Fiul lui Charles si Lucienne Andrée Mathieu-Saint – Laurent Yves Henri Donat Matthieu Saint Laurent cunoscut ca Yves Saint Laurent s-a nascut la 1 august 1936 in Oran – Algeria si reprezinta unul dintre cele mai mari nume din industria modei. A crescut intr-o vila alaturi de surorile mai mici Brigitte si Michelle, avand o situatie financiara buna – tatal sau fiind avocat, broker de asigurari si in plus, detinea un lant de cinematografe – cu toate acestea, copilaria lui Saint Laurent nu a fost usoara fiind antipataziat si mereu hartuit de colegii sai care il considerau homosexual; acest lucru l-a facut un copil nervos si si bolnavicios aproape zilnic.
Linistea si-a gasit-o in schitele pe care le facea la inceput pentru papusi, ulterior incepe sa schiteze pentru surorile si mama sa; viata i se schimba radical la varsta de 17 ani, cand mama sa aranjeaza o intalnire cu Michael Brunhoff – editor la revista French Vogue, care a publicat ulterior cateva din desenele lui. Un an mai tarziu, Yves Saint Laurent se muta la Paris si se inscrie la Chambre Syndicale de la Couture, unde schitele sale se fac remarcate foarte repede; de Brunhoff observa similitudini intre schitele lui si cele ale lui Christian Dior si il prezinta acestuia. Acesta a reprezentat un moment determinant, Yves recunoscand mai tarziu influenta exercitata asupra sa de catre Dior la momentul respectiv, stilul propriu si viziunea capatand tot mai mult contur si maturitate.
Anul 1954 ii aduce primul premiu la concursul International Wool Secretariat pentru design, iar la varsta de 21 de ani Saint Laurent prezinta prima colectie de primavara (Ligne Trapéze), castigand admiratia criticilor pentru rochiile prezentate, in acelasi concurs castigand un premiu si Karl Lagerfeld, dar la alta categorie.
Pe data de 15 noiembrie 1957 Yves Saint Laurent este numit Chief Designer al casei Dior, devenind cel mai tanar designer din industria modei; ‚exista 30 de designer-uri in ultima mea colectie care se bazeaza pe schitele facute de Yves, este un talent exceptional si vreau sa fie recunoscut’ – au fost cuvintele lui Christian Dior in octombrie 1957, inainte de a trece in nefiinta.
In 1960 prezinta colectia primavara – vara cu numele de Beatnik – foarte laudata de public si apreciata ca fiind una dintre cele mai frumoase si tineresti colectii aparute vreodata sub semnatura Dior; dar acest lucru a adus si vociferari din partea staff-ului si in mod special din partea celui care controla afacerile companiei – Marcel Boussac, care sustinea ca YSL a judecat gresit clientela reprezentata de Casa Dior. In acelasi an Yves este recrutat in armata franceza, unde sta doar 20 de zile, fiind transferat intr-un spital de boli mentale pentru tratatament psihic, inclusiv terapie cu electrosocuri, in urma unei caderi nervoase cauzate de stres.
In 1961 head designer al Casei Dior era Marcel Boussac – lucru care l-a suparat pe Yves Saint Laurent; a primit despagubiri in valoare de aproximativ 48000 lire sterline, astfel ca in iulie impreuna cu prietenul sau Pierre Berge si ajutat de un anume milionar J. Mack Robinson, deschide propria casa de moda la Paris pe strada Spontini, inaugurata oficial pe data de 4 decembrie al aceluiasi an. Logo-ul casei de moda este facut de unul dintre cei mai mari pictori ai Frantei in acel moment – Cassandre (Adolphe Mouron); pe 29 ianuarie anul urmator, YSL prezinta prima colectie sub semnatura proprie, revista Life apreciind ca designer-ul a realizat „cele mai bune costume de la Channel„. Incepand cu aceasta perioada, designerul francez va domina aproape doua decenii industria modei, multe nume mari devenind fidele viziunii vestimentare create sub semnatura Yves Saint Laurent.
