A avea o minte activa reprezinta cheia pentru a ramane tanara, iar partea interesanta este aceea ca ceea ce mananci, cu cine vorbesti, influenteaza in bine (sau nu) sanatatea creierului. Iar acesta isi pierde din calitati gradual, odata cu varsta si de cele mai multe ori nici nu observi asta. Numarul de neuroni scade si asta se intampla de la o varsta destul de frageda, existand anumite semnale care arata o incetinire a activitatii creierului prin faptul ca scade capacitatea noastra de a face lucruri simple, precum amintirea numelor si a multiplelor sarcini in acelasi timp. Conform cercetarilor apartinand Universitatii din Virginia, vizualizarea spatiala si declinul gandirii scade spre sfarsitul anilor 20, memoria diminuandu-se incepand cu anii 30.
Dar, nu este totul o drama asa cum ar parea, cercetarile aratand ca ramanand in forma, fiind activ mental si avand un stil de viata sanatos, poate chiar stimula pozitiv anumite schimbari. Stiinta arata astazi faptul ca putem da nastere noilor neuroni si cailor neuronale, putem regenera creierul. Abilitatile cognitive care deriva din stiinta asimilata cresc pana la aproximativ 60 de ani.
Fii activa!
Exercitiile fizice regulate iti protejeaza creierul impotriva imbatranirii pastrandu-ti o minte activa, ajutand la controlul tensiunii arteriale si a greutatii, ambele influentand functionarea cognitiva pe masura ce imbatranesti. Cu toate acestea, beneficiile sunt mult mai sofisticate. Un studiu suedez publicat in The Lancet Neurology a aratat ca facand exercitii fizice intre o jumatate de ora si o ora – cel putin de doua ori pe saptamana atunci cand esti la varsta mijlocie, poate reduce riscul dementei cu aproximativ 50 de procente. Oamenii de stiinta considera ca prin stimularea circulatiei, exercitiile fizice pot revigora creierul cu ajutorul sangelui si oxigenului transportat de acesta, ceea ce il ajuta sa pastreze tesuturile complexe sanatoase.
Iar exercitiile fizice nu trebuie sa fie ceva complex! Anumite versiuni yoga ajuta fluxul sangelui sa ajunga la creier, la fel ca mersul pe jos intre 9 si 15 km saptamanal, care ajuta creierul sa-si pastreze dimensiunea.
Foloseste-l sau il pierzi!
Exista diverse sarcini care iti pastreaza o minte activa, te pot ajuta la mentinerea memoriei si a procesarii cognitive. Un studiu care a examinat un grup de adulti sanatosi din punct de vedere cognitiv, a ajuns la concluzia ca cei care si-au antrenat creierul au fost capabili sa isi imbunatateasca viteza de procesare a informatiilor auditive cu aproape 60%. Si in cazul de fata, nu trebuie sa ai parte de gadgeturi scumpe pentru antrenarea creierului, cuvintele incrucisate, invatarea unei limbi straine, memorarea poeziilor, jocurile standard pe calculator, toate sunt la fel de eficiente.
Fii sociabila!
O buna sanatate nu se rezuma doar la efort si sacrificiu, este mai mult decat atat, iar o viata sociala de calitate are o influenta benefica asupra sanatatii creierului. Conform unui studiu, a avea prieteni apropiati, a ramane apropiat alaturi de familie si cei dragi, iti mentine o minte activa si iti ofera protectie impotriva dementei. Studiul a aratat ca cei care au avut parte de retele sociale bune, nu au avut de suferit din cauza manifestarilor clinice ale bolii, cum ar fi deficienta cognitiva sau dementa. Daca prietenii sau membri ai familiei nu locuiesc aproape de tine, alatura-te unui grup din apropiere, pentru a te simti mai aproape de comunitatea ta. A apartine unui grup care face jogging sau yoga, sau orice alta activitate, iti va oferi beneficii suplimentare, pozitive, ceea ce va avea un efect pozitiv asupra ta si a sanatatii creierului.
Hraneste-ti mintea!
Nu putem inversa varsta creierului doar cu alimentatia, cu toate acestea, expertii considera ca a manca eficient este un lucru foarte bun pentru a arde caloriile. Vitamina B din cerealele integrale, nuci si alte alimente este vitala, cercetarile realizate de Universitatea din Oxford aratand ca aceasta poate reduce rata de contractie asociata cu dementa la jumatate. Mult laudatul omega-3 din peste este un acid gras esential bogat in DHA despre care se stie ca sprijina sistemul nervos. Antioxidantii, licopenul si vitamina E au capacitatea de eliminare a radicalilor liberi. Poti compara creierul cu o bestie infometata, de aceea sunt importante mesele zilei – ce nu trebuie sarite, dar nici nu te poti baza pe stimulente ca zaharul sau cofeina!
Mergi pe verde!
Consumul ceaiului verde iti poate proteja creierul impotriva dementei, mentinandu-ti in acelasi timp si o minte activa, conform unui studiu apartinand Universitatii din Newcastle. Ceaiul verde contine compusi care stimuleaza sanatatea mintii prin compusii cunoscuti ca polifenoli, doar ca oamenii de stiinta nu stiau daca au supravietuit procesului de digestie. In continuare, studiul a confirmat ca au supravietuit, ei legandu-se de anumite proteine cunoscute ca au un rol in dezvoltarea dementei, prin urmare, protejeaza creierul.