Ochii dupa 40 de ani reprezinta o problema generala, un prag critic din multe puncte de vedere, iar sanatatea lor ar trebui sa se bucure de mare atentie din partea ta. Iata in continuare cum iti poti pastra ochii sanatosi si cum poti avea parte de o buna vedere.
1 Ai nevoie de o vizita la ochi, chiar daca vezi bine!
Chiar daca vezi bine si nu ai niciun fel de probleme, acest lucru nu este echivalentul faptului ca ochii sunt sanatosi. Afectiuni ale ochilor, ca glaucom, lacrimi retiniene sau tumori, pot fi tacute la inceput sau chiar in etapele de mijloc.
De facut. Mergi la optometrist in jurul varstei de 40 de ani. Multe institutii recomanda ca toti copii sa aiba parte de vizite la oftalmolog inainte de inceperea scolii, iar apoi, in mod regulat. Iar daca nu ai mers la un astfel de control pana in jurul varstei de 40 de ani, acum este momentul, mai mult ca niciodata!
Nu trebuie sa te sperii, pentru ca vor fi efectuate teste care sa verifice claritatea si confortul de a vedea, la fel ca orice depistare a unei potentiale afectiuni, procedee care nu dureaza mai mult de o ora. Medicul optometrist va evalua toate rezultatele si iti va face recomandarile aferente, fie ca este vorba sa cauti solutii de reglare a vederii – ochelari sau lentile de contact sau, sa mergi acasa. Ochii tai merita sa aiba parte de vizite regulate si, mergand la un optometrist in mod regulat, iti vei putea proteja vederea intr-un mod sanatos.
2 Nu trebuie sa fii batran pentru a dezvolta boli de ochi!
Cele 4 mari boli legate de varsta – degenerarea maculara, glaucomul, catarcata, retinopia diabetica – toate pot lovi ochii dupa 40 de ani sau chiar mai devreme! Glaucoma este una din bolile lider care se incadreaza in aceasta categorie si se crede ca aproape 50% dintre cei care traiesc cu glaucoma sunt nediagnosticati.
De facut. Genetica joaca un rol esential si cand apar astfel de probleme, spune-i medicului daca un membru al familiei a avut aceasta problema. Etnia reprezinta si ea un factor important, glaucoma afectand si progresand mai repede in randul persoanelor asiatice sau africane, desi lucrurile nu sunt foarte clare in aceasta privinta.
3 Cataractele sunt tratabile
Majoritatea cataractelor sunt in stransa legatura cu procesul de imbatranire si cu toate acestea, exista si anumite cauze, cum ar fi diabetul, leziunile, folosirea steroizilor. Cataracta te face sa iti pierzi claritatea vederii, sa vezi doar la mica distanta, sau schimbari ale perceptiei culorilor la luminozitate mai intensa, intalnindu-se in mod deosebit la ochii dupa 40 de ani.
De facut. Poti intarzia aparitia cataractei prin adoptarea unor obiceiuri sanatoase, cum ar fi evitarea fumatului, purtarea ochelarilor de soare anti UV. Iar daca, cataracta apare devreme din punctul tau de vedere, iti poti pastra vederea clara, multumita ochelarilor sau lentilelor de contact; interventia chirugicala, poate veni mai tarziu.
4 Lacrimile retinale nu sunt toate la fel
Picaturile standard pot fi bune pentru disconfort sau neclaritate, dar daca ochii se simt uscati, cel mai bine este o vizita la medicul oftalmolog, pentru a afla care este cauza simptomelor. Cauzele pot fi multiple, mai ales ca, de vina, pot fi si factorii subiacenti.
De facut. Ochii uscati reprezinta ceva foarte comun, dar persoanele care experimenteaza asa ceva, nu trebuie sa considere ca pot trai cu asa ceva. Datorita imbunatatirii diagnosticelor si a evolutiei tratamentelor, aproape toti cei care sufera de aceasta afectiune se pot bucura de ajutor. Cu toate ca anumite picaturi te pot ajuta daca ai avut parte de ochi uscati pe o perioada scurta, daca acest lucru dateaza de mult timp, trebuie consultat un medic de specialitate.

5 Exista multe posibilitati de corectare permanenta a vederii
Chirugia a ajutat multe persoane sa aiba parte de o vedere buna, fara a avea nevoie de ochelari sau lentile de contact. Persoanele cu cornee subtire sau neregulata, ochi uscati puternic sau alergici, sau chiar o prescriptie pentru ochelari foarte puternici, pot lua in calcul mai multe optiuni.
Chirurgie cu laser pentru redimensionarea suprafetei corneei pentru o vedere clara. Este considerata foarte sigura. Lentile subitiri ‘collamer’ implantabile, prin intermediul unei mici incizii, ca urmare a unei proceduri chirurgicale rapide. Pot fi indepartate fara ranirea ochilor. Lentile intraoculare care inlocuiesc lentila naturala a ochiului, in timpul operatiei de cataracta. In mod obisnuit, interventia este recomandabila persoanelor peste 50 de ani.
