Anxietatea si ingrijorarea se manifesta ca o durere de stomac sau poti simti galagie inauntru. Acest lucru se intampla datorita faptului ca exista o legatura directa intre creier si stomac, doar ca functioneaza invers: un intestin nesanatos poate provoca probleme la nivelul creierului, inclusiv anxietate si depresie. Daca chimica creierului nostru este corecta, va functiona echilibrat. Deficientele nutritionale din organism trebuiesc abordate, echilibrandu-se astfel situatia la nivelul creierului, ceea ce va duce la disparitia anxietatii.
Daca suferi de anxietate, vei recunoaste anumite semne ca burta agitata, ritm cardiac inconstant si o anumita teama ca se poate intampla ceva rau. Efectele stresului cronic asupra sanatatii este ceva profund, el avand legatura cu bolile cardiovasculare, diabet, depresie, anxietate, anumite forme de cancer. Si, cu toate ca exista mai multe motive pentru care oamenii simt mai multa anxietate decat altii – o trauma, trecutul lor, hormonii, exista suficiente dovezi care arata ca exista o legatura directa cu alimentatia. Acest lucru inseamna ca sta in puterea noastra sa facem ceva in acest sens.
Principii de baza pentru a evita anxietatea
Urmeaza aceste principii pentru a vedea o diferenta in nivelurile de anxietate!
Incearca sa conservi sanatatea intestinului si creeaza-ti un microbiom sanatos! Bacteriile bune din intestin reduc inflamatia, imbunatatind starea de spirit si energia. Alimentele fermentate ca kombucha, kimchi si kefir, trebuie sa se numere printre mancarurile tale sau te poti indrepta spre un supliment.
Detoxifierea. Scaderea sarcinii toxice permite sistemului limfatic sa ajute mai mult la absorbtia nutrientilor si la stabilirea echilibrului.
Aprovizioneaza-ti neurotransmitatorii! Hormonii de simtit bine – serotonina, dopamina si acidul gamma-aminobutiric (GABA) trebuie sa se regaseasca in alimentatie si pentru acest lucru trebuie sa consumi oua, pui, peste, nuci, seminte, lactate, linte. GABA este un aminoacid care apare in mod natural in corp si care functioneaza ca un neurotransmitator pentru a ajuta la cresterea starii de spirit si la reducerea anxietatii.
Acopera-ti deficienta nutritionala, lucru ce va asigura creierul ca are elementele de constructie necesare pentru a functiona optim. Majoritatea nutrientilor pot fi luati din alimentele pe care le consumam in mod regulat, dar si suplimentele sunt utile. Pentru o functionare adecvata, sistemul nervos central are nevoie de un numar de aminoacizi in proteine, asa ca o simpla crestere a cantitatii acestora te va ajuta sa scapi de stres si anxietate.
Alimentele bogate in magneziu sunt necesare, deoarece acestea controleaza axul hipotalamo-hipofizo-suprarenal, ce regleaza raspunsul organismului la stres, stare de spirit si libidou. Magneziul se gaseste in nuci, soia, cereale integrale, linte, banane, avocado.
Omega 3 se gaseste in oua, nuci, peste, seminte, uleiuri pe baza de plante, lipsa acestuia afectand functia creierului.
Antioxidantii sunt necesari, deoarece ei lupta impotriva radicalilor liberi si se gasesc in fructe, legume, seminte, ciocolata, nuci.
Alimentele pe baza de plante sunt esentiale, deoarece reduc anxietatea si depresia; contin micronutrienti esentiali pentru sanatatea mintala si fizica. Gatitul lor, scade cantitatea nutrientilor.
Reducerea inflamatiei este necesara, deoarece aceasta este cauza multor boli, inclusiv anxietatea.
Ce e normal si ce nu e?
Anxietatea este normala, cam 1 din 5 oameni suferind de aceasta boala. Anxietatea usoara poate fi tratabila, dar de unde poti sti ce forma ai? Tratarea anxietatii severe slabeste organismul, iar daca te numeri printre cei care nu se pot ridica dimineata, trebuie sa realizezi ca viata nu poate continua in acest mod. Doar ca, trebuie sa stii ca nu esti singur si ca exista ajutor, fie ca discuti cu medicul de familie sau un specialist in domeniu.
5 tipuri de alimente de evitat
Exista anumite alimente care ne produc stres si ne remodeleaza creierele in moduri negative!
- Zahar rafinat. Cand ai nivelul scazut de serotonina in creier, ai pofta de zahar. Ai putea sa te simti bine dupa ce mananci ce iti cere organismul, dar in scurt timp, poti ajunge la anxietate, daca obiceiul este repetitiv si exagerat.
- Grasimi rele. Aceste grasimi sunt facute de oameni, de la mancarea simpla prajita, pana la fast food si uleiuri hidrogenate, care au un efect advers asupra creierului si sistemului nervos.
- Ingrediente artificiale. Indulcitori ca aspartam, zaharina si sucraloza, aditivi, arome ce se regasesc in alimentatia de baza aproape a fiecarui om. Aspartamul, gasit in guma de mestecat si anumite sucuri, inhiba sinteza si eliberarea de neurotransmitatori, dopamina, noradrenalina, serotonina.
- Carbohidratii rafinati trebuiesc exclusi din alimentatie, gasindu-se in prajituri, cereale la mic dejun, pizza, produse patiserie.
- Carne prelucrata. Cercetatorii au gasit ca consumul carnii si alimentelor din carne procesate, au crescut riscul depresiei cu pana la 60 de procente, comparativ cu cei care consumau alimente integrale.