Foarte multe persoane acuza un somn agitat sau pe etape sau simt ca nu s-au odihnit atat cat trebuia cand se trezesc dimineata. Se dau greu jos din pat, se simt obositi o zi intreaga, nu dau randament in activitatile din timpul zilei, capata o anumita dependenta de cafea, samd. Un somn neodihnitor are diverse cauze, cele mai multe – consecinta a actiunilor noastre de peste zi si a diverselor probleme cu care ne confruntam.
Ce trebuie facut si ce nu, pentru a avea un somn odihnitor, pentru a fi plini de energia a doua zi?
– Trebuie evitatate mesele mari cu cel putin trei ore inainte de culcare, iar daca foamea nu va da pace, consumati gustari usoare (proteine si carbohidrati). Trebuie evitate alimente condimentate, grele sau grase.
– Este indicat sa pastrati chiar si acelasi pat, aceiasi ora de culcare si de trezire. Daca va culcati mai tarziu si va permite timpul dimineata, puteti recupera.
– In cazul in care dormi cu un partener, daca acesta se misca mult in somn, acest lucru iti poate afecta somnul. Dar exista si posibilitatea ca in cazul in care te trezesti bine dispus, odihnit, atunci inseamna ca nu ai nicio problema
– Pentru mamele care au nou nascuti e o perioada foarte dificila. Singurele solutii ar fi ca mamele sa doarma in timp ce dorm si copii, sau sa aiba parte de un copil cuminte, care nu se trezeste prea des.
– Suntem capabili sa ne adaptam in timpul somnului unui zgomot constant. Cei care locuiesc la strada stiu acest lucru. Cu toate acestea, orice zgomot brusc poate deranja un somn cursiv.
– Nu este indicat a se dormi cu televizorul deschis. Zgomotul si succesiunea inconstanta a luminii provenite de la televizor, iti pot da un somn agitat, te poate trezi, iar dimineata te trezesti obosit
– Lipsa unui somn normal, regulat, poate afecta memoria, concentrarea, duce la cresterea in greutate, iar pe termen lung la boli cardiovasculare.