti o persoana care isi stabileste bugetul pentru gospodarie, trebuie sa constientizezi ca acum este timpul pentru ceva revizuiri. Poti incepe cu separarea realista si distincta intre nevoile si dorintele tale. Taie lucrurile de care nu mai ai nevoie, abonamentele nefolosite pe care le are fiecare dintre noi, fiind primele pe lista! Si pune ceva bani deoparte pentru zilele “ploioase”!
Spune NU!
Multi parinti incearca din rasputeri sa pastreze ridicat nivelul de trai al copiilor, dar a face acest lucru cu mai putini bani decat erai obisnuit inainte este destul de dificil in cazurile normale. Trebuie sa inveti sa fii curajos si sa spui NU de cele mai multe ori. Daca aveai seri in care ieseai la restaurant, poti muta obiceiul luand o masa la fel de buna si acasa; daca erai obisnuit sa mergi la plaja in diverse locuri, ia in calcul ca poti face acest lucru si in orasul tau! Hainele pot fi cumparate si din outlet-uri sau alte puncte de desfacere asemanatoare, iar calitatea sa nu fie afectata.
Responsabilizeaza-ti copii!
Ai putea incepe sa iti faci copiii putin mai responsabili daca nu ai facut-o pana acum, prin a-i implica in treburile gospodaresti si a-i rasplati, fie ca vorbim de spalatul vaselor, hranitul animalelelor de companie. Astfel, ei vor invata si constientiza valoarea banilor, intelegand si mai bine situatia. Iar cea mai buna parte aici este aceea ca vei avea parte de mai mult timp pentru a te concentra pe activitati care pot creste veniturile si activitati de economisire a banilor.
Planifica-ti viitorul!
Acorda-ti ceva timp pentru a te gandi la viitor: unde vei locui? De unde vor veni veniturile tale? Ce se intampla cu copiii tai, cu casa ta, cu bunurile, daca ti se intampla ceva? Ia in calcul si o asigurare care ar putea salva situatia, in cazul in care intampini probleme sau te imbolnavesti.
Gaseste sustinere!
Ajutorul poate fi mereu la indemana, apelatul la familie si prieteni pentru suport moral fiind mereu un lucru bun din multe puncte de vedere. Poti sa ai diverse activitati cu ei, schimband pareri, auzind diverse sugestii, ajutandu-te in planificarea vietii in viitor. A avea parte de sfaturi profesionale din partea unor specialisti, te vor ajuta sa ai o imagine de ansamblu a situatiei si sa iei decizii bune pentru viitor.
Ai grija de tine!
Sanatatea fizica si mentala sunt primordiale daca vrei sa faci fata unei situatii dificile, indiferent de natura ei. Gaseste modalitati pentru a evita si elimina stresul din viata, o alimentatie sanatoasa si exercitiile fizice regulate ajutandu-te mult in acest demers. Sanatatea precara te va face sa cheltui multi bani si nu vrei acest lucru, asta pentru a nu mai aminti de compromiterea situatiei de a nu mai castiga bani, ceea ce duce la o situatie si mai delicata, pe care vrei sa o eviti. Retine ca atunci cand urci in avion, ti se spune sa iti pui masca de oxigen inainte de toate; pentru a-i ajuta pe cei din jur, trebuie sa te ajuti pe tine!