Pielea si ingrijirea ei este o necesitate, modul cum arata ea, fiind o reflectare a propriei sanatati, iar probleme ca aparitia unor cosuri pe fata, roseti, samd, pot fi semne ca poti avea nevoie doar de putina ingrijire.
Pielea intunecata
Pielea intunecata poate parea fara culoare sau putin mai galbena ca de obicei, iar ca sa iti dai seama de acest lucru, compara culoarea pielii tenului cu cea a corpului! Este mai galbena sau mai putin decat in mod obisnuit? Si ce anume ar cauza acest aspect?
Ar trebui sa iei in calcul fumatul si expunerea la fumul de tigara. Substantele chimice ale tigarii, inclusiv nicotina, iti pot pune anumite piedici fluxului de sange, perturband miscarea oxigenului pe piele, iar rezultatul este un aspect obosit si intunecat al pielii.
Alimentatia iti afecteaza tenul si sunt numeroase polemici cu privire la acest subiect. Trebuie sa retii ca produsele lactate pot fi inflamatorii, cofeina poate fi deshidratanta, iar lipsa vitaminelor si a substantelor nutritive, ii poate da pielii un aspect plictisitor. Daca celulele pielii nu au parte de substante nutritive esentiale, se ajunge in timp, la un aspect ceros al pielii.
Cand aducem in discutie pielea si ingrijirea ei, alimentatia trebuie sa fie una bogata in viatamine, recomandabile fiind verdeturile cu frunze verde inchis, alaturi de citrice, broccoli, nuci, fructe de padure, etc.
Pielea care se simte subtire
Cand vorbim de piele subtire, ne gandim la modul in care ni se pare pielea mai putin rezistenta asa cum o stiam. In timp, factori ca poluarea, alcool in exces, pot afecta nivelul colagenului, ceea ce duce la o piele mai subtire, in anumite cazuri, chiar cu aspect translucid.
Stres oxidativ
Razele daunatoare UVB si UVA, consumul execsiv de alcool, fumatul, toate pot afecta in mod negativ pielea cauzand stres oxidativ. Acesta este cauzat de radicalii liberi ce ataca compusii chimici din piele, ii deterioreaza si ii scade pielii elasticitatea. Acest lucru poate face pielea sa se simta si sa para mai subtire, lasand-o susceptibila ridurilor vizibile si premature si liniilor fine.
Antioxidantii, compusi care au puterea de a neutraliza radicalii liberi, pot ajuta sa combati efectele stresului oxidativ. Un bun antioxidant indicat este hidratantul matcha si uleiul facial chia. Pentru prevenirea deteriorarii radicalilor liberi cauzata de expunerea la soare este recomandabila folosirea protectiei solare, dar mereu trebuie atentie in alegerea produselor, pentru a nu avea parte de substante chimice dure, iar ingredientele sa fie de calitate.
Pielea care se simte stransa si ingrijirea ei
Daca ai senzatia ca pielea ta cumva ”scartaie” dupa ce te speli pe fata, acesta este un semn ca ceva nu este in regula si ca faci ceva gresit in ceea ce priveste rutina de ingrijire a pielii.
Detergentii duri
Exista produse de curatare a tenului foarte dure, care pot elimina toate uleiurile naturale de pe chip, diminunadu-i aspectul frumos si perturband mantaua acida. Si cand acesta are de suferit, bariera naturala a pielii nu poate functiona eficient, pielea fiind mai susceptibila la pierderea umiditatii. Rezultatul final va fi o senzatie de strangere inconfortabila, mai ales dupa curatare.
Astfel, se recomanda folosirea produselor de curatare cat mai blande, poate o combinatie intre lapte si diverse uleiuri.
Deshidratare
Pielea deshidratata nu are umiditate in stratul superior al pielii, exact locul in care apare senzatia de piele uscata, stransa si aspra. Acesta este un lucru comun si poate fi cauzat de multi factori externi si interni, printre care se pot numara faptul ca bei putina apa, caldura intensa din interior sau expunerea prelungita la sisteme de aer conditionat, expunerea la conditii dure, mult timp petrecut in avioane, consum excesiv de alcool, cofeina si lista poate continua.
Cea mai buna solutie cand aducem in discutie pielea si ingrijirea ei (chiar daca este banal de simpla) este hidratarea interioara si exterioara, astfel ca ne putem pastra stratul superior al pielii hidratat, evitand etanseitatea sau disconfortul.
Pielea si ingrijirea pentru eliminarea aspectului mat
Daca simti ca pielea si-a pierdut stralucirea si aspectul radiant, inseamna ca ceva ai facut gresit sau ai incetat sa faci ceea ce faceai bine.
Celulele moarte ale pielii
O modalitate rapida de a-ti restabili stralucirea, o reprezinta exfolierea. Celulele pielii cad in mod constant si neindepartarea lor, va duce la “fixarea” lor pe suprafata pielii, dandu-i un aspect neuniform si plictisitor.
A-ti exfolia pielea de 2-3 ori pe saptamana garanteaza o piele fina si neteda, doar ca trebuie atentie la exfolianti! Cei care au particule largi pot crea mici puncte in piele, iritand-o si deschizand-o bacteriilor; si se pare ca exfoliantii cu muschi de mare ar fi cea mai indicata solutie!
Poluarea
Daca locuiesti in mediul urban, acest lucru iti poate afecta pielea in cel mai neplacut mod. Fabrici, masini, autobuze, toate elibereaza in aer substante chimice si poluanti daunatori, care pot irita pielea si pot provoca daune ca urmare a actiunii radicalilor liberi. Aerul care nu este mai deloc curat, chiar iti poate lasa un strat fin pe piele de murdarie, particule si substante chimice.
Pentru a combate aceste efecte este recomandabila folosirea unei doze sanatoase de antioxidanti din piele pentru protectie, iar o curatare profunda de noapte ajuta la indepartarea reziduurilor sau a murdariilor lasate de aerul poluat.