Cu luna ianuarie suntem in mijlocul iernii, am ‘scapat’ de sarbatori, suntem optimisti in privinta dorintelor inceputului de an si ne dorim sa ne indeplinim cat mai multe din ceea ce ne-am propus. Avem doar o problema: frigul. Lipsa caldurii si a razelor solare in mod special, ne poate cauza diverse tulburari de sezon, ne simtim obositi, iar a ne da jos din pat e una din cele mai grele incercari la care suntem supusi in aceasta perioada.
Care ar fi motivul?
Zilele scurte ale iernii joaca un rol important in productia corpului a melatoninei si serotoninei in creier, doi factori care ne influenteaza major starea de spirit, foarta scazuta in aceasta perioada pentru multi dintre noi. Avem tendinta sa dormim mai mult, sa consumam mai multi carbohidrati si sa facem cat mai putina miscare, de aceea ar fi bine sa luam masuri de urgenta!
- Iarna nu vine brusc, terenul este ‘pregatit’ de toamna care prin intermediul frunzelor ruginii, a ploilor si a zilelor din ce in ce mai scurte, face pe multi dintre noi sa ne amintim de anul precedent: frig, intuneric, melancolie … Cine si-ar dori asa ceva? Suntem asaltati de ganduri negative, iar daca ne lasam prinsi de astfel de ganduri, ne vom face mai mult rau. Asa ca, in primul rand, trebuie sa lucram sa ne eliberam de aceste ganduri negative si sa ne concentram atentia asupra a ceea ce vom face. Daca in gand ne circula propozitii ca “urasc iarna” aceasta va functiona ca o bucla continua si ne va afecta in mod negativ, de aceea trebuie sa avem in minte ganduri ca “A mai fost iarna si anul trecut si am trecut peste ea”, “Pe timpul iernii ma pot concentra pe proiecte realizabile in vremea calduroasa”. Cu siguranta este o mare diferenta intre cele doua abordari, cea de-a doua avand rolul sa ne motiveze pentru a avea o stare de spirit buna si a ne activa.
- E mai dificil sa te ridici de pe canapea si sa te pui in miscare pentru a-ti prepara ceva de mancare, comenzile pentru acasa in aceasta perioada tizand sa fie din ce in ce mai multe. Carbohidratii simpli – ca faina alba din pasta si pizza, se descompun repede, te simti plin de energie rapid, urmat de o cadere brusca. In schimb, alimentele bogate in fibre iti ofera o energie constanta si de durata, recomandata fiind fasolea neagra, fulgi de ovaz, quinoa.
- Daca esti intr-o stare de indispozitie, miscarea te scoate din ea. Daca ai o constanta la exercitiile fizice, indiferent ca sunt alergari usoare, sarituri sau miscari de dans, ele sunt benefice, University of Georgia aratand ca astfel, se scade oboseala cu 65%.
- Din pacate, din moment ce intri in starea melancolica specifica acestui sezon, este destul de dificil sa iesi din ea, indicate fiind activitatile care sa te duca cu gandul la vara. Daca iti place pe timpul verii sa inoti si marea este preferata ta, mergi la o piscina locala, daca iti place natura si verdele specific anotimpului calduros, pune-ti flori sau cultiva cateva ierburi in vase pe care sa le tii la pervaz!
- Dupa un dus cald, fa un dus cu apa rece pentru 30 de secunde! Dupa socul initial, te vei resimti mai revigorata, dat fiind faptul ca sangele se va concentra catre interiorul corpului, in incercarea de a conserva caldura. Un studiu a demonstrat ca acest experiment elibereaza endorfinele, ce vor avea ca efect – antidepresia.
- Poate simti ca ai nevoie de somn, cand de fapt, ai nevoie doar de cateva respiratii adanci. Majoritatea avem tendinta sa ne concentram pe inspiratie pentru ‘aducerea’ unei cantitati cat mai mari de oxigen in organism, cand de fapt, cheia este expiratia, pentru ca prin acest proces, oxigenul ajunge in fluxul de sange, care reduce stresul, crucial in zilele cand ai nevoie de multa energie.
Urmeaza acest exercitiu: inspira pe nas in timp ce numeri pana la 5 si expira pe gura numarand pana la 5! Repeta cat poti, de la 5 pana la 10 ori!
- Cercetatorii au demonstrat de multe ori importanta contactului cu razele solare, lipsa acestora facandu-i pe oameni letargici si deprimati. Foarte importante sunt razele solare de dimineata, deoarece ajuta ceasul intern al corpului si regleaza hormonii. Dimineata cand te trezesti, lasa-ti razele solare sa te imbratiseze in timp ce iti iei micul dejun si/sau bei cafeaua.
- Tensiunea muschilor consuma multa energie, in acest caz fiind recomandate pozitii yoga care ajuta muschii spatelui, din lateral si piept.
Cand te simti tensionata, incearca urmatorul exercitiu: lasa-te de tot pe spate, apoi adu-ti genunchiul drept pana aproape de piept; apoi, adu-ti mana stanga si pune-o in partea exterioara a piciorului drept; incepe sa rotesti spre stanga impingand piciorul in aceeasi directie in timp ce ajungi cu bratul drept afara. Tine asa timp de 5 respiratii. Acum fa acelasi lucru pe cealalta parte!