In ceea ce priveste scaderea in greutate si nu numai, progresul continuu este unul dintre cei mai mari motivatori ai vietii de zi cu zi; este de la sine inteles ca dorim sa ni-l masuram, ca o consecinta a efortului depus pentru a ne atinge obiectivele. Suntem nerabdatori sa realizam ceea ce ne-am propus si suntem atenti sa mergem in directia buna, indiferent ca aceasta presupune eforturi saptamanale, zilnice sau de alta frecventa.
Cantaritul zilnic poate fi benefic daca scopul tau este sa vezi modificari zilnice in greutate si urmezi un plan bine pus la punct, cel putin la inceput, pentru a vedea daca te indrepti in directia buna. Obiceiurile legate de alimentatie, exercitiile fizice, alaturi de multi alti factori, trebuie luati in considerare, altfel, acest proces – in cazul in care nu da rezultate, poate sa para fara sens si sa dea o stare nevrotica.
Specialistii in domeniu ne avertizeaza de multe ori despre variabilitatea greutatii si asupra faptului ca adaugand musculatura, creste automat si masa corporala; acest lucru se intampla oricum, este in natura umana. Aceasta fluctuatie a greutatii exista si pe parcursul zilei, in unele cazuri chiar de ordinul kilogramelor, fapt care poate fi destul de neplacut pentru anumite persoane.
Ce trebuie sa stim atunci cand urmarim scaderea in greutate?
Alimentele
Alimentele au masa chiar si dupa ce le-ai mestecat, inghitit si digerat; indiferent unde se afla (stomac sau intestine), ele creeaza fluctuatie in greutatea corporala. Alergiile sau intolerantele alimentare pot duce de asemenea la umplerea cu aer si a retentiei apei, ca raspuns al inflamarii intestinului.
Lichidele
Recomandati sunt 2-3 litri de apa zilnic, iar daca ii consumi, atunci greutatea ta, poate sa fluctueze cu aproximativ 2-3 kilograme. O vezica urina sanatoasa poate retine in medie 470 ml urina, echivalentul a aproximativ jumatate de kilogram. Daca adaugati ce ati mai consumat in plus, veti intelege modul oarecum haotic pe care il percepeti vis a vis de aceasta fluctuatie.
Exercitiile
Anumite tipuri de exercitii iti pot afecta greutatea, dar nu foarte mult. Poti pierde cateva grame dupa o sesiune mai solicitanta, ca urmare a pierderii de apa sub forma transpiratiei; acest proces poate fi amplificat atunci cand efortul se desfasoara in conditii de umiditate si caldura.
Retentia apei
Anumite alimente pot determina corpul sa tina mai multa greutate comparativ cu altele. Mesele bogate in carbohidrati iti poate afecta greutatea cu 500 g, atat cat corpul nostru poate stoca mai mult glicogen. Alimentele care contin mai multa sare, pot cauza retentia apei datorita modificarilor in concentratiile de minerale si eliberarea hormonilor care controleza echilibrul apei.
Pierderea apei
Diureticele sunt substantele care pot provoca organismul sa expulzeze apa, ele gasindu-se zilnic in mancare sau bauturi ori in suplimente destinate scaderii in greutate. Este necesara o informare buna, pentru a vedea care din ceea ce consumati in mod curent influenteaza variabilitatea greutatii.
Vizitele la baie
Urinarea si miscarile intestinale cu siguranta au o influenta evidenta asupra greutatii; iar daca ai fost constipat pentru cateva zile, vei cantari putintel mai mult decat in mod obisnuit.
Hormonii
Schimbarile in echilibrul hormonal in timpul perioadei lunare poate duce la retentia apei, implicit la o fluctuatie a greutatii.
Cum putem gestiona atat de multi factori in aceasta ecuatie?
Cantarindu-ne in fiecare zi, la aceeasi ora, sau anumite zile din saptamana la aceeasi ora. Cel mai indicat este sa va cantariti la prima ora dimineata, dupa ce folositi baia si avand cat mai putine haine pe voi. In cazul in care, nu se vad imbunatatiri – scadere in greutate, luati in considerare sa schimbati ceva in modul de viata sau dieta!