Cele 6 principii Pilates sunt esentiale si trebuie sa le ai in minte de fiecare data cand te antrenezi, pentru ca eficienta acestora sa fie ridicata si sa devina incet incet, a doua ta natura. Joseph Pilates a studiat anatomia si s-a antrenat ca boxer, culturist, gimnast. Si-a dezvoltat exercitiile dupa Primul Razboi Mondial in New York, fiind adoptate destul de repede de balerini, dar si de edilii orasului. Iar cei care s-au antrenat direct cu Joseph Pilates, i-au raspandit filosofia si tehnica peste tot in lume, astazi existand antrenori care predau metoda clasica, in timp ce altii le-au dezvoltat dupa bunul plac. Pilates continua sa se dezvolte si sa evolueze in continuare.
Iata in continuare cele 6 principii Pilates …
Control
Acesta este cel mai important din cele 6 principii Pilates si din care deriva si celelalte. Conform filosofiei acestor exercitii, cateva miscari executate corect avand un control muscular si mental complet si miscari precise este mult mai eficient comparativ cu exercitiile repetate facute intr-un mod neglijent. Aceasta este aplicabila tuturor miscarilor, fie ele incete, rapide, dinamice, controlul permitandu-ti sa fii mai constient de locul in spatiu ocupat de corp si eficienta cu care lucreaza musculatura.
Concentrare
Exercitiile sustinute de cele 6 principii Pilates necesita o concentrare profunda asupra corpului, o “coordonare completa a corpului, mintii si spiritului”, succesul in aceste exercitii depinzand de capacitatea ta de a te concentra asupra detaliilor fiecarei miscari si astfel sa se dezvolte constientizarea si controlul corpului. In acelasi timp, trebuie sa fii sincera cu tine insuti si sa nu iti lasi niciodata mintea sa rataceasca sau sa faci miscari pe pilot automat fara sa le constientizezi.
Concentreaza-te pe sarcina pe care o ai in vedere pentru un exercitiu eficient cu rezultate mai rapide. Aceasta conexiune mentala cu corpul in timpul miscarilor, iti permite sa eliberezi tensiunea si incurajeaza un sentiment profund de relaxare, eliberandu-ti mintea de alte ganduri si griji.
Centru
Energia care circula in corp vine dintr-un centru puternic al corpului nostru; din punct de vedere fizic, acesta este nucleul muschilor: zona pelviana – muschii inferiori abdominali. Aceasta zona urca spre muschii abdominali superiori, muschii coapsei si cei fesieri, toti oferind putere miscarilor.
Centrarea implica de asemenea si o conexiune atenta cu corpul in timp ce te misti; fii constienta de centrul tau pentru a incepe si a incheia orice miscare, astfel incat sa nu pierzi niciodata aceasta conexiune, unul din cele 6 principii Pilates fundamentale..
Precizie
Executarea precisa si atenta a miscarilor si alinierea perfecta sunt elementele cheie pentru eficientizarea exercitiilor Pilates, fiind unul dintre cele mai importante 6 principii. Miscarile precise lucreaza corect cu muschii fara tensiune sau incordare, alinierea corecta echilibreaza muschii, iar exersarea constienta a fiecarui aspect necesita atentie maxima pentru a obtine maximul din antrenament. Precizia este aplicabila si numarului de repetari, timpului si ritmului, ceea ce aduce echilibru si determinare fiecarui aspect. Memoreaza actiunile si tiparele de respiratie ale unui exercitiu si executa apoi miscarile exact! Exerseaza pentru a controla!
Respiratie
Oxigenul este vital pentru functionarea corecta a muschilor, concentrarea asupra respiratiei asigurand oxigenarea completa in timpul circulatiei. Respiram pe nas, expiram pe gura, exercitiile Pilates folosind “respiratia laterala”. Aceasta se concentreaza pe extinderea cutiei toracice pe laturi comparativ cu respiratia normala cand exista tendinta de a se extinde in fata. Conexiunea cu centrul, muschii abdominali, pot ramane la fel de puternici cand respiri si te misti. Sincronizarea respiratiei cu miscarea este fundamentala in exercitiile Pilates, unul din cele mai importante din cele 6 principii . De multe ori, se expira la miscari mai grele pentru a ajuta implicarea eficienta a muschilor interiori.
Fluid
Cand practici Pilates, trebuie sa ai ca un puls silentios, ca un metronom sau pulsul inimii. Efectueaza toate exercitiile sincronizate cu acest puls si cu respiratia, urmarind ca miscarile sa fie fluide, continue. Fiecare exercitiu este creat in asa fel incat sa curga usor pana la urmatoarea faza, fara miscari irosite. Acest lucru asigura un antrenament pentru intreg corpul care mentine ritmul cardiac si construieste rezistenta.