Alphabet la Pitti Filati este dedicat in sezonul primavara-vara 2024 importantei dialogului si comunicarii. Intr-o lume profund schimbata, in care evolutia este mai rapida decat gandirea si conceptualizarea in sine, invatarea vorbirii unei noi limbi pare a fi cea mai puternica cale tematica de urmat in acest moment istoric. Limba, scrierea, alfabetul sunt instrumente contemporane si stravechi de schimb si intelegere, precum si de apartenenta la propria cultura si transmiterea acesteia catre posteritate. Pe Turnul Babel al informatiilor si al proclamatiilor care trag de pretutindeni si pe care ne insurubam, in societatea imaginii in care toata lumea posteaza, scrie, vorbeste, dar nimeni nu asculta. In proiectia catre un viitor distopic al unei lumi „new age” sustinuta de o singura limba, un singur guvern, o singura religie; unde globalitatea pare a fi o limitare si o reducere care trebuie acceptata mai degraba decat o posibilitate. Reflectarea asupra limbii, a comunicarii, a schimbului cu o alta viteza si cu respect real pentru diferentele si codurile primare ale fiecarei culturi si punctele lor de intalnire devine deosebit de interesanta. Cuvantul „alphabet” provine din unirea numelor primelor doua litere ale alfabetului grecesc: Alpha, prima vocala si Beta, prima consoana. Sistemele alfabetice sunt printre cele mai raspandite sisteme de scriere din lume si aproape toate alfabetele lumii folosesc semnele alfabetului latin. Fenicianul este cel mai vechi stramos al alfabetelor moderne. Alfabetul este setul de coduri primare pe care le vom explora si care vor inspira trei grupe tematice si estetice: alfabetul grecesc, alfabetul roman si alfabetul arab, care rezuma cele trei spirite ale anotimpului. Literele alfabetelor vor fi, de asemenea, colorate prin referinte culturale, locuri, sunete si culori ale originii lor respective.
Filosofia Alphabet
Intr-un moment inca caracterizat de incertitudini si de o mare dorinta de redresare, doua forte opuse si polare par sa regleze mereu dinamica sezonului urmator: prudenta si optimism, rosu si verde, stop si mergi, un singur sens si fara intrare, cald si rece, dreapta si stanga, acolo si sus, sus si jos, rapid si lent, inauntru si afara, accelerare si franare, depasire si oprire.
Intr-un univers care se recupereaza, se pune in miscare, porneste si se lanseaza, care multiplica mesajele si informatiile despre unde si cum sa mearga … Pitti Immagine vrea pur si simplu sa o faca in felul sau. Distractie si distractie, oferind indicatii clare dar deschise interpretarilor, declansand un joc usor, dar incisiv, grafic, unde sosirea este pur si simplu urmatorul punct de plecare. Intr-adevar, un punct de plecare si de sosire la infinit, simtul miscarii perpetue si al cercetarii pentru sezonul urmator. Semnale care se inmultesc, se suprapun, se aliniaza si se separa, se deplaseaza constant, dinamic, energetic catre viitor; cu capacitatea de a regla lovitura la cea mai mica schimbare. In acest context si cel al activitatilor din sezonul viitor care vor vedea saloanele Pitti Immagine sa dezvolte tema de orientare si regie, tema Pitti Filati interpreteaza un aspect specific. Cel de pe foaie. Scrisul este modul in care ne orientam in spatiu; foaia, spatiul virtual si real al planificarii noastre dar si al dezvoltarii, cresterii, invatarii, intelegerii, schimbului, comunicarii noastre. In grafologie, foaia este un simbol al cosmosului. Orizontala reprezinta timpul in devenire. Verticala Eu-l. Verbul este ceea ce se manifesta. Stanga este sinele in curs de dezvoltare, trecutul, femininul. Dreptul este tatal, partea activa, viitorul, realizarea, masculinul. In varf sunt legile, aspiratiile, idealismul, modestia. Sub pamant, teluricul, intunericul, impulsul, intoleranta, nevoia de satisfactie imediata. Sa te orientezi pe hartie ca in viata.
Alpha
Prima tema din cadrul Alphabet este dedicata alfabetului grecesc si Greciei. O tema jucausa si colorata care imbina spiritul italicului grecesc care se desfasoara pe foaia memoriei intr-un mod liber si naiv. Alearga fara sa dea jos stiloul ca sa nu ramana fara cerneala, alearga dintr-o suflare ascunzand identitatea puternica a scriitorului, precum si viteza, implicarea, impulsivitatea, nuditatea. Trasee rapide si curbe in graba pentru a profita de moment. Scrisori de la un vechi abecedar, spre redescoperirea unor jocuri si atitudini lipsite de griji si vesele. O atmosfera de vis si foarte colorata.
Capitala
A doua tema este dedicata alfabetului roman si capitalei, Orasul Etern, Roma. Capitala inseamna si litere de tipar, adica imitarea caracterului presei cu alfabetul ei de toate majusculele si detasate ca intr-o schema prestabilita, sinonima cu meticulozitatea, perfectionismul si rationalitatea. In acest caz, alfabetul ca punct de referinta solid, fiabilitate si certitudine, respect pentru reguli, ordine si forme.
Caligrafie
A treia tema este inspirata din alfabetul arab, un alfabet suplu, bogat si desenat; sublimata de arta caligrafica in care arabii sunt maestri. O tema care priveste lumea araba si fascinatia pentru miniaturi si arta scrisului, dar care nu se opreste la trecut. Prin experienta unei noi generatii de artisti, designeri si cantareti, el isi rescrie propria traditie grafica in sens contemporan. Rapperii, artistii stradali, stilistii, in locurile lor de origine sau in intreaga lume, refac tehnicile arabe si limbajul vizual intr-un mod puternic si surprinzator.
Info & foto : pittimmagine.com