Buna, Alice Ionescu si “Bine ai venit!” in paginile revistei Famost! Spune-ne pentru inceput, de unde aceasta atractie catre domeniul afacerilor?
Buna ziua! Va multumesc pentru invitatie.
Nu stiu daca fost o atractie sau o consecinta a faptului ca ceea ce fac, analiza financiara pentru companii, ma duce automat catre acest domeniu al afacerilor. Fac asta de peste 20 ani si sunt mai degraba “omul de interventie” in organizarea si administrarea firmelor si nu neaparat in postura de om de afaceri.
Apreciez foarte mult antreprenorii. Au indrazneala, sunt vizionari, isi asuma riscuri, sunt puternici si au anduranta. Nu e putin lucru sa creezi valoare adaugata, sa pui in legatura resurse diverse, sa le gestionezi si sa alergi printre jaloanele aparute atat de frecvent si de neasteptat din toate partile. Sa ai responsabilitatea unor oameni pe care i-ai angajat si carora le-ai facut o promisiune, sa-ti respecti termenele de plata atunci cand tu nu ai incasat, sa platesti salarii, TVA si impozite inainte ca termenul de incasare al creantelor sa devina scadent. Asta in timp ce te ocupi de strategia de vanzare.
Te-ai gandit de mica ca vei activa in acest domeniu? Ai fost atrasa de acest mediu al afacerilor, ai fost influentata de cineva? … Cum au decurs lucrurile in cazul tau?
Nu, in niciun caz. Vremurile erau altele atunci. Socialismul nu semana deloc ce ceea ce se intampla azi 😊. Imi amintesc ca dupa `89 eram confuza de faptul ca aceleasi produse aveau preturi diferite in functie de magazin si nu intelegeam de ce.
Insa de mica m-au fascinat cifrele si corelatia dintre ele.
In momentul in care ai pasit pe acest drum al afacerilor, a fost ca o continuare a ceea ce faceai, a ceea ce ai studiat sau ai avut de ales intre mai multe optiuni?
Am inceput sa fac prima analiza financiara angajata fiind intr-o firma de productie. Pe vremea aceea abia aparusera computerele. Am cumparat unul la mana doua, o carte de Excel, una de Word si una de Corel Draw 😊. Si am inceput sa ma joc. Faceam programele in Excel cu grafice care iti aratau profitabilitatea produselor in functie de reteta si costul materiilor prime.
Apoi au urmat alte job-uri in alte firme in care am pus umarul la implementarea de ERP-uri (softuri de planificarea a resurselor companiei) in paralel cu activitatea de analiza financiara, am implementat bugetarea, cost controlul, am facut planuri de afaceri, am monitorizat si optimizat procese de lucru. Eficienta si viteza de reactie sunt lucruri pe care pun mare pret.
Si sunt de parere ca tot ce tine de lucruri repetitive si care se pot inscrie in tipare logice, trebuie facut de o masina/ robot. Omul este responsabil cu creativitatea si cu luarea deciziilor 😊.
De 7 ani lucrez ca freelancer in domeniul consultantei. Am facut analize financiare pentru firme din multe domenii de activitate (productie, agricultura, constructii, retail, inginerie, IT, real estate, comert online, HORECA) si nici un proiect nu a semanat cu celalalt. Fiecare companie are modelul ei de business, particularitatile ei si moduri diferite de conducere si organizare a activitatii.
Care este definitia pe care o da Alice Ionescu unei afaceri de succes? Care sunt elementele “must have” pentru ca tu sa ii poti da acest calificativ?
Depinde care este perspectiva din care privesti lucrurile. Succesul insasi are semnificatii diferite pentru fiecare antreprenor; daca rezultatele afacerii sunt cele asteptate, sau peste asteptari, atunci este un succes.
Alice Ionescu poate da un calificativ pentru o afacere “sanatoasa”. O afacere sanatoasa are profit, are cash, este capitalizata, isi manageriaza eficient resursele, are un capital de lucru gestionat atent, investeste sanatos din profitul acumulat sau din credite de investitii fara sa-si risipeasca capitalul de lucru.
Motorul unui business sunt vanzarile. Iar daca acestea exista, sunt asigurate toate premisele unui business de succes. Insa, daca focusul este exclusiv pe castigarea cotei de piata si se pierde din vedere administrarea eficienta a resurselor, firmele se pot confrunta cu pierderi sau cu blocaje de cash.

Ai avut parte de intalniri cu clienti care erau dezamagiti de faptul ca nu aveau parte de succesul dorit? Cum procedezi in astfel de situatii? Incurajezi? Cum o faci?
Intotdeauna incurajez pentru ca intotdeauna exista o solutie. Daca sunt vanzari, sigur trebuie sa existe si profit si cash. Doar ca el nu se vede de prea multe cheltuieli sau de blocaje in administrarea resurselor. Imaginati-va o ceapa careia ii dai jos foile. Asa se intampla si cu identificarea problemei. Facem zoom pana o gasim, o separam si decidem ce facem cu ea. Uneori gasim problema in productie sau in proiecte neperformante, alteori in costurile incorect calculate ale produselor, sau costuri administrative prea mari in raport cu activitatea generatoare de profit, alteori exista pierderi de materiale, sau poate o activitate neproductiva intr-un cos cu celelalte si trebuie luata si separata … depinde, sunt cazuri si cazuri. Am intalnit si furturi din gestiune, productivitate scazuta pana la 40% sau lipsa de motivatie a echipei.
