Iti place sa alergi, sa faci miscare si folosesti anumite dispozitive si aplicatii care sa te ajute, sa iti monitorizeze efortul si perfomantele. In schimb, un numar tot mai mare de specialisti, antrenori, afirma ca acestea – pe langa anumite beneficii – au un rol de a te limita. Surprinzator? Vezi in continuare despre ce este vorba!
Presupunem ca alergi si ai un astfel de dispozitiv/aplicatie care iti monitorizeaza performanta personala, doar ca astazi nu l-ai folosit … ai terminat si ai obtinut un timp de 1:25, 1:30 sau poate 1:10? Astfel de dispozitive te ajuta sa iti atingi obiectivul, dar, in acelasi timp, te impiedica sa te autodepasesti … Cum se intampla asta? E vorba de o stare de pace interioara pe care o ai … ti-ai atins timpul obtinut, esti o persoana implinita, cu toate ca ai fi putut sa obtii un timp mai bun, sa iti imbunatatesti performanta, dar, faptul ca ai atins timpul propus, iti da o satisfactie interioara mare si te simti linistit. Sau in timp ce alergi, esti cu ochii pe tracker si daca simti ca reusesti sa realizezi ce iti propui, incetinesti, te simti mai relaxat.
sa alerg fara niciun dispozitiv?
Pe de alta parte, intreg conceptul de a alerga sau a face miscare fara astfel de dispozitive este destul de ciudat pentru multi, mai ales ca jumatate dintre ei, au astfel de gadgeturi care le masoara fiecare pas. Sunt incontenstabile aspectele pozitive aduse in viata noastra de tehnologie, buna informare si motivatia fiind lucruri esentiale. Cercetarile stiintifice au aratat ca aceste dispozitive ne aduc intr-o rutina ‘robotica’, cu efecte pozitive asupra antrenamentelor, dar si negative prin slabirea automotivatiei interioare, a dorintei si stresului pentru imbunatatirea performantei. A face efort fizic fara monitorizare, iti ofera libertatea de a ‘trage’ a asa cum simti, fara o planificare minutioasa, care te poate limita.
fa exact ce simti!
Pe de alta parte, cand alergi, te poti gandi ca ‘ceasul ma face sa alerg mai repede!’. Chiar daca simti ca acest lucru este adevarat, majoritatea expertilor sugereaza sa iti urmezi instinctul, pornirea interioara, aceasta fiind de fapt ceea ce face sa se intample lucruri mari. Toate datele calculate sau bazate pe previzionarile acestor dispozitive, te fac sa iei decizii bazate pe indicii matematice, esti influentat si percepi altfel efortul. Conform unui studiu publicat in Medicine & Science in Sports & Exercise, cei care alearga conform modului cum simt, tind sa aiba eficienta mult mai mare, facand tot posibilul sa-si depaseasca performanta, sa alerge mai mult, mai repede, in timp ce consuma si mai putina energie.
De asemenea, multi dintre cei care practica alergatul si au astfel de dispozitive la mana, afirma de la un moment dat ca simt incheietura mainii mai grea, fapt care ii face sa se simta mai obositi. Din pacate, aceasta ‘oboseala’ e doar in mintea lor, de aceea, nu trebuie sa te gandesti la acest aspect; gandeste-te de exemplu, la modul in care ritmul afecteaza respiratia sau cum iti simti picioarele. Altele trebuie sa iti fie preocuparile si gandirea.
gaseste-ti echilibrul!
Per total, trebuie gasit un echilibru in folosirea acestor dispozitive, a caror numere/date pot fi utile in anumite cazuri, mai ales in cazul celor incepatori pentru a sti unde se situeaza din punct de vedere al performantei si cum se simt daca exerseaza intr-un anumit ritm. De asemenea, chiar si cei aflati intr-un stadiu intermediar sau avansati pot folosi astfel de dispozitive, doar ca ideal ar fi dupa ce termina exercitiile, pentru a nu fi distrasi in timpul lor; faptul ca se pot vedea aceste statistici/date, poate optimiza performanta. Dar la fel de bine, in loc sa analizezi aceste numere, pune-ti intrebari de genul “Cand a fost ritmul mai lent?”, “Am depus astazi mai mult efort comparativ cu ultimele sesiuni de antrenament?”, “M-am simti mai deshidratat, m-a incomodat sutienul?”. Pune toate aceste informatii impreuna, analizeaza raspunsurile acestor intrebari si datele tehnice oferite de dispozitive, pentru a avea imaginea de ansamblu, pentru o stare interioara de mai bine, pentru a fi mai fericiti si mai sanatosi!
incearca fara!
In momentul in care alergi si ai la mana un ceas, esti predispus sa te concentrezi pe rezultate decat pe experienta per total; cand ne deconectam de la aceste dispozitive, incepem sa ne cultivam un sens mai profund de implinire mentala. Alergand afara, ai posibilitatea sa vezi imprejurimile, indiferent ca ai mediu rural sau urban, tocmai de aceea, cei care alearga liber, fara sa-si impuna limite, se bucura mult mai mult de acest tip de experienta; mai mult, este eliminata anxietatea inutila specifica atunci cand monitorizezi fiecare pas. Pana la urma urmei, sunt atat de multe lucruri frumoase in jurul nostru, incat chiar este deplasat uneori sa ne umplem mintea cu povara succesului, a performantei, a termenelor.