Un diagnostic care iti spune ca ai cancer, poate fi cea mai inspaimantatoare veste pe care o poti primi, iar volumul mare de informatii poate fi coplesitor. Incercand sa simplificam aceasta situatie, putem rationa astfel: cancerul este cresterea necontrolata a unui grup de celule ‘rele’; incepe cu ADN-ul, afectand genele care regleaza divizarea unei celule si duplicarea sa. Diviziunea celulara este un proces complex care implica activarea si dezactivarea sutelor de gene, iar cei responsabili de reglarea procesului, joaca un rol esential in divizarea si limitarea divizarilor. Fara acestia, cresterea celulara continua necontrolata, si, din pacate, acest regulatori sunt predispusi la distrugere datorita stresului oxidativ, toxinelor, inflamatiilor.
Cand acest regulatori genetici se deterioreaza sau sunt dezactivati, ADN-ul nu mai este protejat, celula nu mai este sanatoasa si rezulta cancerul. Asa ca, prevenirea incepe si se termina cu sanatatea celulelor insasi.
BROCCOLI
Cum putem incepe sa oprim celulele sa se transforme in ceva rau?
Simplu: consumand o vegetala : broccoli. Vegetalele din familia Crucifere sustin sanatatea ADN-ului!
Experimentele din laborator ofera dovezi ca legumele crucifere – broccoli, conopida, varza kale, ajuta ADN-ul sa-si pastreze integritatea. ADN-ul este foarte vulnerabil in contact cu anumiti factori daunatori, ceea ce poate duce la aparitia cancerului si determinarea sanatatii per total a celulei. Extractele din broccoli sau rozmarin de exemplu, ofera componente bioactive, care includ glucozinolati, izotiocianati, acid carnosic, carnosol, care au foarte multe efecte benefice asupra ADN-ului si a sanatatii diviziunii celulelor.
Daca nu iti place broccoli, varza este de luat in considerare, ea continand izotiocianat de benzil, un compus pentru a mentine sanatatea celulara. Iar intrebarea naturala este urmatoarea:
Cat de mult broccoli sau varza trebuie sa consumam pentru a avea un ADN sanatos si celule sanatoase?
Raspunsul este urmatorul: cat mai multa si vorbim de portii in fiecare zi! De aceea suplimentele sunt foarte importante! Un supliment de legume-crucifere de calitate, poate oferi niveluri optime ale compusilor bioactivi necesari si care afecteaza ADN-ul. Mancarea propriu zisa, pentru multi dintre noi, din pacate, nu face acest lucru.
MAITAKE
Magia ciupercile maitake!
Aceste ciuperci seamana cu un con de brad si cresc la baza stejarilor si a altor copaci. Pretuita foarte mult pentru proprietatile sale de vindecare din medicina asiatica, ‘ciuperca dansatoare’ cum i se mai spune in limba japoneza, isi are originile in nord-estul japoniei. Are o aroma si o textura delicata, ceea ce o face preferata in bucataria japoneza.
Maitake a atras atentia pentru ca intareste sistemul imunitar si reduce riscul de cancer; extractul bioactiv – Maitake D-Fraction contine un tip unic de beta-glucan care sustin imunitatea corpului in multe moduri. Conform unor studii, se pare ca sunt activate anumite gene care sustin apoptoza (celule moarte) in celulele cancerului mamar; alte studii sustin utilizarea ciupercii pentru colesterolul ridicat, hipertensiune arteriala si hiperglicemie.
Maitake pot fi luate tot timpul anului pentru a sustine sanatatea per total si a imbunatati sistemul imunitar, prin intermediul capsulelor sau in forma lichida; interesati-va foarte bine inainte, pentru cele mai bune rezultate!
CURCUMINA
lupta pentru sanatatea celulelor!
Beneficiile curcuminei sunt extrem de diverse si poate afecta orice sistem din corp; de aceea, nu este nicio mirare ca National Institutes of Health a finantat numeroase studii ale curcuminei ca tratament pentru bolile de fibroza chistica, boli autoimune sau diverse tipuri de cancer. Companiile farmaceutice de asemenea, lucreaza intens pentru a obtine molecule brevetabile bazate pe curcumina, in speranta de a le comercializa pentru tratamente anticancer.
Oamenii de stiinta de obicei sunt moderati in ceea ce priveste anumite studii sau cercetari facute de ei, pentru a nu hiperboliza anumite calitati sau proprietati uimitoare; dar se pare ca nu este cazul curcuminei.
Cercetatorii afirma ca curcumina este unul dintre cei mai puternici agenti chemopreventivi anticancer. Efectele sale biologice variaza de la rolul de antioxidant si anti-inflamator, la inhibarea angiogenezei si nu in ultimul rand, a aratat activitate antitumorala specifica.
Acest condiment de aur, are influente impotriva mai multor tipuri de cancer: san si col uterin, gastric si colon, la ficat si gura, cancer de prostata.
Mecanismul de actiune a curcumei nu a fost inca descoperit, dar se pare ca are de-a face cu proprietatile antioxidante si anti-inflamatorii.
Curcumina sustine raspunsul sanatos al corpului la inflamatie, inhiband factori inflamatori cheie ca NF-kappaB – o molecula de proteina care actioneaza ca un intrerupator in gene si care guverneaza raspunsurile pro inflamatorii ale corpului. In acelasi timp, curcumina inhiba metabolismul proteinei primare implicata in inflamatie, numit acid arahidonic. Majoritatea raspunsurilor antiinflamatorii, incepe cu aceasta proteina, iar curcumina il impiedica sa inceapa cascada inflamatorie.
Daca nu ati fost inca convinsi de ‘puterea’ curcuminei, aflati ca aceasta este un antioxidant puternic; radicalii liberi sunt componente reactive puternice care ataca celulele sanatoase, provocand daune considerabile. Ei provin din poluare, chimicale industriale si chiar propriul corp; radicalii liberi reprezinta motivul pentru care noi avem nevoie de antioxidanti, iar curcumina este cea mai buna.
AMPK
Dezactivati daunele celulare activand AMPK!
AMPK este o enzima care serveste ca principalul comutator care regleaza corpul, inhiband multiplii factori de stres prin sustinerea apararii celulare si conservarea tacticilor, mentinandu-le sanatoase. Crescand activarea AMPK, sunt ‘inchise’ multe efecte care dauneaza imbatranirii celulelor, permitand celulelor sa se reintoarca catre vitalitatea tinereasca. Studiile arata ca aceasta crestere a activitatii AMPK ajuta la reducerea depozitarii grasimilor, productia de mitocondrii noi si promovarea glucozei sanguine sanatoase si a lipidelor – toate esentiale pentru a mentine celulele sanatoase si departe de cancer.
Cum poti activa AMPK?
Prin suplimentarea cu doua extrase de plante: Gynostemma pentaphyllum si macese, un extrant al Gynostemma pentaphyllum fiind folosit in mod traditional in medicina asiatica pentru promovarea longevitatii, oamenii de stiinta stiind acum faptul ca acesta promoveaza activarea AMPK.
A doua componenta naturala pentru a creste activitatea AMPK este trans-tiliroside, extras din macese, el crescand activitatea AMPK si declansand beneficii metabolice diferite comparativ cu Gynostemma pentaphyllum.
Combinandu-le pe ambele, se ofera un spectru larg de activare AMPK si prin aceasta, celulele pot gestiona mai bine energia si metabolismul, sporind eficienta celulara in acest sens.