Alimentele ultraprocesate, cele gata de consumat prin incalzire, cele cu ingrediente extrase din alimente sau sintetizate in laboratoare, au inlocuit treptat mesele traditionale realizate din ingrediente proaspete si minim procesate in multe tari.
Un studiu recent publicat in American Journal of Preventive Medicine a constatat ca un consum crescut a acestor alimente a fost asociat cu mai mult de 10% din cazurile de decese premature in 2019 in Brazilia, cu toate ca locuitorii acestei tari consuma mai putine astfel de produse comparativ cu tarile cu venituri mari.
Cunoscand decesele atribuite consumului acestor tipuri de alimente si modul in care schimbarile in modelele alimentare pot sprijini anumite politici alimentare mai eficiente, s-ar putea preveni bolile si decesele premature. Se estimeaza ca in tarile cu venituri mai mari (SUA, Canada, Marea Britanie) unde alimentele ultraprocesate reprezinta mai mult de jumatate din aportul caloric caloric total, impactul estimat ar putea fi chiar mai mare.
Alimentele ultraprocesate au inlocuit de-a lungul timpului in mod constant consumul de alimente traditionale integrale, cum ar fi orezul si fasolea in Brazilia. Reducerea consumului acestor alimente si promovarea alegerilor alimentare mai sanatoase poate necesita interventii multiple si masuri de sanatate publica, cum ar fi politicile fiscale si de reglementare, schimbarea mediilor alimentare, consolidarea implementarii ghidurilor alimentare bazate pe alimente, alaturi de imbunatatirea cunostintelor, atitudinii si comportamentului consumatorilor.
Alimentele ultraprocesate consumate se pare ca au legatura cu multe boli ca cele cardiovasculare, obezitate, boli, diabet, anumite tipuri de cancer si reprezinta o cauza semnificativa a deceselor prevenibile si premature a adultilor brazilieni. Chiar si reducerea consumului de alimente ultraprocesate de la nivelul de acum un deceniu, ar reduce decesele premature cu 21%.
Avand un instrument de estimare a deceselor ce poate fi atribuit consumului de alimente ultraprocesate, tarile pot fi ajutate sa estimeze povara schimbarilor alimentare legate de prelucrarea industriala a alimentelor si conceperea optiunilor de politica alimentara mai eficiente pentru promovarea mediilor alimentare sanatoase.
Alimentele ultraprocesate cele mai cunoscute sunt supele preambalate, sosurile, pizza congelata, mancaruri gata de consumat, hot dog, carnati, inghetata, bauturi racoritoare, biscuiti, prajituri, gogosi si dulciuri.