Vitamina soarelui, cum este uşor de bănuit, este vitamina D, fiind recunoscută pentru importanţa sa în mineralizarea osoasă. Cu toate acestea, beneficiile ei se întind dincolo de asta. Vitamina soarelui joacă un rol important în funcţionarea aproape oricărui ţesut din organism, fie că vorbim de creier, inimă, muşchi, sistem imunitar, sistem reproducător, piele, păr. Aşa că, nu e nimic de mirare când deficienţa de vitamina D este asociată cu cancere, boli autoimune, boli de inimă, tulburări neurologice şi de dispoziţie, subfertilitate şi o serie de afecţiuni ale pielii ca acnee, eczeme şi dermatită. A trăi într-o zonă însorită nu înseamnă automat că nu poţi avea deficit de vitamina D. Partea bună este aceea că există modalităţi pentru a-ţi testa nivelul acestei vitamine şi că poţi avea parte de ea, fără a fi ars de soare.
Vitamina soarelui şi beneficiile în frumuseţe
Această minunată vitamină nu doar că promovează sănătatea minţii şi a corpului, dar oferă şi o serie de beneficii pentru piele şi păr.
Pielea este prima linie imunitară a apărării organismului împotriva microbilor, iar vitamina D joacă un rol important în asigurarea acestei bariere microbiene. Pe lângă această protecţie, vitamina soarelui are proprietăţi antioxidante puternice ce protejează pielea de toxinele de mediu şi susţin sistemul imunitar, care este important pentru luptă şi distrugerea radicalilor liberi ce cauzează boli şi îmbătrânirea prematură.
Această minunată vitamină ajută de asemenea la optimizarea hidratării pielii, încurajează creşterea, refacerea şi repararea celulelor noi ale pielii şi este un puternic antiinflamator, benefic pentru vindecarea rănilor şi gestionarea eczemelor, acneei, rozaceei şi dermatitei.
Creşterea normală a celulelor şi funcţionarea foliculilor de păr sunt strâns legate de vitamina D. Alopecia androgenetică şi efluviul telogen sunt două tipuri comune de cădere a părului, alopecia aerată apărând când sistemul imunitar atacă foliculul de păr, întrucât efluviul telogen este o formă temporară de cădere a părului asociată modificărilor hormonale, stresului ridicat şi altor probleme legate de sănătate. Studiile au arătat o relaţie strânsă între căderea părului şi nivelurile scăzute de vitamina D; creşterea nivelului acestei vitamine duce automat la creşterea părului.
Vitamina D poate fi implicată şi în albirea părului în copilărie sau la vârsta adultă timpurie, suplimentarea cu vitamina D având rezultate bune.
Nivelurile sănătoase de vitamina soarelui
Un nivel de 50 de nanomoli de litru sau mai puţin a fost utilizat pe scară largă pentru a defini insuficienţa de vitamina D. Deficitul poate apărea atunci când alimentaţia este scăzută sau slabă calitativ, fapt ce este observat în mod deosebit la vegetarieni şi diete vegane sau când expunerea la soare este limitată; rinichii nu pot converti 25-hidroxivitamina D la forma activă sau absorbţia vitaminei D din tractul digestiv nu este adecvată.
Cum poţi creşte aportul vitaminei D
Cea mai cunoscută sursă pentru a beneficia de vitamina D este expunerea pielii la soare, razele ultraviolete B interacţionând cu proteina numită 7-DHC din piele, transformând-o în vitamina D3, aceasta fiind forma activă a vitaminei D.
În timp ce soarele este cea mai bună şi cea mai naturală sursă a vitaminei D, este important să fim atenţi la puterea acestuia. Stând timp de 15 minute zilnic cu picioarele şi braţele expuse este o modalitate bună pentru a ne asigura un nivel sănătos al vitaminei D. Dacă trăieşti într-o zonă mai rece, lucrezi în interior sau experimentezi simptomele menţionate mai sus ar fi bine să îţi verifici nivelul acestei vitamine şi să începi să mănânci conştient alimente care să conţină vitamina D.
Doza recomandată pentru vitamina D3 se situează între 1000 UI şi 40000 UI în funcţie de deficienţă, această formă fiind cea mai stabilă şi mai bine absorbită, comparativ cu vitamina D2. Există doar câteva surse alimentare de vitamina D, cele mai importante fiind uleiul de ficat de cod, brânză, gălbenuşurile de ou, macroul, somonul, tonul, ficatul de vită. Şi deoarece nu este uşor pentru multe persoane să obţină un aport adecvat de vitamina D doar din surse alimentare, în multe ţări sunt fortificate anumite alimente precum iaurtul, laptele, cerealele sau sucurile de fructe (portocale).