In viata reala exista si alergii mai putin stiute, cauzele fiind surprinzatoare pe de o parte, pe de alta parte, multe dintre ele facand parte integranta din stilul nostru de viata zilnic; iar in astfel de situatii, acestea sunt dificil de depistat. Cea mai buna solutie si in astfel de situatii o reprezinta vizita la medic!
Betia
Alcoolul largeste vasele de sange, permitand fluxului sanguin sa favorizeze in continuare sinusurile congestionate; de asemenea, este crescuta inflamatia (raspunsul corpului la invadatorii daunatori), care este deja in alerta de la alte “lupte”. Berea si vinul rosu se pare ca sunt cei mai vinovati in acest sens, deoarece contin histamine, care declanseaza stranutul sau nasul curgator. Cel mai bine este ori sa va indreptati spre alte tipuri de alcool daca sunteti alergici si simtiti neaparat aceasta nevoie de consum, sau sa incercati sa limitati cat mai mult cantitatea; evident, alimentatia joaca si ea un rol important.
Legumele si fructele
Exista posibilitatea ca anumite fructe si legume sa agraveze simptomele existente ale febrei de fan, adaugand suferintei deja existente, mancarime la gat sau gura. Persoanele sensibile la iarba pot reactiona la telina, piersici, rosii; in alte cazuri, pot aparea complicatii din cauza pepenilor, bananelor, dovleceilor. Mesteacanul de asemenea, este unul dintre copacii care induce cel mai frecvent stranutul, ciresele si morcovii dand mancarime limbii. Toate acestea sunt exemple ale simptomelor alergice, fiind o consecinta a faptului ca organismul nu poate face distinctie intre proteinele din produs si polenul existent in natura. Reactia de obicei este una usoara, se termina in cateva minute dupa ce ai consumat alimentele care provoaca probleme, si rareori pune in dificultate respiratia. Aceasta problema se poate rezolva decojind fructele sau legumele sau gatindu-le pana sa se inmoaie coaja, deoarece, aceasta din urma are concentratia cea mai mare parte a proteinelor.
Decongestionantele
Pulverizatoarele care contin oxitrazolina va poate ajuta sa respirati mai usor prin ingustarea vaselor de sange marite in pasajele nazale. Dar in cazul in care le folositi cel putin trei zile la rand, acestea pot avea un efect de ricoseu, adica vasele comprimate se vor umfla si mai tare, aglomerand si mai mult zona respectiva. Trebuie sa folositi un antihistaminic – cum ar fi difenhidramina sau cetirizina, pentru a usura simpotomele, impreuna cu un spray nazal cu steroizi (fluticazona sau budesonida) pentru a merge direct la sursa de inflamatie. Daca inca sunt probleme, discutati cu un medic specializat in alergii.
Dusurile
Particulele mici de polen intra in piele si apar pe tot parcursul zilei, mai ales daca folosesti produse de ingrijire a parului (gel sau spray) care sunt putin lipicioase. Inainte de culcare, sunteti plini din cap pana in picioare de iritanti, care mai mult va poate provoca agitatie, decat un somn odihnitor. Daca esti adeptul dusului de dimineata, ar trebui sa schimbi perioada – adica seara, pentru a te de-poleniza. Iar pentru a evita ca polenul sa intre in par, foloseste o palarie sau limiteaza produsele de styling.
Patul
O alta cauza – dar neintrand in categoria alergii mai putin stiute – este praful, mai ales in cazul in care aveti animale de companie si dormiti cu ele, sau sunt prezente in patul vostru. O solutie controversata, este aceea de a lasa dimineata, patul … nefacut. Studiile au aratat ca tragand in fiecare dimineata covertura peste cearsafuri, se trag iritantii acolo, existand multi acarieni care se gasesc in praf si care se dezvolta in conditii de umiditate. O alta modalitate de a evita astfel de alergii, este aceea de a tine papucii si incaltamintea la intrarea in casa sau in fata camerelor, pentru a evita aducerea in dormitor, respectiv, in pat a acarienilor. De asemenea, cearsafurile trebuiesc spalate in apa foarte fierbinte pentru a distruge microbii si trebuie folosite asternuturi hipoalergenice pentru a reduce expunerea la alergeni.
Lentilele de contact
Aproximativ trei sferturi dintre cei care poarta lentile de contact se plang de iritare si acest lucru are sens, aceste lentile fiind ca un magnet in privinta particulelor de polen si ce e mai rau, este ca ele pot fi blocate acolo. Ochelarii normali si stabili creeaza o bariera intre polen si ochi, dar daca purtati mai mult lentile de contact, fiti siguri ca le curatati corespunzator.
Plantele de casa
Aproape 80 de procente dintre cei care sufera de febra aftoasa sunt alergici la cel putin o planta de casa des intalnita : ficus, iedere, yucca si sunt cele mai predispuse la a irita. Buchetele de flori care au mult polen, pot cauza probleme cu sinusurile. Daca va plac florile de casa, mergeti pe cele suculente sau care au putin polen, trandafirii si lalele fiind o optiune foarte buna.