Chiar daca ai o igiena orala ireprosabila, problemele legate de dantura tot pot aparea, fie ca vorbim de halitoliza, gingivita sau ingalbenirea dintilor. Din fericire, aceste lucruri se pot schimba datorita unor solutii simple! Haideti sa vedem impreuna ce probleme putem avea si cum le putem solutiona!
Retragerea gingiilor
Cauza!
Probabil multi care au aceasta problema sunt constienti de ea, dar realizeaza mai putin ca in timpul noptii scrasnesc si isi macina dintii in mod inconstient. Presiunea exercitata in mod repetat, are un impact negativ asupra gingiilor, dar acestea nu sunt singurele cauze; abraziunea periutei de dinti (in special in randul tinerilor) si bolile cronice ale gingiilor. Persoanele care isi periaza dintii intr-un mod mai agresiv sau cu periute dure, au sanse ridicate ca gingiile sa li se retraga, expunandu-si suprafata radacinii. Bolile cronice ale radacinii, reprezinta rezultatul pierderii osului care sprijina dintii, fapt care duce la retragerea gingiilor.
Solutia
Daca realizati ca este vinovat periajul agresiv, atunci schimbati-va periuta cu una mai moale, iar miscarile lungi de du-te-vino trebuiesc inlocuite cu miscari scurte sus-jos. Pentru boli cronice, trebuie consultat medicul stomatolog, care iti poate curata regulat dantura pentru a reduce inflamatiile si a opri pierderea sustinerii osoase. O importanta mare o are si ata dentara!
Atentie!
Lasata netratata, retragerea gingiilor poate duce la crestarea dintilor. Acestia devin in timp mobili, ceea ce inseamna pierderea lor: ori cad, ori ii scoateti pentru ca oricum sunt deja pierduti!
Gingivita
Cauza
In cazul in care scuipi sange cu saliva cand iti perii dintii, acesta este un semn clasic al gingivitei, tesutul gingiilor este inflamat din cauza acumularii placilor pe dinti. Partea buna vine de la faptul ca gingivita este reversibila, indepartarea reziduurilor si practicarea unei buni igiene orale, duce la disparitia ei.
Solutia
Daca doriti sa scapati de gingivita, ar trebui inceput cu dentistul, care va va curata dintii si va elimina tartrul. Acasa, o igiena orala regulata (periajul) in care este folosita si ata dentara si o apa de gura antibacteriana ar trebui sa fie suficienta.
Atentie!
Daca nu faceti nimic in acest sens, puteti avea boli cronice ale gingiei, iar gingiile rosii nu sunt nici confortabile si nici atractive.
Respiratia urat mirositoare
Cauza
Multe din mirosurile de dimineata ale respiratiei noastre, reprezinta rezultatul a ceea ce consumam cu o seara inainte. In cazul in care ai consumat ceapa, usturoi, condimente, prin procesul digestiei, ele intra in fluxul sanguin si sunt transportate la plamani, de aici respiratia urat mirositoare. Aceasta poate de asemenea sa constituie rezultatul unei igiene orale precare.
O alta cauza o reprezinta scaderea cantitatii de saliva pe timp de noapte, care, la randul sau, se traduce prin existenta unor particule de mancare in gura; acestea prolifereaza si astfel, apare mirosul neplacut.
Solutia
Pe termen scurt, ai putea sa-ti clatesti gura zilnic de doua ori cu apa de gura sau foloseste produse destinate luptei impotriva respiratiei urat mirositoare si a gingivitei. Pe termen lung, cea mai la indemana solutie este periajul dintilor, dar si a limbii; multe persoane au fisuri la suprafata acesteia, mancarea si resturile sunt colectate si produc miros.
Atentie!
Daca igiena este corespunzatoare iar respiratia neplacuta persista, exista posibilitatea ca aceasta sa fie cauzata de anumite medicamentatii sau anumite boli si tulburari metabolice.
Dintii galbeni
Cauza
Principala cauza a ingalbenirii dintilor o reprezinta mancarea, ceaiurile, cafeaua; de asemenea, este bine sa fie stiut ca nuanta dintilor se intuneca in mod natural si apar mai galbeni. Acest lucru este cauzat de faptul ca smaltul dintilor se degradeaza, iar dentina din interior devine vizibila.
Solutia
Iti poti trata dantura cu un proces de albire/intinerire, poti folosi un pai pentru consumul lichidelor, ceea ce ar limita contactul acestora cu dantura. Curatatul dintilor in mod regulat de un igienist, va poate ajuta de asemenea, sa va pastrati dantura curata. Exista pe piata numeroase produse de albire a dintilor sau chiar medicii stomatologi pot avea astfel de produse; este indicat sa consultati un specialist pentru a va recomanda ce produs vi se potriveste. Din pacate, anumite pete nu pot fi eliminate (cum ar fi cele cauzate de tetraciclina).
In cazul in care ingalbenirea dintilor este una naturala, a trecerii anilor, puteti lua in considerare folosirea fatetelor sau a coroanelor dentare.
Atentie
Anumite produse de albire a dintilor, pot crea sensibilitate dintilor sau pot irita tesuturile gingiei. Puteti incepe prin printr-o buna curatare si daca nu va satisfac rezultatele folsoiti inalbitorul. Daca luati in considerare folosirea fatetelor sau coroanelor, ganditi-va ca ele trebuiesc schimbate pe parcurs.