Exista persoane pentru care vorbitul in public nu reprezinta nicio problema, altii prin discursurile lor ii inspira foarte mult pe cei din jur. Anumite persoane tind sa planga cand trebuie sa vorbeasca in public, iar altii nu reusesc deloc. In momentul in care vezi pe cineva ca vorbeste in public intr-un mod natural, te intrebi cum reuseste si cel mai probabil, primul gand te duce la faptul ca are un talent special sau s-a nascut asa. De fapt, secretul unui bun vorbit in public, il reprezinta numarul necontorizat de ore de practica ce sta in spatele discursului perfect; sau poate un curs de imbunatatire a comunicarii la locul de munca.
Multe persoane au exersat aproape 12 luni inainte de a iesi in public sa vorbeasca si atunci cand au facut-o, au facut-o progresiv. La inceput se adresau unui grup mai mici de prieteni sau colegi, numarul acestora crescand odata cu experienta. Si poti sa exersezi acasa in fata oglinzii, te poti inregistra cu telefonul, iar daca ai prins si mai mult curaj, poti face si o inregistrare video. Important este sa faci acest lucru de cat mai multe ori pentru a te vedea pe tine insati si pentru a corecta ceea ce tie nu iti place. Astfel, te poti debarasa de eventualele poticneli, balbaieli sau trac.
Stiind foarte bine ce ai de spus, nu inseamna automat ca trebui sa scrii un discurs si sa-l inveti pe de rost; exista pericolul aici, ca, in cazul in care uiti un cuvant, sa uiti tot si atunci nu mai exista vorbitul in public. Important este sa iti cunosti mesajul pe care vrei sa-l transmiti si sa scrii ideile principale, punct cu punct. Ideal este sa vorbesti in public fara sa ai nimic scris, dar pentru a te ajuta, iti poti scrie punctele principale pe hartiute, dar mici si in niciun caz pe hartii mari! Pe langa aceasta, fii sigura ca repeti de cateva ori inainte (si retii!) mesajele importante care pot face diferenta intr-un astfel de discurs.
Un lucru important pentru vorbitul in public, este acela de a povesti dintr-o experienta personala, ceea ce face din discurs, unul de succes. Oamenii iubesc povestile, asa ca, cu cat incluzi mai multe povesti in ceea ce spui, cu atat discursul va fi unul mai captivant si iti vei pastra audienta pentru un timp mai indelungat. Introdu in ceea ce spui un personaj, un proiect sau orice altceva despre care sa vorbesti si povesteste auditoriului cum aceastia au luptat si au reusit. Implica publicul emotional in situatie, activeaza-i simturile: ce parerea are, cum miroase, ce gust are? Folositi-va de fotografii sugestive, pentru ca acestea sunt mai usor de retinut, comparativ cu propozitiile, cu discursul in sine.
Atentie insa la evocarea emotiilor si la evitarea propozitiilor superficiale, conform studiilor, povestea personala nu trebuie sa tina mai mult de un minut si trebuie sa se regaseasca ca element central al intregului discurs!
Cand exersezi acasa, totul merge perfect si se pare ca vorbitul in public e o nimica toata! Dar cand iesi pe scena sau in fata unui public mai numeros, inima incepe parca sa bata mai puternic, corpul sesizand situatia ca fiind una periculoasa si punandu-te in modul de lupta. Adrenalina va dura aproximativ un minut si daca nu reusesti sa o gestionezi in mod corespunzator si intri intr-o stare de respiratie scurta, in gol, aceasta se poate accentua.
Din fericire, poti trece peste aceasta stare de panica, cu ajutorul unei respiratii profunde! Imagineaza-ti un tort pentru ziua de nastere cu multe lumanari pe care trebuie sa le stingi; trage puternic aer in piept si sufla lung intr-un mod constant, pana elimini tot aerul. Lasa apoi respiratia usoara sa intre si relaxeaza-te! Acest lucru te va ajuta sa te calmezi, iar daca vei numara lumanarile pana la 10 incet, vei evita ca mintea sa zboare necontrolat.
Foarte important este in ceea ce spui, cum o spui! Conform studiilor, cuvintele conteaza si au impact in proportie de 7% asupra publicului, insa, cadenta are un impact de 38 de procente. O voce si un ritm care suna monoton, poate trimite audienta la somn! – acesta nu e ceea ce incercam sa transmitem prin vorbitul in public! Incearca sa iti insufletesti propozitiile in functie de ceea ce zici! Daca este un lucru important, o concluzie, nu iti fie teama sa o accentuezi sau sa vorbesti mai rar si mai apasat sau poti pregati gradual terenul cand vrei sa spui ceva important, crescand intesitatea vocii, dar fara a avea agresivitate in ea. Aceste lucruri necesita multa practica, dar si experienta, pentru a ‘simti’ cu adevarat ceea ce spui si a le “aseza” in propozitii. In acest mod, incurajezi vocea sa ajunga in anumite locuri cum nu a mai facut-o pana acum, reusind sa faci diferenta, aducand acum emotie si pasiune.
O alta situatie pentru multi vorbitori in public, este aceea ca simt de multe ori ca ocupa timpul oamenilor si actioneaza in consecinta: se grabesc sa spuna ce au de spus si fac tot posibilul sa plece de pe scena cat de repede pot! Iar aceasta este o mare greseala. Cu cat iti iei timp sa spui ce ai de spus, cu atat vei parea mai increzator! Puncteaza calm ceea ce vrei sa spui, adapteaza-ti tonalitatea si fa-ti propriul ritm, pentru ca vorbitul in public si tot ceea ce vrei sa transmiti sa vina de la tine!
Poti incerca varianta unui discurs in propozitii intre care sa lasi pauza, timp in care poti respira si te poti gandi cum sa abordezi urmatorul punct. Ii dai timp audientei de asemenea, sa inteleaga mesajul tau si daca il exprimi asa cum trebuie, dorinta acestora de a te auzi iarasi si iarasi este crescanda.
Te-ai pregatit cum trebuie, ai petrecut ore pe informare pentru a pregati un discurs bun, doar ca ai mare grija sa nu stai cu capul jos in notite cand esti in fata oamenilor! Vorbitul in public este suma a tot ceea ce ai citit pana acum si fie ca ai in fata 10 oameni sau 1000, este vital sa faci un contact vizual cu ei, deoarece, intalnirea vizuala intre ei si tine creeaza o anumita conexiune personala. Asigura-te ca pozitia corpului tau este expusa tuturor unghiurilor, pentru a avea vizibilitate maxima, iar daca nu poti privi in ochi oamenii, te poti uita in zona sprancenelor, care are acelasi efect. Daca distanta este mare intre anumite persoane, inclina umerii in fata pentru ca liniile ochiilor sa se poata intersecta. Foloseste-te de asemenea de gesturi, foarte importante pentru a te ajuta sa te exprimi si pentru a contura mai bine ceea ce ai de zis.