Pe Ozana Barabancea, o regasim mereu ca o prezenta deosebita, un artist complet si un om care transmite emotie, pasiune, sentimente. Am admirat-o mereu si am fost mai mult decat incantata, atunci cand cu mai mult timp in urma, am cunoscut-o personal. Este ceea ce eu numesc – un artist talentat, care ramane fata de oameni un om normal, cu intelegere, respect si daruire pentru munca sa. Am vrut prin intermediul acestui scurt interviu, sa aflam lucruri pe care sigur sunteti curiosi sa le cunoasteti!
BLD. Stim deja ca esti o artista ce abordeaza mai multe genuri muzicale. Dintre toate, care este genul tau muzical favorit?
OB. Toata muzica este frumoasa, mai ales daca o canti … o percepi mult mai bine, pentru ca procesul executarii muzicii completeaza integrarea ei la nivel subtil, in constiinta noastra si completeaza simpla si banala auditie a muzicii.
Raspunzandu-ti, realizez ca, pentru mine, dupa 30 de ani de activare in Corul Operei Nationale Bucuresti, Muzica de Opera ramane Imparateasa Muzicii, prin complexitatea componistica, prin filozofia subiectului abordat, prin sincretismul artei, prin munca de echipa, prin evolutia fiecarui artist in procesul fauririi actului artistic pas cu pas.
BLD. Care au fost hobby-urile tale cand erai mica? Ce visai sa “te faci cand o sa fii mare”?
OB. Hobby-urile mele erau curiozitati aparent nevinovate, datorate nevoii de a intelege natura umana si destinul meu, deloc facil, inca din primii ani de viata. Astfel, citeam printre carti de astrologie, pe care le- am “lepadat” intre timp. Calatoream cu parintii mei si mergeam regulat la spectacole de teatru, unde mama ne trimitea imbracate elegant, in rochite albe de in, cu palarie crosetata de bunica, pe mine si pe sora mea mai mare.
Studiul de pian era mai mult decat un hobby. Devenise o “obligatie” pe atunci, transformata intr -o “paine cinstita” azi. Inca de mica, Studiul muzicii m-a preocupat si ii multumesc mamei mele (Dumnezeu sa o odihneasca!) pentru ca m-a obligat sa pun mana pe studiu.
BLD. Care a fost inceputul carierei tale si de unde crezi ca a inceput succesul tau?
OB. Nu cred in notiunea desarta a succesului! El este efemer! Cred in harnicie, pricepere si intelepciunea cu care abordam un domeniu anume! Eu am avut sansa sa lucrez cu publicul si iubeam sa apar pe scena, sa le arat tuturor cat de buna sunt eu, ce frumos cant, ce carisma am si astfel, savuram aplauzele Cantarii Romaniei o seara si o noapte intreaga, motivandu-ma sa continui prietenia mea cu muzica.
De la patru ani, dirijam corul gradinitei, lucru care s-a adeverit peste 35 de ani, ca era o indeletnicire pentru care am facut pasiune, iar azi am propria mea orcheastra: Lumini Sonore Orchestra.
BLD. Care este stilul vestimentar in care te regaseste cel mai mult Ozana Barabancea?
OB. Eu recunosc: nu am o educatie in domeniu, de aceea apelez la stilisti, dar ma simt bine in tinute elegante, care sa imi puna in evidenta feminitatea. Prefer eleganta voluptatii fara vulgaritate. Si daca apreciez o vestimentatie anume, aceasta este portul nostru national, pe care il consider mai mult decat o simpla haina: il consider VESMANT lin de har si poveste, istorie si respect fata de neam si tara.
BLD. Care consideri ca a fost momentul cel mai dificil din viata ta?
OB. Evident ca toti trecem prin momente grele in viata, dar am primit o educatie aleasa, ca rufele se spala in familie si nu iesim sa ne plangem in public, iar credinta ortodoxa m-a invatat ca rugaciunea ma scapa de orice necaz. Mare adevar! Asadar, vorba lui Eminescu, “Bucurosi le -om duce toate, de e pace, de-i razboi !”
BLD. Ce proiecte are Ozana Barabancea in 2019?
OB. In 2019 doresc sa calatoresc, sa cant, sa dirijez, sa fac seminarii si activitati educative in tara chiar si in zonele mai putin favorizate, pentru a ajuta copiii sa cunoasca si altceva.
BLD. Ce parere ai despre cursul artei si culturii romanesti?
OB. Am o parere foarte buna despre Arta Romaneasca. Am o parere trista despre tot ce inseamna promovarea agresiva a inesteticului si ideologia aceasta “la moda“ a esteticii uratului, total opusa educatiei mele si a tarii mele. Nu tot ce imprumutam de la altii este si de folos evolutiei noastre spirituale, de aceea doresc sa promovez cu orchestra mea “Lumini Sonore”, muzica simfonica sau actuala romaneasca, peste tot unde voi merge! Investesc in orchestratii pentru muzica romaneasca mai putin cantata, piese de la Anton Pann sau Ciprian Porumbescu, pana la Doina Badea si altii. Daca noi, romanii, ne vom pastra vie averea artistica cat si spirituala, vom recastiga stima si respectul intregii planete.
O tara se defineste prin cultura. Suntem in pericolul de a confunda cultura cu divertismentul si recunosc ca voi lupta pentru pastrarea culturii romanesti autohtone.
Material realizat de Beatrice Lianda Dinu