Sindromul burnout se simte ca o epuizare totala, infinita, necontand ceea ce faci … ea se agraveaza in continuu; iar daca ai un anumit stres, exista si un sentiment de anxietate, iar pe masura ce se inrautateste, totul functioneaza mult mai lent, chiar si capacitatea intelectuala. Iar daca acest tip de situatie suna familiar, este din cauza ca foarte multi o experimenteaza in zilele de astazi, in aceasta lume caracterizata de viteza si furie.
Conform studiilor, se pare ca peste 50% dintre persoane afirma ca sunt afectate atat fizic cat si mental din cauza stresului. O parte interesanta este aceea ca un medic specializat, poate diagnostica mult mai usor depresia, cand evalueaza un pacient care are burnout. Explicatia? Deoarece, epuizarea si depresia vin impreuna in mod ‘natural’; exista de asemenea, consecinte fiziologice pe care medicii le pot testa si asta din cauza ca sindromul burnout afecteaza chimia corpului, in mod particular – tiroida si glandele suprarenale. La femei, burnout poate fi cauzat de numerosi factori de stres: o perioada intensa la locul de munca, cerintele de a invata in timp ce se si munceste, eforturile de a gestiona relatia cu parintii, munca cu eforturile intretinerii unei relatii. Iar cand esti epuizat in mod constant iar corpul este solicitat atat fizic cat si psihic, sistemele de producere ale energiei – cum ar fi glandele suprarenale – cedeaza.
Anumite mituri sustin ca sindromul burnout este psihologic, dar de fapt nu este. Intr-adevar, factorii psihologici contribuie la debutul acestuia, dar aceasta este o problema fizica. Stresul continuu duce la epuizarea nutrientilor vitali specifici mai rapid decat ceea ce poti obtine decat atunci cand mananci; si cum organismul ramane fara substantele nutritive, sistemele care produc energia – glandele tiroide si suprarenale nu pot functiona normal.
In momentul in care in viata ta apar multi factori de stres, indiferent ca vin de la munca sau alte griji din viata particulara, totul se resfrange asupra starii organismului, iar de aici pana la epuizarea totala, nu mai este decat un singur pas. Din pacate, sunt afectate calitatea muncii, dar si relatiile dintre parteneri, consecinta a faptului ca persoana afectata isi pierde interesul in multe activitati.
Exista de asemenea, persoane afectate care iau medicamente pentru depresie sau anxietate, sau pentru ambele. Cel mai bine este sa fie pastrat un echilibru intre orele de munca si timpul personal, chiar daca tentatiile financiare ale orelor extra platite, ne imbie de foarte multe ori. Si se pare ca un lucru bun in lupta impotriva sindromului burnout sunt exercitiile fizice, dar cand sa le mai faci daca muncesti pana la peste 12 ore zilnic?
Vestea buna este ca sindromul burnout poate fi vindecat, doar ca este un proces care necesita timp, un lucru extrem de pretios pentru femeia moderna de astazi. Iar aceasta vindecare ce necesita un termen foarte lung de timp, implica o reconstruire constienta a energiei corpului. Redobandirea sanatatii este un proces greoi, iar persoana care se recupereaza de la burnout trebuie sa fie pregatita pentru o lunga calatorie; exista de asemenea, anumite ‘solutii’ rapide care par ca rezolva repede anumite lucruri, dar, de fapt, nu sunt solutionate conform asteptarilor sau previziunilor.
