Atunci cand te pregatesti de un eventual zbor sau cineva pe care iubesti iti spune pe un ton grav trebuie sa stam de vorba, ai cateva simptome intense: palpitatii, dureri de cap, te iau toate caldurile, crampe. Sunt clipe nedorite, dar e ceva normal si cateodata, stresul devine atac de panica, aceasta fiind caracterizata de o crestere brusca de anxietate si teama.
De ce se intampla acest lucru?
Genetica poate creste acest risc de la 5 pana la 17 procente, un atac de panica putand fi o reactie exagerata vis-a-vis de un eveniment minor. Chiar daca esti calm, acest atac de panica poate aparea din senin, ceea ce inseamna esti sub stres cronic. In timp ce te machiezi avand tot timpul la dispozitie, poti avea un sentiment prapastios a unei situatii deranjante din trecut, iar faptul ca pe moment, nu exista argumente proaspete care sa o declanseze, ii amplifica gravitatea.
Cum simtim panica?
Exista patru sau mai multe simptome care se pot declansa in acelasi timp: transpiratie, simptome, frisoane, bufeuri (corpul incearca sa regleze temperatura), palpitatii ale inimii (adrenalina in crestere), tremuraturi sau agitari, amorteli sau furnicaturi (corpul trimite sange catre membre), ameteala, dezorientare, senzatia de sufocare si chiar sentimentul ca plutesti deasupra corpului, senzatia ca nu poti controla situatia sau teama de a muri.
Cum putem opri?
Majoritatea atacurilor de panica dureaza in jur de 10 minute sau peste. Un prim pas pentru a trece de aceasta situatie este sa gasesti un loc linistit, sa te asezi jos si sa respiri incet. Cand te muti in alt loc, ajuti corpul sa creada ca ai ‘scapat’ de pericol; poti repeta de asemenea in gand “Acest lucru este inofensiv. Nu imi face nimic rau.” Pentru a face ca sangele sa ajunga la creier, pune-ti capul intre picioare. Daca aveti astfel de atacuri de panica dese, vorbiti cu doctorul de familie sa va recomande un terapeut care sa va ajute cu diverse strategii si modalitati de adaptare a simptomelor specifice.