Un zambet frumos face cat o mie de cuvinte si il afisam atunci cand suntem optimisti, bucurosi sau multumiti de noi. Optimismul, starea de spirit, dorinta de perfectiune, vin sub cele mai diverse forme, iar daca se afla in stransa legatura cu sanatatea, avem toate motivele sa punem accent pe ea.
Domeniul stomatologic reprezinta poate una dintre cel mai profitabile afaceri, la care cu siguranta isi aduc un mare aport si retelele sociale prin promovarea fotografiilor perfecte. Tot ce inseamna procedura de infrumusetare a dintilor a cunoscut o crestera impresionanta ca cifra financiara, mai ales cand vorbim de albirea dintilor, hastagul #teethwhitening oferind peste 1,6 milioane fotografii pe Instagram.
Partea interesanta vine din partea unor branduri mari care promoveaza naturaletea in privinta danturii, prezentand modele cu dinti imperfecti in cele mai diverse moduri, Gucci si Fenty fiind doar doua dintre acestea care fac astfel de campanii. Pe de alta parte, medicii considera pe buna dreptate, prioritare sanatatea dintilor si a gingiilor, insa numarul mare al produselor care afirma ca aduc beneficii acestora, produc confuzie in randul persoanelor, majoritatea dorindu-si efecte maxime prin eforturi minime.
Dusul bucal
Medicii si numai, atrag atentia de foarte multe ori ca, la fel de important ca periajul zilnic este si folosirea atei dentare, pentru a avea un zambet frumos. Dar in cazul in care aceasta nu este folosita corect, pot fi inflamate gingiile care duc la inflamatia cronica, pentru ca in final sa creasca riscul unor probleme de inima. In cazul aterosclerozei, placa poate intra in fluxul sanguin, pentru ca apoi sa ajunga la inima, inainte de a se atasa singura in depozitele de grasime ale vaselor de sange.
Problema in cazul atei dentare, vine cu doua aspecte importante: executia perfecta si consistenta, doar ca, majoritatea nu prea se deranjeaza cu o astfel de curatare. Si aici intervine dusul bucal. Seamana cu o periuta electrica, in locul perilor existand un tub subtire de plastic curbat inainte. Umpli cu apa, apoi inchizi buzele in jurul varfului dispozitivului si indrepti capatul acestuia spre gingii. Combinatia dintre presiunea apei si pulsuri, elimina placa si resturile alimentare, ceea ce poate duce la un zambet frumos!
Dusul bucal este recomandat in mod deosebit pacientilor cu slaba dexteritate manuala. Studiile au aratat ca, in cazul unor alimente, dusul bucal este cu 50% mai eficient decat ata dentara in imbunatatirea sanatatii gingiei si cu 99% eliminare a placii in trei secunde. Apleaca-te la primele utilizari deasupra chiuvetei, doarece poate fi o procedura destul de anevoioasa, dar din momentul in care vei stapani tehnica, te vei bucura de o dantura curata.
Albirea cu carbune
A existat in piata la un moment dat, o abundenta de paste de dinti cu carbune, care afirmau ca albesc dintii si scot petele de pe dinti, dar anumiti specialisti considera ca acestea reprezinta un moft. Un studiu recent publicat in British Dental Journal, afirma ca pastele de dinti pe baza de carbune contin o cantitate insuficienta de radicali liberi de albire pentru a influenta indepartarea petelor. Mai mult, astfel de paste sunt mai dure comparativ cu cele obisnuite si sunt mari sanse ca dintii sa fie zgariati.
Acidul malic din sucul de capsuni are un efect de albire al dintilor ca urmare a consumului de cafea, conform studiilor. Chiar si marul se pare ca are un astfel de efect, daca iti doresti un zambet frumos!
Clatirile cu ulei
Acestea reprezinta o practica Ayuverdica, popularitate care i-a crescut odata cu cresterea importantei uleiului de cocos. Implica inghitirea unei linguri cu ulei timp de 5 pana la 20 de minute si este un concept care se bazeaza pe polaritate: uleiurile sunt lichide nepolare, care nu se amesteca cu lichidele polare, cum ar fi apa. Astfel ca, prin aceasta procedura sunt atrase elementele solubile in ulei, cum ar fi bacteriile si placa, eliminate ulterior prin scuiparea uleiului.
Cei care promoveaza aceasta procedura, afirma faptul ca procedeul dezinfecteaza gura si albeste dintii, existand si studii care sustin aceste afirmatii, partea interesanta venind din partea uleiului de susan despre care se spune ca este mai bun comparativ cu cel de nuca de cocos. Un studiu in acest sens, a aratat ca uleiul de susan a atras mai multe bacterii, fiind vazuta o scadere a acestora cu aproximativ 20 de procente dupa 40 de zile consecutive. Oamenii de stiinta au observat de asemenea, o reducere a gravitatii cariilor dentare.
In privinta eliminarii impuritatilor, uleiul de susan are activitati moderate antimicrobiene, in special impotriva a doua tipuri de bacterii daunatoare: S mutans si L acidophilus – ele pot fi eliminate din organism cu ajutorul limbii, daca uleiul reuseste sa le „prinda”. Cu toate acestea, nu exista dovezi solide care sa sugereze ca, folosind aceasta procedura, nu mai este necesara o ingrijire orala adecvata.
Dantura albita acasa
Ca si in cazul albirii cu carbune, albirea dintilor acasa a dus la o scadere a tratamentelor efectuate de specialisti, iar intrebarea normala care se pune in aceasta situatie este aceea daca se merita sa urmezi unul sau mai multe procedee de albire la domiciliu. Conform British Dental Journal, anumite kituri pentru albirea danturii la domiciliu are o eficacitate spre 0 si acest lucru se datoreaza faptului ca limita legala a peroxidului de hidrogen (agent de albire) nu poate fi mai mare decat 0,1%. Comparand cu 6% – procent folosit de dentisti in procedurile lor, pare logic.
Anumite branduri folosesc in schimb, clorit de sodiu, care are anumite restrictii. Mai mult, o investigatie a aratat faptul ca una din zece persoane care au folosit produse de albire ce contineau clorit de sodiu, a raportat pete albe pe gingii sau limba, sugerand ca au suferit arsuri chimice.
In general, trebuie sa evitati astfel de kituri de albire acasa, deoarece pot slabi sanatatea dintilor afectandu-le nervii, pot arde gingiile si pot afecta translucenta dintilor.
Albirea profesionala este cea mai indicata daca iti doresti acest lucru, deoarece se foloseste lumina laserului; este activat peroxidul de oxigen, care elibereaza molecule de oxigen. Aceasta lumina actioneaza ca un catalizator, folosind eliberarea moleculelor de oxigen si eliminarea petelor. Daca totusi nu vrei o astfel de interventie profesionala, poti folosi un kit de albire pentru acasa, dar doar in cazul in care iti este prescris de un specialist. Oricum, acest proces va dura mai mult acasa, datorita cantitatii mici de peroxid de oxigen.