Andreea Trandafirescu a obtinut titlul de „Femei de top in top” pentru categoria mass-media in anul 2011. A castigat premiul „Omul Anului 2019” in Arges. Este psiholog licentiat, cu un master in managementul resurselor umane si o certificare MBA la Institutul de Bussines si Management de la Berlin. Andreea Trandafirescu se numara printre jurnalistii care au tinut un curs de comunicare in spatiul public pentru purtatorii de cuvant de la Jandarmeria Romana. In prezent, o puteti urmari in fiecare weekend la Euronews, unde este prezentatoarea formatului „Global Weekend”.
La ce varsta ai inceput sa activezi in acest domeniu?
Aveam 25 de ani cand am pasit in lumea televiziunii. Apropiatii ma cunosc pentru usurinta cu care ma adaptez in medii noi, dar de aceasta data mi-a luat ceva timp pentru a ma obisnui cu ritmul alert sub cupola caruia respira presa.
Imi place sa spun faptul ca jurnalistii pot trai intr-o ora cati altii intr-o zi intreaga.
Cum ti-ai descoperit talentul jurnalistic?
Sincer? Nu l-am descoperit eu. Cand am auzit ca in Pitesti se deschide o televiziune locala, am decis sa depun un CV. Am mers la interviu cu gandul sa ma angajez pe un post care sa fie in spatele camerelor de filmat.
Cea care avea sa imi fie sefa, doamna Marilena Barata, este cea care a vazut ca as avea stofa de jurnalist. Mi-a spus ca voi fi reporter de teren. La scurt timp, am primit si responsabilitatea prezentarii jurnalului de seara.
Care este prima stire realizata de Andreea Trandafirescu?
Prima stire a fost despre un accident, pentru ca domeniul meu era social-eveniment, iar primul interviu a fost cu Adi Despot, solistul trupei Vita de Vie, care venise sa sustina un concert la Pitesti.
Mi-am dorit atat de mult ca filmarea sa decurga bine, incat i-am spus ca sunt la inceput de cariera, ca sunt putin stangace si sa-mi scuze emotiile. La final, am primit si un „bravo” din partea lui. 🙂
A fost greu sa te faci remarcata pe piata din Romania?
Ca sa fii remarcat trebuie sa te folosesti de tot ceea iti pune la dispozitie contextul in care evoluezi. Trebuie sa maximizezi ceea ce ai si ce ti se ofera. Nu tot timpul faci ceea ce iti place. Mai ales la inceput. Dar e singura cale sa obtii experienta.
Televiziunea este un mediu competitiv, plin cu oameni destepti, ambitiosi si frumosi mai ales prin ascutimea mintii, a simtului enorm si vazului monstruos, asa cum spunea Caragiale. De multe ori m-am oferit sa merg la subiecte care ma scoteau din mediul de confort din multe puncte de vedere. Genul de materiale care evidentiaza carentele societatii romanesti, tinute de multe ori departe de ochiul public.
Ca sa iti faci o idee, discutam de la filmari in Berevoiesti, acolo unde a fost descoperit cazul de sclavie moderna cu oameni legati in lanturi si batuti cu ciocanul daca nu isi serveau stapanii, la nametii de la Buzau care depaseau acoperisurile caselor si ii izolau pe batranii de acolo de restul lumii, la filmari in Ferentari inainte de alegeri, cand autoritatile locale faceau curat si sobolanii fugeau in toate directiile …
A fost calea grea de a face lucrurile, dar am reusit, nu? 🙂 De cealalta parte, au fost si interviuri cu personalitati care starnesc interesul public in Romania, de la artisti la politicieni.
Ce consideri ca ti-a adus notorietatea de care te bucuri in prezent?
Mai e mult pana departe. Traiesc intr-un permanent proces de analiza a mediului si de auto-analiza, iar bunul simt imi spune ca nu este cazul sa ma alint si sa cred ca eu sunt cineva atat de important incat sa imi imaginez ca nu mai e loc de imbunatatiri. Cu alte cuvinte, am inaintea mea jurnalisti mai buni, cu mult mai multa notorietate pe urmele carora incerc sa calc, cu pasi mici, dar siguri. 🙂
Care a fost cel mai fericit moment din cariera ta? Dar cel mai trist?
Un reporter e fericit atunci cand reuseste sa arate ceea ce altii au vrut sa ascunda si e trist in acelasi timp, pentru ca realizeaza faptul ca puterea lui de a schimba lumea se rezuma doar la acea dezvaluire.
De multe ori nu e suficient. Practica mi-a aratat ca transformarea profunda a unei realitati sociale initiata jurnalistic se poate impiedica de un lung lant al slabiciunilor umane.
Ce inseamna fericirea pentru Andreea Trandafirescu? Ce te face fericita cu adevarat?
Fericirea vine din actiune. Fericirea vine din verbul „a face”. Fericirea este alcatuita din lucruri marunte, de la o cafea buna, la o zi in care soarele straluceste, micile sau marile reusite zilnice, personale, profesionale, motivele de ras care te fac sa nu te mai poti opri, oamenii dragi, familia si mai ales copiii.
Ai obtinut titlul de „Femeia de top in top” la categoria mass-media. Ce a insemnat acest titlu pentru tine si cariera ta?
Avand in vedere ca eram in primul an de presa, cred ca a fost de incurajare. Apreciez intentia publicatiei respective si uite ca acum, la mai bine de un deceniu, pot spune ca nu am dezamagit.
Esti psiholog licentiat si ai finalizat si un master in managementul resurselor umane. Ai practicat aceste domenii?
Aceasta formare mi-a folosit in toti anii de presa. Ajuta sa vezi dincolo de aparente. O cariera in consiliere si dezvoltare personala este, probabil, ceea ce va urma, ceva mai tarziu, in harta mea profesionala.
Cum reuseste Andreea Trandafirescu sa se imparta intre viata de familie si cea de jurnalist? Reusesti sa pastrezi un echilibru?
Nu ma impart, doar incerc sa gestionez lucrurile asa cum vin. Echilibrul il pastrez cu ajutor din interiorul familiei, acesta e secretul.
Au fost momente in care ai vrut sa renunti la cariera ta?
…