Citeste 7 motive pentru a consuma cel putin 25 g de fibre zilnic!
- Creier Adaugand in consumul zilnic 7 g fibre, se poate reduce riscul accidentului vascular cerebral cu 7%!
- Inima Riscul bolilor de inima, scade cu 9% pentru fiecare 7 g consumate zilnic!
- Rinichi Consumul a 21 grame fibre zilnic, reduce riscul aparitiei pietrelor de la rinichi cu 22%!
- Talie Cei care au inclusa in alimentatia zilnica peste 30 g fibre, au pierdut in greutate la fel de mult, ca si cei care au o metoda de slabit care restrictioneaza cantitatea caloriilor!
- Plamanii Fibrele alimentare calmeaza inflamarea sistemica si poate reduce riscul bolilor inflamatorii, bronsita cronica, astmul non reversibil.
- Intestin Consumand mai multe fibre, se poate echilibra nivelul bacteriilor sanatoase, ajutand digestia.
- Zaharul din sange Fibrele consumate, incetinesc absorbtia glucozei de catre corp, controleaza zaharul din sange si reduce riscul de diabet.
Corpul tau are nevoie de aproximativ 25 pana la 35 g fibre zilnic!
Daca doresti sa ajungi la aceasta cantitate, trebuie sa faci acest lucru treptat! Atentie insa, pentru ca poti avea balonari la inceput, lucru care se va regla in 1-2 saptamani!
Cel mai important rol al fibrelor este sa mentina sanatos sistemul digestiv!
Cantitatea de fibre in alimente
- Un castron cereale – 3 g
- Castron fulgi porumb 0,5 g
- 1 felie paine integrala
- 1 fruct – 2 g
- 1 portie de legume – 2 g
- 1 cartof copt cu coaja – 3 g
- 1 lingura linte uscata 1,5 g
- 1 lingura nuci 1,5 g
- 3 prune uscate – 1,5 g
- 1 lingura seminte macinate
- 1 lingura seminte floarea soarelui

- Aproximativ 55% dintre persoane, considera carnea o importanta sursa de fibre!
- 1 din patru persoane nu considera painea integrala ca o sursa buna de fibre!
- Doar 21% dintre persoane stiu care este cantitatea zilnica de fibre recomanadata!
- 40% dintre persoane considera ca chipsurile de cartofi sunt o buna sursa de fibre!
- Una din 5 persoane nu stiu cate fibre consuma zilnic!
Retine despre fibre!
► Fibrele te ajuta sa nu mananci multa mancare! Alimentele bogate in fibre, necesita mai mult timp sa fie mestecate si digerate, ceea ce va prelungi perioada in care nu vei avea senzatia de foame.
► Majoritatea mancarurilor populare nu au fibre, de aceea, ar fi indicat sa-ti cresti cantitatea zilnica de fibre!
► Fibrele nu se pierd prin gatit! Indiferent cum doresti sa consumi legumele si fructele, fibrele nu se pierd; ele nu se gasesc doar in coaja sau piele.
► Alimentele de origine animala nu au fibre! Doar vegetalele au fibre, continand atat fibre solubile, cat si insolubile, iar conform studiilor, noi inca nu cunoastem cele mai importante surse de provenienta ale fibrelor!
► Nu faceti exces de fibre! Consumul a peste 50 g fibre zilnic, poate duce la aparitia diareei si a balonarii, fapt care poate interfera cu absorbtia unor minerale cheie de catre organism.
► Fibrele contin si vitamina B si minerale. Consumul alimentelor bogate in fibre, poate impulsiona nivelul vitaminei B in organism si a unor minerale. Consumand cereale si paine integrale, vom avea parte si de seleniu, zinc, fosfor.
► Fibrele cresc numarul bacteriilor bune! Fibrele sunt considerate pre-biotice! Pre-bioticele ajuta la cresterea numarului de pro-biotice, cele din urma, fiind bacteriile sanatoase din corpul nostru, care traiesc in tractul gastro intestinal, stimuleaza digestia si sistemul imunitar.