Cand te gandesti la alimente bogate in calciu, te gandesti la sanatatea oaselor, ceea ce este cat se poate de justificat si normal. Ca un cadru metalic, componenta tuturor oaselor reprezinta piatra de temelie a corpului nostru. Prin urmare, avem nevoie pentru longevitatea si echilibrul nostru, de un aport de calciu si exercitii fizice pentru a asigura rigiditatea oaselor. Informatiile nutrititionale ale diferitor alimente va vor spune ca exista mai mult calciu in legume decat in lapte; mai mult decat atat, corpul uman are mai multe dificultati in a absorbi calciul din lapte. Mai rau, laptele poate contine antibiotice si hormoni daunatori pentru sanatatea oaselor. Deci, ce putem manca daca nu putem bea lapte? Descopera mai jos alimentele care sunt bogate in calciu si pe care le poti consuma zilnic.
Oasele
Nu este surprinzator faptul ca oasele contin o multime de substante nutritive necesare pentru a mentine o buna sanatate a sistemul osos. Toate oasele care sunt destul de dulci pentru a le manca sunt bune, cum ar fi cele de peste, de pasare sau de iepure. Utilizarea unui vas sub presiune este de multe ori o modalitate buna pentru a face oasele comestibile.
Zeama de oase
In cazul in care sunteti “pasionati” de oasele dure, cum ar fi cele de vita, de porc sau de pui, puteti face o supa pentru a va bucura de unul din cele mai bogate alimente in calciu. Fierberea oaselor pentru o perioada lunga de timp, elibereaza in apa o multime de substante nutritive si minerale necesare pentru sanatatea sistemului osos, supele, tocanitele, diferitele sosuri, fiind foarte recomandate.
Proteinele
Daca mananci oase, ar trebuie sa mananci si carne. Obtinerea unei cantitati suficiente de proteine nu este importanta doar pentru sanatatea sistemul osos, dar este, de asemenea, esentiala pentru mentinerea unui schelet puternic. Consuma proteine de origine animala, nuci, seminte, oua si fasole, ele fiind surse excelente de proteine! In plus, iti ofera si senzatia de satietate.
Grasimele
Grasimile, cum ar fi acizii grasi omega-3 sunt importante pentru sanatatea oaselor. Consumul de peste (ton, pastrav, somon, sardine) reprezinta o modalitate foarte buna pentru a obtine aceste grasimi sanatoase. Puteti lua, de asemenea, suplimente de ulei de peste, care au o varietate de alte beneficii, mai ales pentru creier.
Legumele
Legumele reprezinta probabil, cea mai buna sursa de nutrienti pentru a mentine o buna sanatate a sistemul osos. Legumele cu frunze verzi, cum ar fi varza, spanacul contin cantitati mari de calciu; exista mai mult calciu in doua cesti de frunze de varza, decat intr-o sticla de lapte de vaca! In plus, ele contin mangan si fosfor, care sunt foarte importante pentru sanatatea oaselor.
Carbohidratii complecsi
Consumul suficientelor glucide complexe, este necesar pentru a asigura energia de care are nevoie organismul. In acest fel, proteina consumata poate fi utilizata pentru mentinerea sanatatii oaselor; glucidele complexe contin magneziu, care ajuta organismul sa fixeze calciul. Exista tot felul de surse bune de carbohidrati, cum ar fi quinoa, ovazul, hrisca, orezul brun, faina de cereale integrale, etc.
Elementele „Trace”
Am vorbit mult de calciu, dar sunt de fapt mai multe minerale necesare pentru mentinerea sanatatii oaselor, magneziul, potasiul, fosforul si vitamina D, fiind doar cateva si toate jucand un rol mare in formarea si mentinerea oaselor puternice. Deci, o aprovizionare cu alimente bogate in micronutrienti este la fel de importanta ca si cele bogate in calciu si proteine. Consumati fructele cu coaja si seminte cum ar fi, semintele de chia, in, susan; migdalele sunt de asemenea surse excelente de minerale.
Alte modalitati pentru a ajuta sistemul osos
- Daca insistati sa obtineti calciu din produsele lactate, iaurtul organic este o optiunea cea mai buna. Acesta contine mai mult calciu si fosfor.
- Sportul este, desigur, esential. Mersul pe jos si exercitiile de rezistenta va vor ajuta sa castigati mai mult rigiditate osoasa si intarirea muschilor din jurul oaselor.
- Ar trebui sa evitati de asemenea obiceiurile proaste, cum ar fi bautul, fumatul, consumul excesiv de sare, care pot epuiza nivelul de calciu.
- Asimilarea unei cantitati suficiente de vitamina D, este de asemenea importanta, asa ca incercati sa va petreceti ceva timp in soare, cand aveti ocazia.
Material realizat de Cristina Nica
Despre alergii stim multe, dar cunosti cele mai neobisnuite alergii? Citeste AICI care sunt ele!