1964 reprezinta anul in care brand-ul isi diversifica activitatea prin lansarea in ianuarie a primului parfum feminin ‚Y’; un an mai tarziu, ca o consecinta a succesului lansarii colectiei toamna – iarna prin introducerea conceptului ‚Mondrian’ este numit ‚Regele Parisului’ de catre ziarul american Women’s Wear Daily, iar colectia prezentata este considerata a fi ‚Cea Mai Buna Colectie’ de catre New York Times.
YSL este primul designer care lanseaza o linie intreaga pret a porter, de asemnea este primul care in vara anului 1996 isi prezinta propria colectie live pe internet; dupa mai bine de 30 de ani de prezentari el decide sa nu mai faca mari show-uri din lansarile pret a porter, astfel ca el arata modelele realizate numai catorva jurnalisti selectati.
Primul magazin Rive Gauche destinat femeilor se deschide pe data de 26 septembrie 1966 cu o linie pret a porter, prima persoana care a cumparat de aici fiind Catherine Deneuve; in anii ’70 se deschide si primul magazin Rive Gauche destinate barbatilor; Saint Laurent este primul designer care foloseste in prezentarile sale modele ale minoritatilor; colectia toamna – iarna 1966 aduce in prim plan faimosul ‚Le smoking’ (The Tuxedo suit) pentru femei, pe care designer-ul il considera marca proprie si care va aparea in fiecare din colectiile sale ulterioare. Alte ‚inventii’ marca Yves Saint Laurent cuprind the reefer jacket (1962), the sheer blouse (1966), jumpsuit (1968). Prin ‚feminizarea’ formelor vestimentatiilor masculine, YSL o dat o noua dimensiune creatilor din industria modei si a largit orizontul conceptului fashion.
In 1971 Yves Saint Laurent socheaza prin faptul ca fotografiaza nud (fotograf : Jeanloupp Sief) pentru campania publicitara destinata promovarii lansarii parfumului barbatesc Rive Gouche – parfum care da trend-ul Parisului anilor ’70 (atat varianta feminina cat si cea masculina), caracterizat ca reprezinta o stare de spirit, atitudine, mod de viata. Colectia de primavara din acelasi an inspirata din moda anilor ’40 a creat in schimb mari controverse, cotidianul francez France Soir numind aceasta prezentare ‚O mare farsa’.
‚Nu stiu daca este cea mai buna colectie a mea, dar stiu ca este cea mai frumoasa’ spunea Yves Saint Laurent in 1976 la lansarea ‚Haute Russian’ care a reprezentat o adevarat senzatie la nivel international si care ‚va schimba cursul industriei modei in lume’ dupa cum afirma Bernardine Morris – New York Times; in 1977 lanseaza foarte popularul parfum ‚Opium’ – ’o fereastra catre o lume imaginara’.
Intre 1960 si 1970, Yves a fost membru Jet Set si frecventa in mod regulat cluburi faimoase precum Studio 54 si Regine, devenind un impatimit al bauturilor alcoolice si un mare consumator de cocaina; de multe ori in show-urile de prezentare a aparut turmentat, fiind sprijinit de modelele care prezentau vestimentatia.
‚Yves Saint Laurent ofera o fata femeilor pe care le imbraca’ – asa a fost prefatata in 1978 lansarea liniei de make-up sub semnatura proprie; parfumul de o masculinitate triumfatoare, divin si cuceritor – Kouros este lansat in 1981, iar in 1983 se lanseze parfumul YSL Paris – un tribut orasului si femeilor indragostite. In acelasi an, designer-ul este decorat pentru activitatea de 25 de ani la Muzeul de Arta Metropolitana din New York.
