Cunoasteti motivul : de ce ati vrea o relatie deschisa ?
De regula, oamenii sunt atrasi de relatiile deschise, deoarece ei isi doresc mai mult decat normalul sau isi doresc ceva diferit. In cazul in care cauti ceva mai mult, esti o persoana fericita si totusi, iti doresti mai multa dragoste, mai multa atentie sau mai mult sex, iti poti ‘actualiza’ viata adaugand calitate sau cantitate, cu ajutorul altcuiva.
Poate iti pretuiesti cu adevarat viata actuala, dar anumite ingrediente lipsesc; iti doresti poate, altfel de relatii sexuale, sau iti doresti alt partener care sa aiba aceleasi interese ca tine (partenerului actual nu ii place alergatul, pe care tu il adori).
Cu cat poti identifica mai bine ce te motiveaza in aceasta dorinta, cu atat vei putea sa te intelegi si mai bine si sa obtii exact ceea ce iti doresti si crezi ca iti lipseste.
Daca va doriti o astfel de relatie, intai de toate trebuie stiut ce tip de relatie deschisa este cea mai buna pentru voi si sa alegeti acelasi model!
- Modelul primar/secundar.
Au fost identificate trei modele de relatii deschise, ele excluzandu-se reciproc, astfel ca, alegerea partenerului incompatibil, poate face din relatie un chin. De departe cel mai comun model primar/secundar este acela in care esti casatorit sau traiesti cu cineva intr-o relatie primara, iar celelalte relatii sunt considerate secundare. Acest lucru nu inseamna ca nu iti pasa de ceilalti parteneri, ci doar ca cea elementara este relatia care primeaza. - Mai multi parteneri principali,
acest tip de relatie, punand pe picior de egalitate cel putin trei persoane, fiecare avand puterea de a negocia ce isi doresc in privinta angajamentului luat, sexului si altor lucruri. - Modelul partenerilor secundari,
relatiile deschise oferind intimitate, iubire, satisfactie sexuala, fara a avea constrangerile unei relatii primare. Acest model functioneaza foarte bine pentru cei singuri, pentru cei care au ca angajament primar, altceva decat relatiile: munca, cresterea copiilor, implicatii de natura politica.
Comunicare deasa si din timp. Capacitatea de a comunica foarte bine, este vitala. Nu poti conta pe partener avand gandurile numai pentru tine, astfel ca, se impune sa iti spui nevoile si limitele. A oferi explicatii, a-ti etala necesitatile si dorintele intr-un mod clar si frecvent, te ajuta sa faci greseli mai putine, decat atunci cand nu comunici.
Asculta-ti partenerul! A fi atent la cuvintele partenerului, la comunicarea non verbala, elimina din timp o greseala vitala, aceea ca, avem impresia ca ne cunoastem partenerul si ca nu este nevoie sa-l ascultam sau sa fim atenti la ceea ce spune, la actiunile sale, la ceeea ce exprima prin gesturi, prin limbajul corpului. De multe ori asculti cuvintele, dar nu esti atent la expresia chipului, el poate iti spune verbal un da, dar daca ii urmaresti gestica, de fapt, poate fi de fapt, nu. In consecinta, trebuie sa discuti, sa ajungeti la un numitor comun si sa faceti compromisuri, daca exista dorinta de a se continua.
Spune adevarul! Aceasta actiune sincera, poate fi mai dificila decat crezi! Gandeste-te doar sa ii spui persoanei cu care te-ai casatorit, ca ai o relatie sexuala cu altcineva … evident, gandurile majoritatii dintre noi, spun ca aceasta casatorie se termina rau, pentru ca, de obicei, nu prea avem experienta in astfel de cazuri, nu ne intalnim in viata personala cu astfel de experiente prea des. Ideal este atunci cand vrei sa fii sincer, sa repeti in oglinda ceea ce vei spune, pentru a nu omite lucrurile importante! Nu strica sa asezi cuvintele pe o hartie! Chiar daca onestitatea este cea mai buna politica pentru toata lumea, toata lumea are nevoie de asemenea, de intimitate. Multe cupluri sunt de acord sa nu vorbeasca despre sex cu alti parteneri, multi pastrandu-si mesajele si emailurile private. Un cuplu trebuie sa-si negocieze limitele, pentru ca fiecare persoana sa stie atat cat este nevoie, dar sa fie evitata situatia in care te simti interogat.
Gelozia trebuie acceptata, invatata, gestionata! Multe persoane sunt foarte geloase pe partenerul care este intr-o relatie romantica, de intimitate cu altcineva, iar a nega ceea ce simtiti sau a ceda, nu sunt cele mai bune reactii, pentru ca nu rezolva nimic! Dimpotriva! Trebuie sa acceptati gelozia ca parte a unei relatii deschise, acest lucru fiind acceptat mai usor in timp.
Sentimentul dureros al geloziei poate duce la cresterea personala de care ai nevoie pentru ca relatia deschisa sa poata functiona. Aceasta include tehnici de invatare a gestionarii anxietatii, consiliere, grupuri de sprijin, meditatie.