Cand organismul se ‘opreste’ si nu mai functioneaza la parametri normali, va avea nevoie de cateva zile pentru a se odihni si a se alimenta pentru a intra intr-un ritm cat de cat normal. Ne convine sau nu, trebuie taiat si timpul petrecut pe retelele sociale, pentru ca, in ciuda aparentelor, acestea compun un factor de stres, un studiu dintr-o publicatie de psihologie aratand ca mai bine de 1 persoana la 10 a recunoscut ca social media este un factor declansator de stres. Iar cand revii la rutina dupa aceste cateva zile de pauza, autocontrolul este cel mai important; el te poate tine pe linia de plutire ajutandu-te sa mergi mai departe, sau dimpotriva. Iar timpurile actuale din pacate, imping deopotriva barbatii si femeile spre perfectiune, fie ca e vorba de locul de munca, ingrijirea copiilor, viata sociala, viata de cuplu. Ce inseamna acest lucru? Ca atunci cand esti impins de societate spre perfectiune, apare implicit si auto critica; devii cel mai exigent critic al tau, ceea ce poate duce la o usoara alunecare catre burnout. Evolutia actuala a societatii cere de la tine sa faci lucrurile mai repede si mai bine ca inainte, sa ai grija sa iti educi copii la un nivel cat mai ridicat, si, ulterior, cu tot acest stres, sa te minti singura cat de bine iti este si cat de bine o duci, cat de frumoasa este viata, prin postarea diverselor fotografii si mesajelor pozitive pe retelele sociale, in timp ce viata ta se duce incet si sigur catre un posibil dezastru. Iar vina din pacate, este doar a celor care se lasa angrenati in aceasta ‘bucla’, consumandu-ne, incercand sa ne ridicam la asteptarile impuse de societate si de noi.
Daca ai posibilitatea, poti merge la anumite cursuri de meditatie care sa te ajute, oferindu-ti linistea interioara de care ai nevoie. Si da, poate fi obositor sa tot incerci sa te gandesti si sa analizezi aproape orice. Cu toate astea, o astfel de experienta, te ajuta in analiza prioritizarii lucrurilor importante din viata ta si in mod deosebit, cele care au legatura cu grija fata de propria persoana si beneficiile care rezulta din aceasta si care are o influenta importanta in jur. De altfel, e foarte important sa fii intelegator cu propria persoana si sa iei in calcul daca asteptarile in privinta anumitor probleme sunt reale si daca pot fi indeplinite. Astfel de terapii pot fi foarte utile pentru explorarea anumitor aspecte ale vietii care cauzeaza un stres mare si pot da nastere unor probleme serioase.
Este foarte important sa fie stabilite granitele intre munca si petrecere a timpului liber, proces care este de lunga durata; este esential sa inveti sa spui nu fara a te simti vinovata, pentru ca a avea grija de propria persoana si de propria sanatate, trebuie sa primeze. Nu trebuie sa iti amintesti nicio clipa de munca atunci cand te relaxezi, indiferent ca stai linistita in pat, mergi la un film sau la o plimbare. O comunicare onesta este benefica pentru toata lumea, in sensul ca nu trebuiesc facute promisiuni nerealizabile sau care nu se pot incadra in diversi termeni. Daca este dificil sa gestionezi toate activitatile, sansele sa intri in cercul vicios burnout sunt foarte mari, de aceea, trebuie sa fii foarte atenta cu odihna si ingrijirea de sine. Oricare ar fi metodele prin care te relaxezi, incearca sa iti faci un program stabil si sa il respecti!
Cand esti aproape de burnout, trebuie sa iei in calcul ca lupta este reala !Iata ce se intampla cand te apropii de punctul limita !
- Oasele. Cand esti furios, acest lucru se rasfrange asupra corpului tau si acesta isi pierde potasiul, responsabil pentru oprirea altor acizi sa iti ia calciul; pe de alta parte, oasele se lupta sa absoarba calciul.
- Intestinul. Organismul tau secreta chimicale care apar atunci cand esti stresata, dar aceasta nu este o amenintare imediata. In consecinta, este inmagazinata grasime in jurul organelor interne pentru a le proteja de viitoarele pericole. Ce inseamna asta? Iei in greutate!
- Tiroida. Un dezechilibru al nivelului de cortizol inseamna ca tiroida este subactiva sau supraactiva. In primul caz inseamna ca vei lua in greutate si esti constipata, iar in al doilea caz, se pierde greutatea si ai parte de batai neregulate ale inimii.
- Creierul. Hipotalamusul trimite un semnal catre glandele suprarenale pentru a produce hormoni de stres; aceste cai neuronale pot declansa schimbari pe termen lung in structura si functia creierului.
- Pielea. Te trezesti dimineata cu un cosulet sau mai multe, de vina putand fi cortizolul care creste productia de ulei din piele.Punctele albe de pe piele pot fi de asemenea, rezultatul stresului cronic.
- Muschii. Un proces numit proteoliza, slabeste muschii, sunt date jos proteinele, astfel ca sarcinile devin mai grele. Aceasta se intampla cand nivelul de cortizol ramane crescut pentru o perioada lunga de timp.