Oana Enescu iubeste moda, pe care o considera parte din ea si din stilul ei de viata. Si-a inceput cariera in domeniul arhitecturii, dar cea mai mare dragoste a iesit la suprafata, actualmente ea reusind sa combine in cel mai armonios mod – arhitectura si moda, transformandu-le intr-un stil vestimentar clasic si modern in acelasi timp, care transmite deopotriva profesionalism si forta.
Fiind o persoana dedicata 100% in tot ceea ce face, Oana Enescu se implica in toate segmentele afacerii, de la prima idee, pana la alegerea materialelor, imaginea brandului si modalitatile de promovare. Inspiratia creatiilor sale sunt „extrase” din ritmul si stilul de viata al femeilor de astazi, iar atentia acordata fiecarei piese vestimentare in parte este maxima.
Cu gandul la celebrele bulevarde din New York si Paris, de unde si numele brandului, stam de vorba cu cea din spatele acestui brand modern si efervescent – Oana Enescu – si aflam informatii interesante despre moda, arhitectura si tot ce inseamna Avenue No 29.
Buna, Oana Enescu si bine ai venit in paginile revistei noastre! Spune-ne pentru inceput, ce te-a atras mai mult cand erai mica: arhitectura sau moda?
Buna! Multumesc pentru invitatie! Cred ca a fost de fapt desenul/ arta initial si abia apoi a fost alegerea constienta catre arhitectura sau moda. Din ce imi amintesc, desenele mele din copilarie includeau ambele, de la schite de case sau obiecte de mobilier pana la schite de articole vestimentare, insa erau schite dupa model, ulterior a urmat in mod natural si partea de imaginatie.
Ai avut pe cineva in familie sau cineva apropiat care sa te influenteze in vreun fel spre ceea ce avea sa devina mai tarziu preocuparea principala?
Direct nu, dar indirect da. Parintii mei au observat ca am inclinatii catre tot ce inseamna arta, desen, imaginatie si in liceu am urmat cursuri de specialitate catre o viitoare profesie in design sau arhitectura.
Ce inseamna arhitectura pentru Oana Enescu si cat de mult te-au ajutat studiile din acest domeniu in ceea ce faci astazi?
Pentru mine, arhitectura sau designul in general este un stil de viata. Este un mijloc de a-ti exprima personalitatea intr-un mod destul de direct si fara sa fie nevoie de prea multe cuvinte. Studiile in arhitectura au fost definitorii pentru nasterea brand-ului, sunt destul de multe aspecte care se suprapun si cunostintele din domeniu mi-au pavat o mare parte din drumul catre design vestimentar.
Ce parte a arhitecturii te atrage mai mult?
Conceptul. Partea in care cauti primele idei pentru un proiect si intr-un final ajungi la o materializare a acelei idei initial abstracte intr-un proiect. Asta m-a atras dintotdeauna si este si partea pe care am stapanit-o intotdeauna cel mai bine.
Ce te-a invatat experienta din arhitectura, atat timp cat ai activat in acest domeniu?
Eu inca activez in domeniu, desi a trebuit sa fac loc si business-ului actual. Cred ca m-a invatat aproape tot ce am avut nevoie sa stiu pentru a incepe business-ul pe partea de design vestimentar, dar cel mai mult am invatat sa inteleg compromisurile pe care trebuie sa le faci pentru a transpune un concept in realitate.
Si la un moment dat, s-a produs “ruptura” de arhitectura, in favoarea modei … Ce te-a determinat sa pasesti in lumea modei? Care iti sunt motivele din spatele acestei decizii?
Cum spuneam mai devreme, intotdeauna am fost prinsa intre cele doua si alegerea mea in favoarea arhitecturii am stiut dintotdeauna ca va fi doar pentru o perioada. Intr-un fel sau altul, mereu imi indreptam interesul si catre cealalta. Adevarul este ca imi place sa profesez in ambele domenii si desi stiu ca este greu sa reusesti sa activezi in doua domenii paralele, as vrea sa pot face asta cat mai mult timp.
Ai fost sustinuta in toate aceste calatorii de cineva anume? A existat cineva care sa te incurajeze neconditionat?
