Una dintre cele mai frumoase perioade ale anului o reprezinta perioada Craciunului … multi dintre noi ne dorim sa ne pregatim sufleteste dar si prin mici surprize pe care sa le facem celorlalti. Si, cum fiecare cautare poate insemna sau nu alocare de timp si de buget fara sa ne propunem (si, totusi se intampla) ajungem sa ne simtim obositi, stresati, iritati si cu sentimentul: “ce-am vrut sa iasa si ce a iesit”.
Psihologic, sunt multe aspecte pe care le implica perioada sarbatorilor pentru ca nici noi nu suntem cu aceleasi activitati pe toata perioada respective, insa este foarte important sa ne concentram asupra notiunii “stres” pentru a intelege ca, in esenta, noi suntem de fapt cei care putem aduce aspecte pozitive in viata noastra!
Stresul este o notiune despre care s-a scris foarte mult si detaliat. Cu referire stricta la acest concept, voi mentiona doar cateva dintre aspectele esentiale:
- Stresul este un fenomen psihosocial complex ce decurge din confruntarea persoanei cu cerintele, sarcinile, situatiile care sunt percepute ca fiind dificile, amenintatoare pentru integritatea fízica sau psihica a individului.
- Intotdeauna stresul decurge din imbinarea a trei componente: prezenta sau absenta factorilor de stres, resursele personale de confruntare cu stresorii si reactiile la stres.
- Factorii de stres sau stresorii sunt conditii ale mediului care solicita reactii de adaptare din partea individului
Resurse de adaptare la factorii de stres sunt definite ca efortul de a reduce, stapani sau tolera solicitarile care depasesc resursele personale.
Managementul stresului este o abilitate ce cuprinde: identificarea surselor de stres, constientizarea reactiilor la stres (reactii emotionale, fizice, comportamentale, cognitive), dezvoltarea abilitatilor de a face fata situatiilor de conflict sau criza, dezvoltarea abilitatilor de rezolvare de probleme, invatarea unor metode de relaxare, de comunicare asertiva, de exprimare emotionala, dezvoltarea respectului de sine, mentinerea unui stil de viata sanatos, managementul timpului.
Par multe aspecte? … intr-adevar, citindu-le vei intelege ca, desi se utilizeaza frecvent cuvantul “stres”, el implica multe planuri atat personale, cat si relationale. Vom reveni insa la perioada Craciunului si vom incerca sa identificam o serie de planuri care ne-ar putea…stresa?
planul familial
Prima intrebare este: cati copii ai si cate cadouri isi doresc? … In cazul in care ti-ai propus sa-i impaci pe toti, atunci ar fi bine sa-ti aloci o perioada rezonabila de timp astfel incat sa poti gandi linistit genul de surpriza/cadou pe care doresti sa-l oferi! O alta indicatie ar putea fi: cadoul ales sa fie ca si cum si l-ar alege el pentru sine si nu o dorinta a ta…ascunsa si proiectata! Tendinta multor oameni este de a incerca sa fie pe placul multora, dar sarbatoarea Craciunului implica prezenta lor emotionala si nu capacitatea lor de jurizare a celor mai frumoase cadouri!
planul marital
Oare va fi partenerul/a multumit/a?…daca ai gandit asa atunci afla ca nivelul asteptarilor fiecaruia este extrem de variabil si prin urmare ar fi mai potrivit sa te intrebi daca Tu esti multumit de ceea ce ti-ai propus sa oferi?!…daca pentru tine este important acest tip de comportament si daca el reprezinta cu sinceritate intentia ta de a-l multumi pe partener?
Alegerea unui cadou sau a unei surprize intr-un cuplu reflecta intr-o anumita masura si dinmica cuplului respectiv: sunt parteneri care nu sunt implicati si care de fapt nu sunt activi in majoritatea initiativelor la nivelul cuplului, sunt parteneri care evita sa se implice deoarece candva au comis o greseala si au fost…raniti, sunt parteneri care nu cunosc dorintele celuilalt partener si aleg “pe ultima suta de metri”, etc….Ce pare sa fie insa importanta este nevoia de schimbare: daca lucrurile au functionat asa pana acum, nu inseamna ca ele vor mai functiona inca 25/30 ani inainte…totusi, dilema care se strecoara ar fi urmatoarea: cine face primul pas?!
planul relational
Cu cine ne petrecem Craciunul?! Daca ai aceasta dilema, inseamna ca si relatiile tale amicale sunt diferite. Pe de alta parte, in perioada sarbatorilor ar fi indicat sa te simti relaxat si nu cu obligatii morale! Semnificatia sarbatorilor consta in crearea unei stari de pace interioara, de comunicare deschisa, de prietenie reala! Prin urmare, revizualizeaza-ti acest plan si alege sa te simti liber in alegerile tale!
Iata 3 planuri care accentueaza nevoia de Celalalt! Evident ca bugetul de timp si cel financiar, constituie alte doua planuri distincte care pot solicita mult resursele noastre interioare. Totusi, perioada sarbatorilor inseamna a te gandi si a fi impreuna cu Celalalt!
Este stresul o realitate care nu poate fi depasita?! ….categoric Nu! Implica un prim pas in strategia ta personala de a-ti reevalua optiunilor si de a invata ca pentru fiecare aspect negativ al vietii tale exista actiuni de eliminare si reconstructie mentala. Ce ne ramane de facut?!…sa incercam sa ne bucuram autentic si cat mai mult de aceasta perioada care, din an in an adauga amintiri in sertarasul intern al memoriei afective…?
Material realizat de Violeta Simion – psihoterapeut de familie si cuplu –
www.psihologvioletasimion.ro