Foarte importante pentru sanatatea unghiilor, a parului si a pielii sunt vitaminele; mentinerea sanatatii acestora, implica o alimentatie sanatoasa si prin aceasta, o protejare impotriva deteriorarii lor sau aparitiei infectiilor. Vedem zilnic diferite produse despre care se spune ca ‘lucreaza‘ pentru sanatatea unghiilor, dar care intr-adevar, imbunatatesc sanatatea lor?
Nu putem spune ca in cazul in care consumam ceva anume, avem parte exact de vitaminele care ne trebuiesc, de aceea, alimentele trebuie sa fie cat mai variate. Mai jos, avem cele mai indicate vitamine pentru unghii si pentru sanatatea lor.
- Vitamina A sau retinolul este esentiala pentru sinteza proteinei – keratina, cu rol in a preveni uscarea unghiilor, de a le mentine puternice si integre. Alimentele cele mai importante si care contin vitamina A, sunt: carne de vita si de pui, oua, fructe de mare, peste, produse lactate, morcovi, caise, broccoli, pepene galben, legume verzi, pepene verde, mazare, dovleac, germeni de grau, iar lista poate continua.
- Complexul de vitamine B ajuta la mentinerea texturii unghiilor, protejandu-le de asemenea, de infectiile fungice si bacteriene. Deficitul acestei vitamine, duce la aparitia unor ‘crestaturi’ verticale sau orizontale; deficitul vitaminei B12 duce la un aspect intunecat al unghiilor. Biotina este importanta pentru cresterea unghiilor si prevenirea craparii. Sursele importante ale acestei vitamine sunt: sparanghelul, broccoli, bananele, lactatele, pestele, smochinele, semintele, nucile, cartofii.
- Vitamina C sau acidul scorbic ajuta la hidratarea unghiilor, lipsa acesteia, ducand la uscarea lor si umflarea tesuturilor din jur. Se stie ca citricele reprezinta o importanta sursa de vitamina C, dar pe langa ele, si alte alimente o contin: broccoli, carne de pui si de porc, ardei verde, cartofi, pere, mazare verde, cartofi, spanac.
- Vitamina D ajuta productia de keratina si face unghia sa devina puternica. Alimente care contin vitamina D: cereale, oua, lactate, inghetata, iaurt, organe, somon, macrou, legume cu frunze verzi.
- Vitamina E ajuta si ea la sanatatea unghiilor prin imbunatatirea texturii si le face sa fie puternice. Alimente care contin vitamina E: avocado, fructe de padure, rosii, varza de Bruxelles, spanac, macrou, somon, ulei de floarea soarelui, ulei de masline.
- Vitamina K impiedica unghiile sa se fisureze si se gaseste in alimente ca: broccoli, varza de Bruxelles, castraveti, varza, patrunjel, mazare, ficat, soia, telina, sparanghel.
Sanatatea unghiilor trebuie sa ne preocupe la fel de mult ca starea noastra de sanatate in general si de aici, importanta acordata unei alimentatii echilibrate si cat mai diverse.