DoctorBusiness.ro este o aplicatie unica in Romania, lansata cu succes de Alice Ionescu la sfarsitul lui 2021. Cum ti-a venit aceasta idee? Este aceasta aplicatie o consecinta a experientei asimilate de tine de-a lungul timpului? Vine ea ca o necesitate?
Da. Vine ca o necesitate. Doctorbusiness.ro este o unealta eficienta si utila pentru monitorizarea performantei, pentru identificarea problemelor, pentru intelegerea situatiei financiare a business-ului.
La nivel macro, toate companiile au aceleasi scopuri traduse in cifre, respectiv: vanzari, profit, cash, stabilitate financiara.
Iar statisticile arata ca business-urile stabile si profitabile au in spate o atentie constanta a antreprenorilor pe cifrele si rezultatele lunare ale afacerii.
Antreprenorii au nevoie sa fie informati. Exista un deficit de atentie pe zona financiara a afacerii. Focusul contabililor este in general pe relatia cu bugetul de stat, iar focusul antreprenorului este pe vanzari, ceea ce este excelent. Insa daca ai vanzari si nu gestionezi bine profitabilitatea produselor, costurile, rulajul banilor, ajungi sa ai pierderi sau blocaje de cash. Si pe langa faptul ca nu castigi nimic din efortul tau antreprenorial, iti pui in dificultate si partenerii de afaceri, respectiv furnizorii sau angajatii tai pe care nu-i mai poti plati.
Daca ar exista o atentie pe situatia financiara a afacerii, lucrurile nu ar ajunge poate in acel punct.
Pentru cei interesati, care nu au accesat inca aplicatia DoctorBusiness.ro, cum ii ajuta concret aceasta?
DoctorBusiness.ro iti pune pe masa in 5 secunde un raport de analiza financiara, un set de rapoarte manageriale doar printr-o simpla incarcare a balantei (in format Excel) in aplicatie. Simplu si eficient, pe cifrele tale si pe intelesul tau.
Utilizatorul nu introduce date manual, ci doar face click pe “incarcare balanta”. Aceasta se prelucreaza in 5 secunde, iar utilizatorul primeste un raport de analiza de 20-30 pagini cu informatii de la ansamblu la detaliu despre situatia financiara a business-ului lui. Raportul poate fi printat si de asemenea, poate fi vizualizat oricand in contul creat pe aplicatia DoctorBusiness.ro.
Costul unei interogari (incarcare balanta/ livrare raport) este de 50 Ron, iar plata se poate face prin SMS sau card.
In raportul livrat de aplicatie vezi veniturile, cheltuielile, EBITDA si profitul (realizate pana la data balantei) structurate pe paliere de profitabilitate, astfel incat poti vedea mult mai usor unde s-a blocat profitul si unde cheltui cei mai multi bani, vezi concret in cazul tau care este diferenta dintre Profitul din balanta si Cash-ul din banca, de ce nu s-a transformat in bani tot profitul realizat si ce poti face pentru lichidizarea lui. Sunt prezente informatii despre valoarea capitalului de lucru si care sunt parghiile pentru fluidizarea acestuia, informatii despre viteza de plata in oglinda cu viteza de incasare.
Un capitol este dedicat unui diagnostic bazata pe 14 indicatori de performanta si echilibru financiar (rentabilitate, lichiditate, solvabilitate), in care este explicata “starea de sanatate” si “tratamentul” necesar pentru restabilirea situatiei financiare.
De asemenea, in raport exista o situatie a patrimoniului, a surselor de finantare ale firmei, de la ansamblu la detaliu: poti vedea ce creante ai de incasat, ce datorii ai de plata, care este valoarea neta a companiei tale, care este aportul tau la finantarea companiei si care este aportul bancii sau al furnizorilor tai, care iti sunt punctele forte dar si vulnerabilitatile.
Acest set de rapoarte financiare ar trebui sa fie prezente luna de luna pe masa unui antreprenor, pentru ca ii arata la ce distanta este fata de obiectivele propuse (vanzari, profit, cheltuieli), daca este eligibil pentru o finantare, ce blocaje are si cum le poate depasi, care este evolutia performantelor fata de perioadele anterioare … etc. Pe de alta parte, limbajul folosit este unul prietenos, care face foarte usoara intelegerea situatiei financiare chiar daca nu ai facut studii economice. Pe site-ul DoctorBusiness.ro este si o sectiune de blog care are subiecte utile, ca raspuns la dilemele antreprenorilor cu care am avut ocazia sa interactionez.
Am inteles ca feedback-urile primite in urma folosirii de catre clienti a aplicatiei sunt pozitive. Ce ii incanta? Ce ii spun acestia antreprenorului Alice Ionescu ?
…