Retinolul este cunoscut pentru efectele benefice asupra pielii, un produs minune care sterge liniile fine, lumineaza tenul si elimina acneea. Doar ca nu toate femeile au curaj sa il incerce, de aceea este bine sa citesti urmatorul ghid de folosire a acestuia.
Retinolul, derivat al vitaminei A, chiar face o calatorie in timp pentru piele, iar calitatile sale merg mai departe, fiind o vedeta in industria beauty si responsabil cu solutionarea multor probleme specifice. Linii fine, ten luminos, pori mai mici, toate isi gasesc solutionarea in acest ingredient minune. Ideal pentru perioada post acneica, retinolul creste si grabeste procesul natural de reinnoire a celulelor pielii, declansand productia de elastina si colagen si regland nivelul uleiului pielii.
Dar ca in cazul multor produse, multe persoane nu stiu cum sa il foloseasca in mod corect si in cazul multora, exista o perioada in care, dupa folosirea lui, pielea capata o culoare rosie si fulgi. Un motiv suficient pentru ca multi utilizatori sa renunte inainte de a ajunge la rezultate bune.
Notiuni elementare
In afara situatiei in care tratezi acneea, nu ar trebui sa incepi sa folosesti retinolul inainte de 30 de ani. Este crescuta productia de colagen si reduce defalcarea colagenului existent, al carui nivel scade cu aproximativ 1% in fiecare an, dupa ce ai atins varsta de 25.
Exista si anumite persoane care trebuie sa evite retinolul, cei care sufera de eczeme, rozacee sau in cazul in care femeia este insarcinata. Ar putea incerca sa inlocuiasca retinolul cu peptide sau bakuchiol – un retinol alternativ pe baza de plante. Daca ai pielea foarte sensibila, poti incepe a folosi retinol, dar cu o putere redusa, intre 0,01% si 0,03%; adauga incet in rutina ta si vezi cum reactioneaza pielea!
Cum trebuie folosit retinolul
Retinolul este un fotosensibilizator, ceea ce inseamna ca poate provoca reactii cutanate neplacute daca este aplicat inainte de expunerea la soare. Retinolul traditional poate fi inactivat prin expunerea solara, reducandu-i-se eficacitatea, acesta fiind motivul pentru care este indicata folosirea lui pe timp de noapte, iar ziua, neaparat folosite creme cu protectie solara.
In privinta rutinii de ingrijire a pielii este recomandata aplicarea unei cantitati de marimea unui bob de mazare dupa curatare, dar inainte de crema hidratanta. Incepe prin utilizarea acesteia timp de trei saptamani, de doua ori pe saptamana. Daca pielea reactioneaza bine, treci la utilizarea acesteia de trei ori pe saptamana (noaptea) timp de trei saptamani. Nu ai nici acum vreo problema? Mergi pe utilizarea retinolului in fiecare noapte!
Pielea sensibila
In acest caz este indicata aplicarea retinolului dupa 20 de minute dupa hidratare, comparativ cu situatia in care ai aplica direct pe piele dupa curatare. Trebuie sa cauti formule care contin si niacinamida, Flawless Nightly Serum de la Dr. Sam fiind o buna optiune. Niacinamida creste productia ceramidelor, care ajuta pielea la retinerea umezelii si sustine functia de bariera a dermei, facandu-ti pielea adaptabila retinoizilor. Acesti pasi ajuta la prevenirea descuamarii, un efect secundar comun de utilizare a retinolului.
Din momentul in care ai o baza, trebuie sa continui. Introdu in rutina ta un ingredient activ la o anumita perioada pentru a gestiona mai usor aceasta situatie si a reduce riscul iritatiei. Aici poti include tonere acide, care nu sunt chiar necesare atat timp cat retinolul netezeste, lumineaza si reduce liniile fine. In schimb, poti merge pe un demachiant bland, o crema hidratanta calmanta, un ser antioxidant cu vitamina C cu protectie solara, schimbandu-le pe ultimele doua cu retinolul pe timp de noapte.
Retinoidul este termenul pentru vitamina A sub toate formele ei. Iata in continuare diferite tipuri, de la cele mai blande pana la cele care reprezinta o forta!
- Esteri de retinili
Acestia sunt cei mai blanzi retinoizi, ideali pentru cei care sunt la inceputul folosirii tratamentului anti-imbatranire si/ sau au pielea senibila. Cauta pe etichete palmitat de retinil, acetat de retinil si retinil linoleat! - Retinoil retinoat
Acesta este considerat noua generatie de retinol, oferind aceleasi beneficii ca si formulele prescrise mai puternice, dar este mai putin sensibilizant pe masura ce se transforma in acid retinoic la o rata mai lenta pe piele. Pretul este cam mare, dar se merita. - Bakuchiol
Nu este un retinoid, dar este alternativa naturala a retinolului. Un ingredient pe baza de plante, functioneaza exact ca un retinol, dar cu mai putine efecte secundare iritante. - Retinolul
Poate fi gasit in multe creme si seruri anti-imbatranire si spre deosebire de formulele anterioare mai blande, retinolul trebuie sa fie convertit doar o data de receptori in piele, acesta fiind motivul pentru care functioneaza mult mai rapid. - Retinaldehida
Conform expertilor, aceasta functioneaza de 11 ori mai repede comparativ cu retinolul, acest fapt datorandu-se faptului ca se transforma in acid retinoic mult mai repede, adica vei vedea rezultatele mai repede decat in cazul retinolului. - Adapalene
Acesta este prezis mai ales in tratarea acneei si este disponibil prin intermediul unor anumite produse daca faci o consultatie, dar este recomandabil sa vorbesti cu medicul de familie inainte de toate. - Tretinoina sau acidul retinoic
Cel mai probabil ai auzit de ea ca acid retinoic, forma activa a vitaminei A, cea mai buna in combaterea imbatranirii si acneei, destul de puternica pentru a fi utilizata doar conform prescrierii.