Mirosul specific corpului produs de actiunea bacteriilor in timpul transpiratiei, are mai multe cauze, de la genetica la alimentatia zilnica. Chiar daca multi prefera mirosul natural al pielii, majoritatea cu siguranta nu si-l doresc impreuna cu mirosul picioarelor sau al subratelor!
- Ai grija de zona subratelor! Transpiratia in sine nu are miros. Ceea ce este neplacut, este cauzat de bacterii, transpiratia fiind folosita pe post de reproductie. Pentru eliminarea acestor neplacute mirosuri, trebuiesc facute dusuri ziline, mai ales daca faceti exercitii fizice solicitante, pentru eliminarea bacteriilor de pe piele.
Trebuie folosit un sapun bun, indicat ar fi – daca gasiti – sapun african din cenusa din plantain, cacao, frunze palmier, ulei de palmier – care este un antibacterial natural. Sau alegeti un sapun care contine ulei de arbore de ceai, rozmarin, salvie, sau iarba de lamaie pentru lupta antibacteriana si impotriva mirosului. - Ciuperca piciorului. Mirosul neplacut al picioarelor este cauzat de bacteriile care traiesc in mediul umed si cald, in mediul creat de sosete si incaltaminte. O bacterie des intalnita este Brevibacterium, care se hraneste cu piele moarta si produce gaze care au un miros asemenator sulfului. Pentru ca sunt mai mereu intr-un mediu inchis, picioarele sunt predispuse la a dezvolta ciuperci, ceea ce duce la misrosul neplacut specific.
Trebuie sa avem grija sa cream picioarelor un mediu cat mai curat si uscat. Este indicat sa folosim o pudra pe baza de amidon care poate tine la distanta umiditatea. Daca banuiesti ca ai o infectie fungica, cauta o lotiune antifungica, care contine nuca neagra, ulei arbore de ceai, sau alti agenti fungici. Aplicarea uleiurilor esentiale de lemn de cedru, cimbru sau oregano direct pe picioarele curate, pot ajuta din timp sa lupte impotriva bacteriilor, ciupercilor, mirosurilor. - Scapa de par! Glandele apocrine gasite pe zone ale corpului unde creste parul (cum ar fi axilele) produc transpiratie cu o cantitate mare de proteine, pe care bacteriile le descompun foarte usor. Cand transpiratia este produsa de aceste glande si intra printre firele de par, se creeaza un teren mult mai fertil pentru reproducerea bacteriilor.
Folositi un produs usor de eliminare a parului sau radeti in mod regulat. Folositi un gel sau o lotiune cat mai blande cu ingrediente cum ar fi lavanda, untul de shea, uleiul de nuca de cocos sau aloe vera, pentru a calma pielea si a preveni firele de par crescute in in acelasi loc. - Nivelul pH al pielii! Reducerea nivelului de PH prin aplicarea unui ingredient cu acid, cum ar fi lamaia sau otetul, ajuta in lupta impotriva mirosului; iar explicatia este urmatoarea: bacteriile se dezvolta intr-un mediu mai alcalin si facand astfel suprafata pielii, este descurajata cresterea bacteriilor.
Dupa dus, aplicati cu o carpa uscata otet din cidru de mere la subrat sau picioare si frecati usor, lasati sa se usuce si apoi imbracati-va. Sau folositi jumatate dintr-o lamaie taiata. Puteti de asemenea, aplica ulei esential de portocala, lamaie, grapefruit, iarba de lamaie pentru o protectie suplimentara de miros. - Alimentatia conteaza! Pe langa faptul ca afecteaza respiratia, anumite alimente pot afecta si mirosul corpului, legumele crucifere ca broccoli si varza sunt bogate in compusi sulfurici cu miros puternic si care se pot gasi ulterior in transpiratie. Amino acizii din carnea rosie si colina din peste pot creste mirosul corpului. Dar, exista si anumite alimente care diminueaza mirosurile. Clorofila, pigmentul care da frunzelor verzi culoarea verde natural este un antibacterial natural; interferand cu bacteriile organismului, poate absorbi compusi urat mirositori.
Pentru a va feri de mirosurile neplacute survenite din partea alimentatiei, incercati sa consumati spanac, varza kale, patrunjel alte verdeturi de culaore verde inchis si luati seama cand consumati crucifere, carne rosie sau peste cu 6 pana 12 ore inainte de un eveniment important. Sucul de iarba de grau sau pudra, este foarte bogat in clorofila sau luati clorofila concentrata prin intermediul tabletelor sau lichidelor; majoritatea expertilor recomanda 100-300 mg zilnic. - Alege deodoranti naturali! Majoritatea antiperspirantilor contin aluminiu clorhidrat sau zirconiu de aluminiu, ingrediente care conecteaza glandele sudoripare pentru a preveni transpiratia. Ambele continand aluminiu, exista preocupari in ceea ce priveste posibile legaturi cu boala Alzheimer si cancerul mamar. Alte deodorante pot contine parabeni, disruptori endocrini, care la fel, au fost legati de cancer.
Trebuiesc folosite deodorante naturale pe baza de uleiuri esentiale si alti compusi care lupta impotriva bacteriilor, reduc transpiratia si mascheaza mirosurile. Mergeti pe produsele care contin levantica, menta, pin, salvie, sau alte uleiuri esentiale. Unele contin zinc ricinoleic, o componenta naturala care elimina mirosurile. Deodorantele cu cristal sunt realizate din saruri minerale cum ar fi piatra de alaun, o molecula mare despre care se crede ca nu este absorbita de organism. Cautati-le pe cele care nu contin aluminiu clorhidratat!