De facut. Ia in calcul toate optiunile, dupa vizita la un medic specializat.
6 Ochelarii farmaceutici nu sunt de ajuns
Toti vom avea nevoie la un moment dat de ochelari pentru citit, lentilele ochilor intarindu-se si pierzand din flexibilitate, pe masura trecerii anilor; mai mult, pupilele vor deveni mai sensibile la schimbarile luminii. Acesta este si motivul pentru care cei peste 40 de ani, au nevoie de tot mai multa lumina pentru a citi. Ochelarii de farmacie sunt buni pana la un punct, adica doar in cazul in care ai norocul sa ti se potriveasca; pe de alta parte, acest ochelari nu sunt personalizabili si, in functie de problemele tale, exista o mare posibilitate sa nu te ajute sub nicio forma!
De facut. Este foarte important sa mergi sa vorbesti cu un optometrist pentru a identifica exact care iti sunt problemele si pentru a putea citi in conditii cat mai corecte.
7 Lumina albastra. Daunatoare sau nu?
In timp ce studiul pe diversele animale sugereaza ca expunerea la lumina albastra emisa de dispozitivele digitale poate fi un factor de risc al degenerarii maculare ce apare odata cu inaintarea in varsta, dovezile nu sunt totusi elocvente. In acest stadiu, nu trebuie sa ne facem griji asupra calculatoarelor si telefoanelor ca ne “prajesc” retina, altele sunt problemele de care trebuie sa ne ingrijoram. Durerile de cap si uscarea ochilor de la statul prelungit pe scaun in fata calculatorului, ar trebui sa fie principalele ingrijorari.
De facut. Pentru a evita aceste probleme, creste marimea ecranului si ia pauze regulate din fata lui. Iar a “lasa” calculatorul cu mult timp inainte de culcare, este mult mai eficient decat orice ecran sau ochelari de protectie.
8 Nutrientii potriviti imbunatatesc sanatatea ochilor
O buna nutritie este importanta pentru sanatatea ochilor si a sanatatii in general. O alimentatie echilibrata cu fructe, legume, nuci si peste, ofera nutrientii esentiali care sa sustina o buna functionare a ochilor. Si chiar daca se spune ca morcovii sunt cei mai buni pentru “vedere”, alaturi de ei, mai sunt si alte substante nutritive care conteaza.
De facut. Ca in orice alte situatii, alimentatia echilibrata este cheia, somonul si macroul fiind indicati pentru omega 3, spanacul sau varza kale, care contin luteina si zeaxantina, ideale pentru ochii dupa 40 de ani.
Cum se pot schimba ochii dupa 40 de ani
- Dificultatea in a citi sau a lucra de aproape, materialele imprimate se vad din ce in ce mai greu.
- Nevoia de mai multa lumina: pe masura trecerii anilor, ai nevoie de tot mai multa lumina pentru activitatile tale obisnuite.
- Probleme cu stralucirea: vezi o stralucire suplimentara de la faruri noaptea sau soare in timpul zilei, situatii deloc confortabile.
- Reducerea lacrimilor: cu trecerea anilor, glandele lacrimilor vor produce mai putine, facand ochii sa se simta mai uscati si iritati.
9 Sanatatea ta generala afecteaza ochii
Hipertensiunea arteriala poate dauna vaselor de sange din ochi, iar persoanele cu diabet prezinta un risc crescut de a avea parte de diverse afectiuni, inclusiv cataracta si afectarea nervului optic, ceea ce duce la pierderea progresiva a vederii si glaucom. Apneea de somn este asociata de multe ori cu problemele de vedere, mai ales in cazul ochilor de dupa 40 de ani.
De facut. Pentru a preveni aceste afectiuni, trebuie sa faci cam tot ce poti, de la exercitii fizice, la o alimentatie echilibrata, odihna de calitate si analize regulate la medicul specialist.
10 Ochii rosii dimineata – un semn al unor mari probleme de sanatate
Daca te trezesti cu roseata la ochi o singura data dimineata, poti fi doar obosita. Alergiile, aerul conditionat, ventilatoarele, cosmeticele iritante, pot fi alte cauza la fel de comune. Trebuie sa te ingrijorezi atunci cand ochii sunt rosii mereu, o vizita la medic fiind cea mai indicata. Roseata constanta poate fi un semn ca ai diabet sau o boala autoimuna, chiar si anumite forme de cancer putand provoca inrosirea ochiului.
De facut. Dupa ce ajungi la medicul specialist, acesta te va redirectiona daca este cazul catre altii, unde vei face diverse analize, pentru a stabili cauzele. Nu trebuie sa intri in panica, poate fi un vas de sange spart, iar acest lucru nu constituie ceva foarte grav; acestea pot rezulta din tuse sau stranuturi violente si sunt inofensive. Daca ai parte de acestea mai des, vorbeste cu optometristul sau medicul de familie, pentru a vedea daca ai tulburare de coagulare a sangelui.