De-a lungul timpului in istorie, oamenii au fost si au ramas interesati de moda. Dar moda nu inseamna doar haine – care sa exprime statutul social, personalitatea, stilul de viata al cuiva, ci si accesoriile care le insotesc. Dintre accesoriile care cunosc o lunga istorie, un binemeritat loc si l-au castigat manusile.
Purtate inca din cele mai vechi timpuri atat de catre femei cat si de catre barbati, manusile au avut atat un rol functional, dar mai mult decat atat, au fost un simbol al importantei sociale pe care o avea persoana care le purta. In zilele noastre, acest tip de accesoriu nu mai este doar apanajul claselor instarite, fiind intalnite in prezent in cele mai variate situatii.
Cele functionale – cu rol de protectie – sunt folosite in domenii care necesita utilizarea lor, dar si in protejarea mainilor pe timpul anotimpurilor reci. In schimb, o situatie aparte o au manusile care sunt folosite ca accesorii, destinate sa completeze tinutele colectiilor caselor de moda. Elegante si sofisticate pentru tinutele de gala, sau cu un aer mai tineresc pentru tinutele sportive sau casual, manusile sunt create in prezent din cele mai diverse materiale si texturi, de la piele si catifea, pana la bumbac si nylon, intr-o multitudine de modele, forme si culori.
Dincolo de functionalitatea lor – asa cum au facut ele parte integranta din viata celor ce le-au purtat, manusile au avut si o importanta simbolistica sociala si umana, cu ajutorul lor oamenii exprimandu-si sentimentele.
Pentru barbati, “a arunca manusa” insemna provocarea la duel, o confruntare din care doar unul iesea invingator, asigurandu-si astfel statutul important in societate si respectul celorlalti, sau putea castiga inima unei dame.
Pentru femei insa, pe langa exprimarea elegantei si rafinamentului celei ce le purtau, manusile au insemnat exprimarea emotiilor si pasiunilor in jocul nemuritor al iubirii.
Unul dintre cele mai celebre cazuri, este cel care ii are ca protagonisti pe cei doi mari oameni politici ai vremii lor, George de Villiers – Duce de Buckingham si Armand du Plessis – Cardinal de Richelieu, ambii prim-ministri – conducatori de fapt, unul al Angliei si cel de-al doilea al Frantei.
Amandoi au avut sentimente foarte puternice fata de una dintre cele mai frumoase femei, asa cum era considerata regina Frantei de atunci: Anna de Austria, dar numai unul dintre ei s-a putut bucura de favorurile ei si anume, Ducele de Buckingham. Acesta, pentru a putea comunica cu doamna inimii sale si pentru a scapa de “spionajul” rivalului sau, a ales una dintre cele mai ingenioase metode, folosindu-se de manusi, accesoriu obligatoriu la acea vreme pentru femei.
Ducele punea sa ascunda in manusile parfumate cu apa de trandafiri si levantica – simboluri ale iubirii patimase si statornice, scrisorile de dragoste pe care acesta le adresa reginei. Manusile fiind in general confectionate din piele, puteau ascunde si mai ales proteja in fata ochilor indiscreti, dragostea celor doi, in lungul lor drum din Anglia pana in Franta.
Aceasta este una dintre povestile care pot demonstra cat de importante pot deveni manusile, acest aparent “banal” accesoriu, dincolo de a arata ca prin intermediul lor, se pot pune in evidenta rafinamentul si eleganta tinutei, pe care o intregesc si pe care o fac sa fie desavarsita.
Nusha Davilla