Mulţi dintre noi am auzit de inteligenţă artificială cu mult timp în urmă în filmele şi cărţile science fiction, doar că astăzi, ea este prezentă sub diferite forme în viaţa noastră. Pe lângă asta, este un subiect mereu în atenţie, care dă naştere polemicilor şi se crede, teoretic în acest stadiu, că ea ne poate schimba viaţa aşa cum a făcut-o internetul şi telefoanele mobile; cum va evolua concret, nu putem anticipa.
Ce numim inteligenţa artificială şi cum ne poate afecta viaţa?
Inteligenţa artificială este simularea inteligenţei umane prin intermediul maşinilor/ dispozitivelor, concepute pentru a gândi, a se comporta şi a acţiona precum oamenii. Astfel, aceste dispozitive pot vorbi, lua decizii, pot rezolva probleme şi înţelege limbajul natural. Şi chiar dacă nu este nimic nou, progresele ultimei perioade au arătat că puterea de calcul poate stăpâni sarcini complexe, de la asistarea complexă în cadrul intervenţiilor medicale, până la a lua decizii pentru tine care sunt conforme cu modul tău de a fi.
Toate acestea sunt benefice şi par inofensive, dar există şi oameni îngrijoraţi de această evoluţie.
Ascensiunea inteligenţei artificiale generative că ChatGPT aduce îngrijorări în privinţa pierderii locurilor de muncă ce implică creativitatea şi arta.
Inteligenţa artificială generativă este un fel de algoritm folosit pentru crearea de conţinut de la audio, la cod, imagini, text, simulări, videoclipuri; cel mai cunoscut exemplu este ChatGPT lansat de OpenAI în noiembrie 2022 şi care a strâns 100 de milioane de utilizatori în primele două luni. Scrii o întrebare şi primeşti un răspuns detaliat în câteva secunde. Dacă îţi doreşti şi o fotografie, Dall.E 2 poate crea orice imagine în funcţie de specificaţiile pe care le oferi, fiind un lucru foarte distractiv de încercat şi util când ai nevoie concret de ceva.
Cu toate acestea, experţii în inteligenţă artificială consideră că această tendinţă încă nu poate înlocui omul şi nu poate ajunge la nivelul creativităţii sale.
O altă problemă este legată de îngrijorările în privinţa copiilor, care ar putea să genereze text (eseuri, proiecte) doar interogând ChatGPT-ul, pentru ca apoi să copieze şi să prezinte învăţătorului. Anumiţi profesori americani susţin ideea de a reveni la abordarea tradiţională de a scrie fizic, de a susţine examene orale şi scrise. În acelaşi timp, se iau în calcul şi blocarea browserelor, pentru a împiedica frauda când examenele se susţin online sau de la distanţă.
Ce trebuie reţinut este faptul că ceea ce generează inteligenţa artificială în acest moment, cel puţin din punct de vedere al scrisului şi creativităţii, nu garantează calitate. Mai mult, nu este substitut pentru gândirea critică şi învăţarea independentă şi la fel de important, îi lipseşte pasiunea, cea care stă la baza invenţiilor şi a găsirii soluţiilor originale. Ceea ce vedem astăzi este concentrarea pe lucruri deja ştiute, deja existente.
Însă una din cele mai îngrijorătoare probleme este cea a pierderii locurilor de muncă. Inteligenţa artificială se descurcă foarte bine în domeniul programării şi se crede că îi va determina pe oameni în continuare să devină mai competitivi. Bloggerii şi copywriterii e posibil să aibă teamă, dar deocamdată pot sta liniştiţi. Au existat destule tentative ale unor site-uri de a publica ştiri cu ajutorul inteligenţei artificiale, dar au existat erori inacceptabile; la fel de evidente sunt forma şi consistenţa unui text care nu au naturaleţea şi cursivitatea textului scris de om.
Inteligenţei artificiale îi lipseşte momentan creativitatea şi intuiţia, calităţi pe care le au oamenii şi în timp ce poate genera text, se chinuie să producă idei sau lucrări cu adevărat originale. Sistemele care se bazează pe inteligenţa artificială au limitele lor pe care le-a văzut fiecare dintre noi când a discutat online pe chat. Majoritatea celor care au discutat pe chat-ul companiilor, considera soluţiile primite rigide, nesatisfăcătoare şi care nu soluţionează în mod real doleanţele lor şi nu servesc scopului.
Deocamdată, inteligenţa artificială îşi are locul ei bine stabilit şi până în momentul în care nu va genera soluţii cu adevărat viabile şi adaptate necesitaţilor omului, este indicat ca evoluţia stilului de viaţă şi a vieţii însăşi, să continue în mod natural.