A fi lider inseamna de multe ori a fi impotriva celorlalti – si nu este pentru cei slabi de inima, insa, in majoritatea cazurilor, reprezinta o cale inevitabila spre progres, inovatie sau un nou viitor. A fi lider inseamna probabilitatea de a lua decizii nepopulare si de a avea putini oameni in jur care sa fie de acord cu tine si sa-ti ofere un feedback si un sprijin – sincere.
A fi lider unseamna ca te poti bucura de aprecieri multe datorita rezultatelor, dar pana acolo, poti avea parte de multe situatii, nu tocmai confortabile, iar exemple sunt foarte multe, de la persoane celebre pana la situatii apropiate noua. Dar cum reactionezi atunci cand viziunea ta este una noua, radicala – atat pentru tine cat si pentru firma sau organizatia ta? Ai sanse sa pastrezi relatii bune in continuare si sanatoase cu cei din jur? Reusesti sa ramai devotat propriei cauze mentinand in acelasi timp relatiile sanatoase?
Accepta succesul!
Ai avut succes cu ceea ce ai intreprins? Bucura-te de el si ia in calcul ca aceleasi comportamente care ti-au adus acest succes, se vor regasi pe drumul catre urmatoarea realizare. Iar cei care se bucura de succes in viata, stiu ca acesta este un proces continuu de invatare, descoperiri, reinvatare, dar si inevitabilele sacificii. Acum, gandeste-te la ce trebuie sa renunti sau sa adaugi, pentru a urca urmatoarea treapta a unui nou succes!
Asigura-ti un suport real!
Un lider vizionar trebuie sa aiba un filtru al relatiilor care se aliniaza viziunii lui pe termen lung si care lasa loc diverselor situatii, multe dintre ele – incomode. A crea un astfel de tip de siguranta psihologica atat pentru ei insisi, cat si pentru firma – pe termen lung, reprezinta un avantaj extraordinar in secolul XXI din multe puncte de vedere. Daca esti un lider, gandeste-te cum ai descrie cercul tau de oameni de baza: iti intaresc ideile/ convingerile sau ti le provoaca? Ai nevoie sa iti consolidezi acest cerc sau este nevoie de o schimbare?
Implica-te in conversatii transformationale!
Relatiile de slaba calitate care sunt de natura instrumentala si competitiva duc la izolare, singuratate si o viata saraca in satisfactii, care, pana la urma, sunt asociate cu sanatatea precara atat din punct de vedere fizic cat si psihologic. Iar tehnologia si alte lucruri care nu tin de latura umana nu ajuta, ci dimpotriva. Iar ca lider, trebuie sa creezi o anumita siguranta psihologica si sa folosesti cuvinte pentru a-ti asigura viitorul si succesele care vin odata cu el. Tu cum ii implici pe cei din jur in discutii? Poti transforma discutiile de informare in discutii de transformare?
Inspira nu controla!
Daca esti parinte, stii deja ca in proportie foarte mare, copiii te iau ca model si se inspira din ceea ce faci si poate mai putin din ce zici. Asa ca, trebuie sa fii autentic, natural si deschis, pentru ca cei din jur sa aiba ce vedea. Poti sa faci in asa fel incat sa fii vazut ca un model prin ceea ce faci, fara a parea rigid si mai mult: reusesti sa transmiti clar asteptarile tale? Dorintele tale in privinta actiunilor celor din jur sunt reale?
Acorda-ti timp pentru rezolvarea problemelor interioare si exterioare!
O decizie importanta in privinta unui proiect sau a unei schimbari de directie, poate dura luni sau chiar ani. Ia in calcul sa iti folosesti timpul de calitate, iar daca ai conflicte interioare care simti ca te coplesesc, nu ezita sa mergi la o persoana specializata sau mult mai calificata, pentru a examina problemele, a (re)evalua valorile si prioritatile!