Descopera-ti spiritul antreprenorial, gaseste-ti identitatea, asuma-ti riscuri, fii pregatita de esec, gandeste la nivel inalt, organizeaza-ti spatiul de lucru … Totul pentru a fi un antreprenor de succes!
Exista persoane care stiu de mici ce vor sa faca, stiu ce isi doresc, alte persoane au nevoie de mai mult timp sau aproape o viata sa-si descopere inclinatiile; evident, exista multe persoane care nu reusesc acest lucru, multumindu-se poate cu ceea ce le-a fost oferit. Anumite persoane descopera ca vor sa fie proprii lor sefi, indreptandu-se spre domeniul de care sunt atrasi.
Succesul unei reusite este o combinatie intre pasiune, viziune, planificare, multa munca si de ce sa nu recunoastem si investitii, pentru ca in functie de ultimele mentionate, conteaza de multe ori viteza cu care inaintam si trecem peste anumite bariere. Multi ar adauga in aceasta ecuatie si norocul/ contextul favorabil si probabil au dreptate.
Din alt punct de vedere, poate ca ar putea parea greu sa incepi ceva nou, pentru ca te gandesti ca s-a inventat totul, ca sunt altii mult mai puternici decat tine, iar o astfel de lista ar putea fi destul de lunga. Dar, datorita flexibilitatii si diversitatii modalitatilor de promovare – incluzand aici si amploarea retelelor sociale din ultima perioada, sansele ca afacerea ta sa fie cunoscuta – cel putin la nivel local, sunt crescute. Deci, pe undeva exista o anumita compensare.
Gandeste la nivel mare si asuma-ti riscuri!
Te bucura sau nu, in afaceri nu exista un factor biologic care sa determine succesul! Spiritul antreprenorial nu exista in genele cuiva! Expertii in domeniu considera in acelasi timp ca factorii inconjuratori si atitudinea, pot face diferenta in mod semnificativ, un exemplu fiind acela in care, majoritatea celor ce sunt antreprenori, au parintii in afaceri. Acest lucru se datoreaza faptului ca au crescut intr-un mediu in care s-a discutat despre afaceri, intr-un mediu in care s-au facut afaceri, ceea ce duce la o intelegere mai profunda a activitatii propriu zise. Exista de asemenea si oameni care nu au avut parte de un astfel de context familial si totusi, au demonstrat ca se poate si fara.
Specialistii afirma existenta unei “mentalitati de crestere” – opusul “mentalitatii fixe”, in care se considera ca trebuie sa ai abilitati naturale pentru a reusi. Doar ca, cei ce poseda acea “mentalitate de crestere” isi spun intr-o forma sau alta “inca nu sunt un antreprenor”, considerand ca abilitatilor lor sunt discutabile la momentul respectiv. Ce inseamna acest lucru? Faptul ca ei invata in continuu si incearca sa isi imbunatateasca abilitatile existente si sa progreseze; foame de cunoastere este mare, fapt care duce in final la progres si reusita.
Fii pregatita de esec!
Nu exista manuale, nu pot exista sfaturi indeajuns sau 100% sigure pentru a te invata cum sa ai si sa deprinzi abilitatile necesare pentru a te perfectiona, a te face sa mergi inainte sau a-ti dezvolta spiritul antreprenorial. Avand in vedere fluxul extraordinar de informatii la care avem acces, exista numeroase cursuri, carti in aceasta directie, doar ca nu s-a demonstrat pana in momentul de fata ca acestea sunt eficiente in mod concret.
Daca e sa ne axam pe ceea ce s-a testat indeajuns si experiente reale traite si simtite de cei care au reusit in afaceri pe cont propriu, trebuie mentionat ca in primul rand, ai nevoie de curaj. Acesta este determinant in conditiile in care trebuie sa iei niste decizii si asta in absenta certitudinii; teoretic, ai cel putin o sansa de a reusi. Iar daca nu ai curaj sa iei decizii sau masuri, nu vei sti niciodata daca puteai reusi sau nu. Daca rezultatul nu este exact ceea ce ne dorim, trebuie sa ne ridicam si mergem inainte, acesta fiind secretul atunci cand suntem inconjurati de indoieli; astfel, se consolideaza increderea in propriile forte.
In termenii actuali dedicati antreprenoriatului, exista termenul de “a esua inteligent”, in anumite cercuri fiind foarte popular si “esueaza repede, esueaza des”. Specialistii in domeniu incearca, pentru formarea spiritul antreprenorial, sa seteze mentalitatea oamenilor, in asa fel incat esecul sa nu fie ceva rusinos, ci dimpotriva, sa fie o sursa valoroasa de a invata din greseli si de a reface ceea ce nu a functionat.
Gaseste-ti identitatea!
Dupa cum e usor de banuit, nu toti antreprenorii sau viitorii antreprenori sunt la fel, spiritul antreprenorial nu este cultivat in acelasi mod, existand de exemplu anumite persoane care doar isi doresc sa fie implicati intr-o afacere si profita sau cauta diverse oportunitati in acest sens. Intelegerea motivatiilor fiecarei persoane implicate intr-o afacere, te poate ajuta sa vezi imaginea de ansamblu si sa te ajute pe tine sa-ti dai seama concret ce iti doresti tu, unde te-ai potrivi mai bine. Exista persoane care vad o problema si gasesc imediat o oportunitate in acest sens; alte persoane, au o pasiune pentru o idee specifica, un produs sau o industrie intreaga.
Dintre aceste persoane, unora le poate surade ideea de franciza, care, teoretic, s-ar adresa celor fara experienta sau fara incredere in propriile forte. Iti desfasoara o anumita activitate dupa un model bine definit, dar din pacate, nu are acea libertate pe care si-o doreste, iar independenta poate fi de multe ori si mult mai costisitoare.
Lucreaza in functie de gen!
Una din alte calitati pe care o femeie antreprenor trebuie sa o aiba, este flexibilitatea de a lucra intr-o lume in care majoritatea antreprenorilor sunt barbati, in anumite tari, procentele in favoarea celor din urma fiind coplesitoare. Specialistii considera si faptul ca femeile au o lipsa de incredere in propriile forte, ceea ce joaca un rol determinant cand vine vorba de obtinerea unor credite. Un alt lucru interesant in aceasta privinta, este acela ca femeile nu pot exagera cu calitatile lor sau nu le pot ‘hiperboliza’ asa cum o fac unii barbati, de aici si rata scazuta a succesului si/sau increderii.
Daca nu poti renunta la locul de munca zilnic …
In functie de tipul afacerii pe care vrei sa o faci, ai posibilitatea de a nu ‘sacrifica’ locul actual de munca si de a-ti incasa aceeasi bani asa cum ai facut-o pana acum, poate pana in momentul in care te vei desprinde total si se va merita cu adevarat. Si chiar daca esti la locul de munca actual si iti doresti propria afacere, lasa-ti libertate gandurilor si ideilor si mai mult decat atat, iesi din zona de confort si incearca sa faci lucrurile pe care crezi ca nu le poti face. In plus, trebuie sa fii pregatita sa faci sacrificii.