Exista multe modalitati de a va proteja sanatatea urechilor si a auzi mai bine pe care le poti face acum, pentru viitor!
1 Verifica medicamentele!
Anumite medicamente numite ototoxice pot provoca deteriorarea urechii interioare, care poate avea consecinta pierderea auzului. Acestea includ antibiotice folosite in scopul tratarii unor infectii serioase; medicamentele ototoxice sunt folosite pentru tratarea cancerului, anti malarie si diuretice, dar si cantitati mari de aspirina luate in mod regulat.
Nu trebuie sa te gandesti niciodata sa intrerupi tratamentele prescrise de medici, iar daca sesizezi ca iti pierzi auzul, vorbeste cu un medic pentru a gasi solutii in acest sens.
2Atentie la raceala!
In cazul in care ai ‘prins’ o raceala sau ai sinuzita, acest fapt iti poate opri tuburile Eustachiene (acestea conecteaza urechile medii cu partea din spate a gatului) de la a se deschide si a tine presiunea aerului in urechi la nivel normal; aceasta poate duce la aparitia problemelor in auz! Foloseste un decongestionant sau stai deasupra unui castron cu apa fierbinte, avand un prosop deasupra capului. Suflatul nasului, inghititul, cascatul sau mestecatul gumei, pot ajuta la deschiderea tuburilor blocate.
3 Mareste viteza!
Daca ai un smartphone si asculti audiobookuri, incearca sa maresti viteza de redare la X2, X3 sau X4, pentru a-ti antrena creierul sa munceasca din greu sa inteleaga ce se spune. E cam acelasi lucru ca atunci cand alergam si setam o viteza mare, atunci cand alergam normal, ni se pare mai usor. Persoanele in varsta, afirma de multe ori, ca cei din jur vorbesc prea repede pentru ei si nu reusesc sa inteleaga, iar acest exercitiu facut acum, poate sa ne ajute mult mai mult, atunci cand ajungem la o varsta inaintata.
4 Ai grija de greutate si talie!
Un studiu realizat in SUA a gasit legaturi intre obezitate si un risc crescut al pierderii auzului. Studiul a fost realizat pe un numar de 68000 de femei si cu cat este mai mare IMC-ul (indice masa corporala) si circumferinta taliei, cu atat este mai mare riscul. Cercetatorii considera ca urechile au nevoie de sange pentru a functiona in parametri normali, iar o persoana care este obeza, poate impiedica fluxul de sange prin ingustarea vaselor de sange si hipertensiune arteriala.
5 Mergi doua ore saptamanal pe jos!
Acelasi studiu de la punctul 4, a aratat ca femeile care sunt mai active fizic au sanse cu 17% mai putin sa isi piarda auzul, comparativ cu cele mai putin active. Iar acest lucru nu in seamna ca trebuie sa alergi o distanta echivalenta unui maraton! Cercetatorii au demonstrat ca femeile care au mers pe jos cel putin doua ore saptamanal, au sanse cu 15% mai putin sa aiba probleme de auz comparativ cu cele care au mers o ora sau mai putin. Asa ca, daca vreti sa aveti un auz bun, ridicati-va de pe canapea si faceti o plimbare!
6 Lasa ceara sa isi faca treaba!
Ceara urechilor este un lucru foarte bun, deoarece mentine sanatatea urechilor noastre. Ea retine murdariile si bacteriile, pentru ca acestea sa nu intre in urechi, implicit acestea nu vor avea parte de infectii sau iritatii.
Un lucru interesant e faptul ca, urechile se curata singure, in sensul ca, ceara se misca singura catre exterior, de aceea nu este nevoie sa ne curatam urechile intr-un mod exagerat. O stergere simpla in jurul urechii externe cu un prosop umed, ar trebui sa fie de ajuns pentru eliminarea oricarei urme de ceara veche. Evita tentatia betigaselor cu bumbac in canalul urechii!
7 Pericole de zi cu zi.
Ascultarea muzicii la casti la un volum maxim sau mersul la concerte ne poate afecta in sens negativ auzul, dar si sunetele de zi cu zi (de peste 85 db) pot cauza pierderea auzului la expunere constanta. Alte pericole la care ne sunt expuse urechile, sunt ascultarea muzicii la radio peste zgomotul strazii, folosirea anumitor unelte electrice, masini de tuns iarba, ajungandu-se la niveluri periculoase.
8 Fii atenta la barbie!
Bruxismul este foarte periculos si pentru pierderea auzului, datorita unor inflamatii care pot lua nastere in jurul urechii. Daca nu esti sigura ca iti macini noaptea dintii, incearca sa fii atenta dimineata chiar cand te trezesti – daca exista sensibilitate in locul unde se intalneste maxilarul cu urechea. In caz afirmativ, iti macini noaptea dintii. Incearca pe timpul noptii sa folosesti DenTek Platinum Dental Guard, care protejeaza atat dintii de sus, cat si cei de jos, astfel ca, nu vei mai avea probleme de acest gen!
9 Asculta ca un muzician!
Studiile au aratat ca muzicienii experimentati au capacitatea de a distinge mult mai bine cuvintele intr-o conversatie in cadrul unei camere zgomotoase. Explicatia ar fi ca ei si-au antrenat creierul sa-si asculte propriile instrumente in timp ce altii canta – ca si cum ar separa o singura voce in multime. Incearca sa-ti asculti acest simt ascultand muzica la un volum confortabil cat sa poti purta o conversatie si sa incerci sa distingi cate un instrument.
10 Concentreaza-te pe sunete!
Multi dintre noi isi dau seama ca au probleme cu auzul in momentul, in care nu pot urmari conversatiile in locuri zgomotoase. Iata un exercitiu, menit sa rezolve aceasta problema: Deschide televizorul si radioul in acelasi timp si incearca sa urmaresti doar televizorul; dupa doua minute, fii atenta doar la radio! Apoi schimba!
Cu cat ne concentram mai mult pe sursa de sunet cand alte lucruri se intampla in jur, cu atat mai usor va deveni si pentru noi, si vom scapa de aceasta problema.