2020 ne-a aratat cat de impredictibila este viata, cat de repede si neasteptat se poate schimba mai totul in jurul nostru. In acelasi timp, cred ca ne-a trimis cel mai puternic mesaj: “Este timpul sa te up-datezi/ actualizezi”, intr-o lume atat de schimbatoare.
Majoritatea oamenilor doresc ca situatia din exterior sa se schimbe, sa se intoarca la normalitate pentru a-si capata echilibrul si starea de bine, desi, daca suntem sinceri cu noi, nici inainte de aceasta perioada nu exista cu adevarat. Conditiile mai prielnice dadeau acces mai multor activitati care sa distraga atentia de la modul in care ne simtim noi cu noi, de la acea lume interioara, creata din ganduri si emotii. O lume interioara ce ne conduce de fapt din umbra si de care starea noastra de spirit si actiunile noastre depind in mare masura.
Studiile arata ca 95% din actiunile noastre sunt determinate de subconstient, unde avem stocate memoria experientelor trecute, tot felul de credinte limitatoare, frici, regrete, frustrari – asa zisele “programe” ce intervin si ne creeaza o stare neplacuta pe care nu o putem explica, sau ne determina deseori sa actionam altfel decat ne-am fi dorit la nivel constient.
Ne-am invatat sa fim conditionati de lumea exterioara ca sa ne simtim bine in interiorul nostru, insa in acelasi timp, orice lucru negativ din afara ne influenteaza starea interioara.
Stim cu totii ca este foarte usor sa pastrezi o stare interioara grozava, sa te simti plin de iubire si accept cand lucrurile merg bine in exterior, in mod special cand simti ca toate usile ti se deschid.
Insa ce facem in perioadele pline de provocari, ca cea prin care trecem?
Timpul in care traim este intr-o continua nesiguranta, tranzitie si tulburare – un timp in care se pare ca nu avem prea mult control asupra a ceea ce se intampla in jurul nostru. Adevarul este ca singurul control pe care il avem este asupra a ceea ce se petrece in lumea noastra interioara.
Pentru a o stapani este nevoie sa traim in acord cu inima noastra, sa pastram o stare de pace interioara si iubire, sa ne reechilibram mereu, chiar si in fata lucrurilor dureroase si neplacute, cum ar fi: tradare, insucces, stiri neplacute, pierderea sanatatii si alte pierderi ce duc la teama, anxietate, frustrare, suparare, durere, suferinta, cat si la activarea programelor vechi create in trecut si stocate in subconstientul nostru.
Cheia este pastrarea starii de bine si revenirea la ea cand este cazul. Stiu ca multi dintre voi vor spune: “Daaa, usor de spus!” “Este imposibil” …
Din proprie experienta pot spune ca se poate, insa este nevoie de timp si rabdare si evident sa te antrenezi in asta. Nu vreau sa se inteleaga ca ajungi la o viata in care nu mai exista nimic negativ: nicio suparare sau durere, sau pierdere si nici ca trebuie sa iti negi emotiile, ci ca aceste perioade se scurteaza extraordinar de mult si nu vor mai avea putere asupra ta, pentru ca vei avea o alta perspectiva asupra lor si iti vei putea gestiona emotiile.
Iata in continuare 4 strategii pe care le poti folosi pentru a-ti imbunatati lumea interioara si a crea o stare de bine cat mai dominanta in ciuda conditiilor din lumea ta exterioara. Le poti folosi indiferent in ce context de viata te afli si care este profesia ta!
1. Lucreaza cu gandurile si emotiile tale!
In general, exista trei forme de stres din care sa ne restabilim echilibrul: fizic, chimic si emotional.
In cazul stresului fizic si chimic este mult mai usor, pentru ca apelam poate la un chiropractor sau la acupunctura, ne alimentam corect, practicam yoga si pilates, ne luam mici vacante, etc.
Dar cand este vorba despre emotii, ne gandim la un proces propriu si mai complex de transformare.
Chiar daca suntem ghidati de cineva, avem nevoie sa lucram singuri, in mod special cu gandurile noastre, care genereaza emotia. Suntem pana la urma fiinte emotionale.
Multi oameni care se implica sau imbratiseaza aceasta munca – de gestionare emotionala – o interpreteaza gresit, crezand ca nu ar trebui sa mai simtim sau sa ne exprimam emotiile. Nimic mai gresit ca asta! E important sa le dam atentie, insa sa nu ramanem prea mult in cele distructive. Poate ca voi detalia aceste lucru cu alta ocazie …
Hai sa vedem ce poti sa faci pentru inceput:
- Fii constient tot mereu la ce te gandesti, daca acele ganduri sunt relevante si daca te ajuta cu ceva!
- Dupa ce ai reperat o anumita problema, indreapta-ti atentia spre solutii si evita sa-ti mai pui intrebari care nu te ajuta cu nimic altceva decat sa te enerveze mai mult!
- Fa tot posibilul sa-ti indrepti atentia spre ganduri ce te fac sa te simti cat mai bine, spre ceea ce vrei sa obtii si modul in care te-ai simti cand ai obtine acel lucru!
Eu folosesc de cativa ani o practica ce ma ajuta foarte mult si anume, ma intreb: “oare acest gand ma duce spre ceea ce imi doresc?”. Stim cu totii ca acolo unde iti indrepti atentia se indreapta si energia ta si ca orice gand influenteaza intr-un mod pozitiv sau negativ starea ta emotionala, care influenteaza modul in care actionezi si drept urmare, rezultatul ce vrei sa-l obtii.
O alta practica este de a ma focaliza spre lucrul dorit si nu spre absenta lui. Este o mare diferenta pe care o simti imediat la nivel de emotie. Aici poti sa-ti pui intrebarea: “cum ar fi sa am acel lucru?” Gandeste-te la asta doar cat te simti bine, altfel indreapta-ti atentia in alta parte – poate spre ceva neutru.
2. Ramai centrat si mentine starea de bine!
…
Continuarea articolului il gasesti in revista Famost – editia februarie 2021 GRATUITA AICI!
www.irinakuhlmann.com