Marea revenire inseamna ceva diferit pentru fiecare dintre noi; poate iti doresti ceva foarte mult, la care ai visat prea mult timp, iar nesansa sau o intamplare nefericita te-a privat de rezultatul mult ravnit! Mai mult decat atat, ai avut persoane care nu doar ca nu te-au sustinut, dar ti-au transmis semnale ca nu poti face acel lucru sau au venit cu argumente contra obiectivului tau.
O revenire sau marea revenire indiferent de domeniu, este cu mult mai spectaculoasa in situatiile in care te-ai aflat pe o panta descendenta, sau ai obtinut o „victorie” cand nimeni si nimic nu iti mai dadea vreo sansa, cand deficitul pe care il aveai era prea mare pentru ca tu sa reusesti! Si totusi ai facut-o! Majoritatea iubim revenirile, mai ales cei aflati in tabara castigatoare, chiar daca cele mai frumoase reveniri sunt mai rare si imprevizibile. Astfel de momente sunt, conform statisticilor, mai dese in sport, iar daca iti doresti si tu o astfel de revenire, poti citi in continuare urmatoarele sugestii, o combinatie perfecta intre psihologie si stiinta.
1 Vezi rezultatul!
Imagineaza-ti obiectivul! Acum, simte-l! Daca simti fluturi in stomac, acesta este cel mai de pret lucru! Vizualizand viitorul, aduce speranta procesului, chiar daca, de multe ori, revenirea nu este doar emotie si distractie, ea putand fi dificila si sinuoasa. Noteaza-ti visul pe un sticker si pune-l la vedere! Scrie un citat motivant si lipeste-l pe oglinda! Obiectivul si viziunea trebuie sa fie in topul gandurilor tale! Trebuie sa vizualizezi scopul tau in mod constant si sa iti spui ca poti face asta, pozitivitatea oferindu-ti senzatia de control asupra vietii tale si a directiei in care te indrepti.
2 Obisnuieste-te cu sentimentele tale!
O revenire poate fi asemanatoare cu saritura unei mingi: cateodata traiectoria este curata si logica, cateodata, se abate de la cursul sau. Iar pentru a face fata si a gestiona asa cum trebuie toate traiectoriile, ai nevoie de rezistenta, care nu este scopul tau, ci parte a procesului sau procesul in sine. Cand lucrurile nu merg asa cum ne dorim, este bine sa experimentam sentimentele de suferinta si intruziune, acest lucru ajutandu-ne sa gasim noi posibilitati.
Un lucru care poate ajuta pentru marea revenire este acela de a scrie emotiile si ceea ce simti, pentru a te ajuta sa intelegi ce se intampla. Gratie acestui proces de scriere, poti ajunge in punctul in care sa identifici ce iti aduce bucurie si apreciere, ceea ce se poate transforma intr-un antrenament. Scopul este acela de a induce ceva stres in organism – minte si muschi, pentru a deveni mai rezistent.
3 Fa strategii cu cei ce-ti sunt aproape!
In sport de exemplu, cand exista doua echipe adverse pe teren, cea mai avantajata este echipa care joaca acasa. Daca e nevoie de o revenire, echipa gazda are sanse de trei ori mai mari sa revina in cazul in care sunt condusi la scor! Acest lucru este posibil datorita sustinerii si dragostei venite din partea multimii, asa ca, gandeste-te la cei care iti sunt aproape cu adevarat ca la adevaratii fani; ei iti vor intari abilitatile si tot ei te vor prinde cand vei cadea. Pentru multe persoane, sunt utile conversatiile despre scopul lor cu prietenii si sutinatorii, lucrurile capatand un sens real, chiar contractual. Foarte bine functioneaza si a vorbi cu voce tare despre planuri, fapt care te tine responsabil.

4 Gestioneaza-ti in minte esecul!
Un lucru interesant si usor de vazut este acela ca multi dintre cei care au esuat, au parte de o revenire mult mai buna sau peste asteptarile normale. Oameni care au esuat, au devenit ulterior oameni de un mare succes. Esecul ii poate determina pe multi sa isi dubleze (cel putin) efortul de evitare a acestuia si de o posibila stagnare. Un bun exemplu este acela in care ai terminat o relatie; tu trebuie sa te concentrezi pe ceea ce iti doresti de la urmatoarea relatie si sa constientizezi ce nu a mers la ultima! Imbratisand esecurile din toata inima, te ajuta pe viitor: de cate ori esti respins sau nu reusesti, trebuie iti maximizezi eforturile, pentru ca data viitoare sa faci si mai bine! Iar acest lucru, va schimba total modul de gandire si de abordare a tuturor situatiilor intampinate.
5 Linisteste-te!
Ai o stare de nervozitate cand ai de facut ceva maret? Este normal, deoarece creierul este setat pentru siguranta si nu pentru succes! Acest mecanism intern de retinere ne impiedica sa ne asumam riscuri, asa ca noi supravietuim. Si e normal sa iti asculti vocea interioara care vine cu tot felul de ganduri negative, doar ca nu trebuie sa o iei in considerare! Fiecare auzim „nu pot” din interior! Recunoaste fricile induse, dar contracareaza-le cu ganduri si propozitii pozitive, motivante si realiste, care te ajuta sa iti atingi succesul! Cand gandurile negative incep sa intre subtil in mintea ta, citeste cu voce tare afirmatiile pozitive si tot ce te motiveaza! Creierul este mai mult soft decat hard, astfel ca vei crea cai neuronale utile pentru tine.
6 Intreaba-te!
Cu siguranta te-ai indoit de tine de multe ori, ceea ce este normal. Doua intrebari ar fi esentiale: „Chiar imi place ceea ce fac? Sunt pasionat?„. Daca ambele raspunsuri sunt cu DA, te mai poti intreba din cand in cand, dar daca exista cel putin un NU, trebuie sa intelegi ca a renunta nu este un lucru rau. Nu ai de demonstrat nimic nimanui, dar inainte de toate trebuie sa te cunosti si sa stii ce vrei. De obicei, cand renunta, sportivii afirma ca deja ceea ce fac – antrenamente, stil de viata – au ajuns sa fie un chin. Iar a avea pasiune si dragoste pentru ceea ce faci, este o parte integranta a misiunei tale, iar perseverenta fara pasiune este o macinare. Asa ca, cel mai bine este sa nu pierzi timpul facand ceva impotriva a ceea ce simti si sa incerci sa identifici ce anume te pasioneaza.
7 Necesitatile tale pe primul loc
Actiunea de a reusi te poate consuma, indepartandu-te de marea revenire, insa practicand ingrijirea de sine, ii vor oferi mintii si corpului dragostea pentru ca tu sa fii la capacitate maxima, indiferent de ceea ce faci. Descopera ce este mai bine pentru tine, adresandu-ti intrebarea „Care sunt lucrurile elementare zilnice care trebuiesc facute pentru a avea grija de mine?„. Raspunsul iti ofera baza acelor lucruri care trebuiesc facute si care reprezinta fundamentul lucrurilor speciale de mai tarziu.