De ce este oare atat de greu sa ne facem prieteni ca adulti, atunci cand anii incep sa se adune?
Nu e o chestiune de stangacie, intreaga viata adulta este o conspiratie impotriva conditiilor in care se pot naste prieteniile. Cand esti copil, iti petreci ore in continuu jucandu-te, fiind prezent la diverse sarbatori la scoala sau in vacante si iti faci prieteni; mai tarziu, in viata de student, ai mult timp liber plus un acces social avand de multe ori alcoolul ca mediator. Iar ca adult, ai diverse combinatii la locurile de munca, cu partenerul, copiii, ceea ce inseamna mai putin timp liber, mai putina rabdare pentru diversele procese si noile obligatii. Chiar si prieteniile formate la locul de munca sunt din ce in ce mai rare si mai putin longevive, poate si din cauza ca ne schimbam mai des locurile de munca, mai putin de jumatate din cei ce muncesc in colective, afirmand ca nu au niciun prieten la locul de munca. Din fericire, exista mai multe modalitati pentru a depasi aceasta situatie, doar ca trebuie sa indraznesti si sa iesi din zona de confort.
Urmeaza regula “un pas mai departe”. Cel mai bun “truc” de a-ti face noi prieteni este sa te impingi pe tine doar putin mai departe decat limita la care te simti bine. Daca de exemplu stai de vorba cu un vecin, il poti invita sub orice pretext la o cafea; daca un coleg de serviciu spune intr-un mod vag ca si-ar dori sa iasa undeva, ai putea sa ii trimiti un email/mesaj sau chiar sa ii spui tu anumite locuri specifice pentru iesire, samd. Aceste lucruri se pot face foarte lejer si nu insista daca sunt evazivi.
Fereste-te de capcana comparatiilor! Vei face lucrurile mai greu de realizat daca mergi pe comparatii intre noii prieteni si cei mai vechi, sau cei pe care ii stii din copilarie. Prieteniile se castiga in timp, asa ca nici nu poate fi vorba de asa ceva, comparatii inutile pana la urma urmei.
Incearca sa te alaturezi unui cerc de interese, fie ca sunt echipe de voluntariat, sport la nivel de amatori, grup de carte. Unele grupuri pot avea anumite reguli stricte, altele iti pot oferi o anumita lejeritate; indiferent carui grup apartii, poti gasi persoane compatibile care pot impartasi mai multe interese comune cu tine.
Reinvie o prietenie! Daca din diverse motive nu prea reusesti sa iti faci prieteni noi, ai putea reface o conexiune cu un vechi prieten. Pe de alta parte, chiar daca nu va mai fi ce a fost odata, exista situatia in care sa fii invitat la evenimente, care pot fi surse de noi prieteni si cunostinte. Si conform studiilor, cand vine vorba de retelele care au legatura cu munca, prietenii mai vechi sunt cei intr-adevar folositori.