In anul 1985 USL este decorat cu ordinul Chevalier de la Legion d’Honneur de presedintele Frantei Francois Mitterand, de asemenea primeste si un Fashion ‚Oscar’pentru Best Coutorier, in 1990 se organizeaza la The Sezon Museum of Art din Tokyo o retrospectiva intitulata ‚Yves Saint Laurent 1958-1990’ in care sunt prezentate schite de teatru si creatii originale.
Anul 1993 aduce lansarea unui parfum pentru femei, al carui nume era atat de ‚indraznet’ (Champagne) incat a fost schimbat in 1996 cu Yvresse; in 1999 este distins cu Lifetime Achievement din partea CFDA, iar anul 2000 ii aduce distinctia Fifi Fragrance pentru Baby Doll.
In 2000 este angajat la Stefano Pilati, in iunie 200 este promovat ca Head of Design pentru toate liniile YSL, pentru ca doi ani mai tarziu sa fie ajunga Director de Creatie; Pilati lucrase pentru Armani si Prada unde in 1998 fusese promovat ca asistent designer la linia Miu Miu. La fel ca si Yves Saint Laurent, Stefano Pilati este interesat mai mult de stil comparativ cu moda.
Pe data de 12 iulie 1998 Yves Saint Laurent sarbatoreste 40 de ani de activitate cu un show extravagant, in care au participat 300 de modele si care a avut loc in pe Stade de France la finala Campionatului Mondial de Fotbal.
In 2002 Yves Saint Laurent implineste 65 de ani si hotaraste sa se retraga din lumea modei pe care a iubit-o atat de mult si acest lucru se intampla pe data de 22 ianuarie printr-un show final; ulterior, isi petrece majoritatea timpului in Marrakech – Maroco, unde obisnuia de obicei sa se retraga si care a constituit de-a lungul timpului o importanta sursa de inspiratie pentru creatiile sale. Portile atelierului de pe Avenue Marceau s einchid definitv pe data de 31 octombrie 2002, Yves isi ia ramas bun de la colegi, majoritatea acestora alaturandu-se altor case de moda, precum Jean Paul Gaultier, Chanel, Azzedine Alaia.
In 2004 se lanseaza parfumul CINEMA – parfum seducator care scoate din orice femeie un star, in 2006 se lanseaza parfumul L’HOMME YVES SAINT LAURENT care reprezinta puterea atractiei uni barbat cu un stil unic, senzual, magnetic, iar in 2007 se lanseaza ELLE – parfum pentru femei, cea mai buna esenta YSL a feminitatii.
In 2007 primeste distictia Grand Officer de la Légion D’honneur din partea presedintelui francez Nicolas Sarkozy; in 2008 pe data de 1 iunie moare de cancer cerebral la Paris, trupul ii este incinerat, iar cenusa raspandita in Majorelle Garden din Marrakech. ‚Moartea lui Yves Saint Laurent a lasat un gol mare, dar de asemenea o mostenire sublima’ – au comunicat cei de la Gucci Group care achizionasera in 1999 casa de moda; ‚Acest geniu al creatiei a distrus codurile pentru a da nastere elegantei franceze, care fac astazi Parisul sa fie capitala modei’, au continuat cei de la Gucci.
Considerat ca o persoana timida, Yves Saint Laurent credea despre el ca a ramas singurul croitor adevarat, pastrand cu strictete cele mai inalte standarde ale taieturilor si croitoriei. Adevarat sau nu, la fiecare colectie prezentata s-a bucurat de ovatii in picioare din partea publicului. Numeroase femei care au constituit muze pentru creatiile sale; remarcabile sunt modelul somalez Iman despre care spunea ca in conceptia sa este ‚Dream Woman’, Catherine Deneuve, Betty Catroux, Julianne Moore, Chloe Sevigny si supermodelul Laetitia Casta; a creat de asemenea piese vestimentare pentru multe prductii cinematografice (The Pink Panther – 1964, Stavisky – 1974, Providence – 1977, Exposed – 1983).