Recuperarea financiara dupa pandemie pare o sarcina destul de dificila, mai ales acum, ca am intrat putin in normalitatea care speram sa tina, magazinele, barurile, cluburile, restaurantele fiind gata sa ne ia banii; si, desigur, multi dintre noi abia asteptam sa-i cheltuim! Doar ca, o abordare prea directa, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, nu este cel mai potrivit lucru in anumite circumstante.
Ce putem face pentru recuperarea financiara si pentru a ne pastra un oarecare echilibru?
Constientizare
Avand iarasi libertatea intrata in drepturi, multi ne reintalnim cu prietenii, organizam mici reuniuni cu familia, ceea ce este minunat. Doar ca, orice iesire, orice cumparaturi in plus, orice camera de hotel, se aduna … Iar in cazul in care nu vrei sa ramai fara bani, recomandabil ar fi un plan post-pandemic bine pus la punct, pentru a cheltui cu masura si pe care chiar sa il respecti.
Indiferent de suma stabilita pentru extra cheltuieli, trebuie sa existe un echilibru care sa nu puna o presiune inutila asupra situatiei financiare si implicit asupra vietii tale. Probleme delicate si cheltuieli neprevazute pot aparea tot timpul, la care adaugam si situatia inca incerta in ceea ce priveste pandemia, de aceea este indicat, sa ramanem inca in garda.
Prioritizare
Recuperarea financiara poate deveni o sarcina extrem de dificila daca iti cheltui banii pe toate oportunitatile care apar, doar ca trebuie sa vezi ce este cu adevarat necesar, care sunt cheltuielile de baza, care sunt optionale, care nu sunt necesare sau inutile. De asemenea, trebuie sa te hotarasti ce iti doresti mai mult: mai multe haine, sa socializezi in oras sau sa mergi undeva in vacanta pentru cateva zile?
Presiune
Fiecare poate spune despre propria persoana ca nu cheltuie excesiv, doar ca emotiile pot prelua controlul foarte usor. Presiunile care vin din partea familiei, a prietenilor si a lucrurilor care se pot face, la care se adauga si propriile dorinte, te pot face sa deraiezi foarte usor de la planul initial.
Daca e ceva anume care trece peste limita stabilita de tine, refuza sau cauta alternative mai ieftine sau gratuite! Ia in calcul ca in aceasta perioada, foarte multi din jurul tau, la care nici nu te-ai fi gandit, au fost afectati serios de pandemie, fie prin pierderea locului de munca sau o scadere drastica a venitului, asa ca niciodata nu poti sti ce vremuri pot veni. De aceea este indicat sa faci tot posibilul pentru a nu cadea prada tentatiilor si a nu ceda presiunilor.

Fara cheltuieli extra
Daca ai de gand sa faci anumite cheltuieli intr-un alt mod – diferit ca inainte de pandemie, incearca sa inlocuiesti cumva cheltuielile cu cele dinainte, nu sa adaugi in plus! Daca in perioada pandemica cumparai anumite lucruri pentru munca de acasa, acum chiar mai ai nevoie de ele? Daca evitai contactul cu oamenii si faceai comanda de mancare acasa, acum poti merge la cumparaturi!
Inainte de pandemie poate cheltuiai pe lucruri simple, care, in perioada izolarii s-au dovedit a fi cheltuieli oarecum inutile. Poate luai taxiul in loc de a merge pe jos sau poate iti placea sa bei cafea intr-un anumit loc mai elegant … ai putut sa traiesti fara ele, de ce crezi ca nu ai putea-o face in continuare?
Continuare
Pentru multe persoane, au existat anumite modificari in stilul de viata pandemic, care nu au fost chiar rele. A gati acasa, a invata noi retete de gatit, a practica anumite hobby-uri, nu au fost niste schimbari chiar nocive. Asa ca, daca te-ai simtit bine cu ele, de ce sa nu le oferi continuitate? In acest fel, te simti si tu mai implinit si cu mai multi bani.
Economisire
Pentru cei care au economisit mai mult in ultima perioada si s-au limitat la cheltuieli, poate fi un lucru bun de a continua (intr-o anumita masura) acest exercitiu, un exercitiu care ajuta in ceea ce numim recuperarea financiara. Prioritizeaza-ti economiile prin a pune deoparte cheltuielile elementare (intretinere, alimentatie), inainte de a face cheltuieli in plus!
Iti cunosti bugetul lunar total, asa ca, calculeaza-ti inainte de toate, cheltuielile, apoi stabileste o anumita suma de economisire de care trebuie sa „scapi” imediat, in sensul de a o depune la o banca sau a o pune pur si simplu deoparte, doar ca nu trebuie sa te atingi de ea. Acest lucru te va limita intr-un mod real si sanatos de a cheltui in plus si mai mult decat atat, vei avea si economiile crescute.