Oxidul nitric este una dintre cele mai importante molecule din corpul nostru, in special in medicina cardiovasculara. Cu aproximativ 20 de ani in urma, un grup de oameni de stiinta, au primit Premiul Nobel pentru Medicina, deoarece au descoperit faptul ca oxidul nitric joaca un rol esential in functia inimii, dar acest rol nu este pe deplin inteles nici astazi. Suplimentele destinate sa stimuleze nivelurile oxidului nitric au fost populare in mod traditional printre culturisti si atleti, dar iata ca astazi, devin recunoscute ca un aspect important al sanatatii noastre generale.
Ce face oxidul nitric?
Relaxeaza captuseala interioara a arterelor, a endoteliului, lucru foarte important pentru cei care sufera de boli de inima. Cand persoanele care au angina sunt lovite brusc cu dureri de piept debilitante, pastilele de nitrogligerina luate cu prescriptie medicala si asezate sub limba, declanseaza productia de oxid nitric, care relaxeaza si dilata arterele. Acest lucru permite ca sangele sa ajunga la inima si in consecinta, durerea din piept dispare.
Prin propriul mecanism de relaxare, oxidul nitric ajuta la controlul tensiunii arteriale si reduce resicurile de formare a cheagurilor daunatoare, care pot provoca infracturile. Este bun de asemenea pentru sistemul imun, iar cercetarile ulterioare ne dau speranta pentru existenta mai multor beneficii. Arterele care permit o mai buna circulatie a sangelui, fac ca exercitiile fizice intense sa fie realizate mai usor prin furnizarea de oxigen si nutrienti pentru inima si catre alti muschi, de aici si popularitatea de suplimente care promoveaza productia de oxid nitric in randul atletilor si culturistilor.
In corpul uman, se produce oxid nitric prin doua cai diferite, folosind diferite ‘blocuri’ de constructie.
Prima cale foloseste arginina si citrulina si celalalt, utilizeaza nitrati, care se gasesc in sol si in multe din vegetale pe care le consumam. Cand consumam nitrati, o parte din ei sunt tranformati in nitriti si apoi in oxid nitric. Nitratii si nitritii sunt utilizati ca aditivi alimentari pentru conservare, aromare si colorare a carnii prelucrate, care pot contine mai multe ingrediente nesanatoase si sunt legate de cancerele digestive.
Expertii recomanda obtinerea nitratilor in special din vegetale, si in particular din sfecla rosie si extracte de sfecla. Suplimentele sunt si ele folositoare si asta deoarece, pe masura ce imbatranim, abilitatea corpurilor noastre de a transforma nitritii in oxid nitric, devine din ce in ce mai putin eficace. Exercitiile aerobice regulate ajuta si ele de asemenea, prin imbunatatirea procesului de conversie si sporirea productiei de oxid nitric. Conform unui studiu din Marea Britanie, a petrece timpul in aer liber la soare, creste nivelurile de oxid nitric si scade tensiunea arteriala.
Suplimente care stimuleaza oxidul nitric
Arginina si citrulina. Studiile au descoperit ca acest aminoacizi imbunatatesc productia de oxid nitric, un studiu britanic publicat in Journal of Applied Physiology, aratand ca citrulina a fost mai mult eficienta in scaderea tensiunii arteriale si imbunatatirea performantelor exercitiilor fizice. Amblele sunt disponibile in suplimente.
Setria Performance Blend. Aceasta este o combinatie brevetata de citrulina si glutation (un oxidant foarte important), cercetari pe animale, oameni si in laboratoare demonstrand ca aceasta combinatie intre cele doua, imbunatateste nivelurile de oxid nitric decat o face citrulina singura. Setria Performance Blend va incepe sa apara ca ingrediente in anumite produse alimentare.
Extract de sfecla. Studiile au aratat ca sfecla si sucul de sfecla imbunatatesc performanta fitness la persoanele sanatoase avand niveluri diferite de fitness, imbunatatesc functionarea inimii la persoanele in varsta cu si fara probleme de inima, presiunea mica a sangelui, imbunatatesc functia creierului, odata cu imbatranirea. Suplimentele sunt disponibile sub forma de suc de sfecla sau pulbere de sfecla, sau in combinatii de suplimente, care includ extract de sfecla.
Surse alimentare
Arginina : produse lactate, carne, pasari de curte, peste, seminte dovleac, soia organica, arahide, naut, linte.
Citrulina : pepenele rosu este cea mai bogata sursa. Cantitati mai mici se gasesc in carne, pasari de curte, produse lactate, alimente vegetale.
Nitrati : sfecla rosie, telina si frunzele verzi sunt cele mai bogate. Alte surse: praz, patrunjel, fenicul, broccoli, varza chinezeasca.
Glutation : fructe proaspete si legume.
ATENTIE LA NITRATI! Oricine este sensibil la nitrati si poate experimenta dureri de cap sau alte reactii neplacute, trebuie sa ii evite. La persoanele care au migrene, nitratii sunt declansatorii, unii reactionand doar la nitrati in alimentele procesate, iar altii sunt afectati de vegetalele sau suplimentele bogate in nitrati. Durerile de cap sunt cunoscute ca efect secundar in cazul medicamentelor cu nitroglicerina, bogate in nitrati.