Hipertensiunea este o stare periculoasa de sanatate cronica si poate pune in pericol viata, prin intermediul accidentelor vasculare cerebrale sau insuficientei renale. Exista multe persoane care sufera din acest motiv si se pare ca numarul femeilor il depasesc pe cel al barbatilor, de vina fiind obezitatea.
Simptome
Nu exista semne de avertizare vizibile, de aceea poate fi numita ucigas silentios. Cu toate acestea, cand experimentezi in mod regulat ameteli, dureri de cap, sangerare pe nas, anxietate si/sau dificultati de respiratie, trebuie sa iti pui cateva semne de intrebare si sa iei masuri in acest sens.
Tensiunea articulara – citire
Aceste cifre sunt de obicei luate de medic sau de asistenta medicala de-a lungul timpului, ei verificand daca aceste niveluri sunt constante in timp si asta inainte de a da un diagnostic. Sunt luate in considerare doua cifre, prima din ele facand referire la tensiunea arteriala cand muschii inimii se contracta, iar ce-a de-a doua, cand se relaxeaza.
Totul este ok, normal cand valorile se incadreaza intre 120/80 – 129/84, asa ca nu ai de ce sa iti faci griji, trebuie doar sa mentii un stil de viata sanatos. O avertizare sau semne de intrebari se pun cand valorile se incadreaza intre 140/90 – 179/109, cand trebuie sa faci exercitii fizice si sa reduci alimentele grase; in acest caz, medicul iti va mai face un al doilea sau al treilea test, pentru a vedea posibile schimbari sau evolutii si in anumite cazuri, exista si posibilitatea de a lua diverse alimente. Zona periculoasa se afla deasupra valorilor 180/110 si necesita un tratament ugent. Trebuie sa iti schimi stilul de viata si sa iei medicamente pentru a preveni bolile legate de inima.
Esti supus riscului?
Studiile au aratat ca, in mod deosebit, dupa varsta de 50 de ani, tensiunea arteriala este crescuta si acest lucru nu se datoreaza inaintarii in varsta. Oamenii care au singuri grija de greutate, au un stil de viata sanatos, care nu consuma in exces sare sau zahar, pot fi sanatosi si sa aiba o tensiune arteriala buna pana la varsta de 80-90 de ani, fara nicio problema. Anumite studii au aratat de asemenea, ca 40% dintre oameni au avut pre hipertensiune arteriala (de la usoara la moderata), in timp ce 6% au fost clasificati ca hipertensiva (severa); de aceea, ar fi indicat ca incepand cu varsta de 20-25 de ani sa incepi verificarea anuala a tensiunii arteriale.
Modificari ale stilului de viata
Cand presiunea este ridicata, medicamentele reprezinta cea mai facila si la indemana solutie. Multi dintre noi nu realizam importanta tensiunii arteriale si ca ea este vitala vietii, iar medicamentele care ne sunt adminsitrate, nu le luam in mod regulat, ceea ce poate duce la consecinte nedorite. Iar daca vrei cu adevarat sa ai o tensiune arteriala buna, poti prelua controlul, combinand eficient diverse metode si factori care sa-ti asigure valorile ideale.
ce poti face?
- Sa reduci cantitatea de sare; foloseste ierburi proaspete, usturoi sau suc de lamaie pentru a da aroma mancarii!
- Consuma 5 portii de fructe si legume zilnic!
- Taie din alimentatie atat cat poti sau definitiv grasimile saturate din mancare, pielea de pui si produse patiserie! Inlocuieste-le cu ulei de masline, nuci, avocado!
- Mananca peste de doua ori saptamanal!
- Renunta la fumat, evita alcoolul sau limiteaza-l la doua bauturi pe saptamana!