Pentru alegerea initiala, sustinerea a fost mereu prezenta si a venit natural, in schimb atunci cand am facut trecerea de la arhitectura la moda, a fost un soc pentru familie, prieteni sau chiar colegi din domeniu si au durat cativa ani pana cand au inteles ca pentru mine moda si dorinta de a face un business din asta este mai mult decat o faza sau un moft. Abia la ceva timp dupa ce am deschis brand-ul, au inteles ca vorbeam serios.
La o prima vedere, domeniul modei este de departe unul mult mai concurential comparativ cu arhitectura. Nu ti-a fost frica sa intri pe o piata puternic concurentiala, in care multi activeaza de ani buni?
Nu. Eu nu am functionat niciodata asa, concurenta ma motiveaza si consideram ca am ceva de spus in domeniu, nu era doar o alta forma de a face un business, era mai mult decat atat si stiam ca sunt dispusa sa ma dedic acestuia, astfel incat sa pot face fata concurentei.

Care au fost primii pasi cand ai dat nastere acestui brand? Ce ai facut prima oara? Spre ce ti-ai indreptat toata atentia?
Crearea unei identitati puternice a brandului care sa exprime cat mai fidel conceptele din spatele acestuia, atat prin produsele in sine cat si prin elementele de identitate vizuala, precum nume, logo, etc.
De ce numele brandului de moda – Avenue No 29 si nu ti-ai scos in evidenta numele? Care este etimologia Avenue No 29?
Abordarea mea a fost mai putin personala decat a designerilor locali spre exemplu, nu am dorit asocierea cu numele meu, nici macar sa se stie neaparat cine este in spatele brand-ului, am dorit ca fiecare clienta sa se identifice cu ceea ce inseamna pentru ea Avenue No 29.
“Avenu” face referire la celebrele bulevarde din New York sau Paris, care sunt cunoscute pentru magazinele de designeri si unde shoppingul sau doar window-shoppingul este o experienta in sine, iar 29 era varsta la care am dat nastere brandului.
Care este stilul abordat de Oana Enescu si Avenue No 29 si carui tip de femeie se adreseaza?
As spune ca este la baza clasic, dar cu o abordare contemporana. Clasic pentru ca piesele sunt create astfel incat sa reziste trendurilor de sezon, avand o versatilitate care le face sa poata fi purtate ani la rand, in diverse combinatii, iar contemporan pentru ca au linii, detalii, care le scot in evidenta intr-un mod subtil.
Brandul se adreseaza femeii intre 25-45 de ani, care activeaza intr-un mediu profesional business si care pune accent pe vestimentatie si modul in care designul, calitatea si unicitatea pieselor pe care le poarta o pun in valoare.
Ce aduci nou in moda romaneasca Oana Enescu si care iti sunt atuurile?
Tagline-ul brandului este “Redefining Corporate”. Am dorit sa aduc pe piata un brand preponderent axat pe linia business care transmite totodata profesionalism si forta, insa fara a-si pierde din feminitate si din latura creativa.
Atuurile sunt atentia acordata produselor, unicitatea materialelor si liniile simple dar sigure, care definesc fiecare colectie.
Presupunand ca esti fata in fata cu o potentiala clienta, cum ai incerca sa o convingi sa cumpere de la tine? Care ti-ar fi principalele argumente?
In general, clientele vin deja destul de hotarate, pentru ca apreciaza anumite elemente, precum calitatea materialului, a cusaturii, a croiului, etc, in schimb eu le ajut mai degraba sa le combine intr-un fel in care poate nu s-au gandit, sau le fac sugestii de produse care se potrivesc mai bine conformatiei lor.
Care sunt principalele materiale regasite in creatiile tale si de unde le achizitionezi?
Cred ca tweed-ul ar fi materialul care se regaseste in fiecare colectie si matasea naturala. Materialele precum tweed-ul, stofele, lana sunt achizitionate din Italia, iar matasurile naturale din Dubai.
Exista culori care domina piesele vestimentare apartinand Avenue No 29 sau nu exista astfel de bariere?
…