Suplimentele sunt extrem de necesare in ziua de astazi, mai ales cand ai un program incarcat in calitate de parinte; si acest lucru poate insemna de multe ori neglijarea copiilor si a alimentatiei necesare de care acestia au nevoie si care este determinanta in dezvoltarea sanatoasa.
suplimentele pentru prenatal
Multivitamine. Pentru ca sarcina creste cerintele zilnice pentru vitamine si nutrienti, cel mai bine este sa alegeti o formula conceputa pentru femeile insarcinate. Asigurati-va ca are vitamina B6 in doze suficiente care pot ajuta cand apare senzatia de greata, dar si vitamina A! Dozele nu trebuie sa fie in exces, deoarece, pot fi toxice, de aceea este indicat sa consultati si un medic.
Calciu. Acesta previne pierderea de masa osoasa din timpul sarcinii si ajuta la construirea oaselor copilului; recomandarea standard este de 1000 mg zilnic, dar femeile insarcinate sau care alapteaza, au nevoie de 1200 – 1400 mg. Majoritatea multivitaminelor nu contin destul calciu, de aceea trebuie avute in vedere si alte suplimente, dar care sa contina magneziu.
Fier. Corpul produce mai mult sange in timpul sarcinii, astfel ca fierul este esential pentru producerea celulelor rosii si pentru transportul oxigenului catre fetusul in dezvoltare. Sunt necesare zilnic aproximativ 30 mg si trebuie sa tineti cont sa luati formule non constipatoare.
Folat. Aceasta vitamina B ajuta la prevenirea anumitor lipsuri neuronale si a anumitor anomalii ale creierului si ale maduvei spinarii. Doza recomandata pentru gravide si femeile fertile este cuprinsa intre 600 si 800 mcg pe zi. Alegeti folatul in schimbul acidului folic, forma sintetica.
DHA. Acizii grasi Omega-3 si in mod special DHA, sunt esentiali pentru dezvoltarea creierului, atat inainte de nastere, cat si in timpul alaptarii. Omega-3 reduce si riscul de astm dar si riscul travaliului prematur. Mergeti pe 650 mg de grasimi Omega-3, dintre care 300 mg sa fie DHA.
suplimentele pentru copii si adolescenti
Multivitaminele/mineralele. Deoarece copii au nevoie de multi nutrienti, este necesar sa alegi un plan alimentar cat mai divers. Copii sub 13 ani trebuie sa ia o formula destinata copiilor, iar adolescentilor, le este potrivita o jumatate de doza destinate adultilor. Multivitaminele – de cele mai multe ori – nu contin vitamina D sau minerale pentru oase, astfel ca, sunt necesare suplimente in plus. Mai mult, fetele ajunse la menstruatie, au nevoie de fier extra, in jur de 15 mg zilnic.
Suplimentele pentru oase. Copii si adolscentii au nevoie de dinti si oase puternice, iar daca nu prea consuma lactate sau legume, sunt necesare suplimentele. Copii intre 1 si 3 ani au nevoie de 700 mg calciu zilnic, copii intre 4 si 8 ani au nevoie de 1000 mg si cei peste 9 ani, au nevoie de 1300 mg. Trebuie sa cumparati suplimente de calciu care contin – pe langa magneziu – vitamina K si vitamina D, in cazul in care copii nu le iau din alte surse.
Vitamina D. Aceasta vitamina este esentiala pentru cresterea sanatoasa a oaselor si pentru sustinerea sistemului imunitar; poate ajuta de asemenea, la prevenirea depresiei in timpul lunilor de iarna. Foarte multi copii au deficit de vitamina D, majoritatea zilelor din timpul anului scolar, desfasurandu-se in spatii interioare, de aceea, suplimentele sunt mai mult decat necesare.
Zinc. Acest mineral este esential pentru cresterea si sanatatea sistemului imunitar si pentru dezvoltarea sanatoasa la pubertate. In cazul in care copilul nu consuma carne sau fructe de mare, va avea nevoie de suplimente, recomandate fiind doze intre 4 si 11 mg zinc pe zi.
Omega-3. Este foarte important pentru copii si adolescenti, avand un rol deosebit de important prin imbunatatirea simptomelor ADHD in cazul copiilor sub 12 ani. Omega-3 este esential pentru reducerea riscului de a dezvolta diabet si pentru protectia impotriva depresiei. Dozele recomandate sunt cuprinse intre 300 si 1000 mg zilnic si fiti siguri ca folositi o formula de calitate superioara, testat de impuritati.
Probioticele. Bacteriile sanatoase sunt importante pentru sanatatea intestinului si pentru imunitate; pot reduce de asemenea, sensibilitatea alimentara, protejeaza impotriva alergiilor si a astmului, imbunatateste imunitatea. Pentru copii mici, mergeti pe formule special concepute pentru varste fragede, adolescentii putand lua probiotice la fel ca si adultii.