Carnea rosie poate fi subiectul unor nesfarsite polemici privitoare la beneficiile sale sau din contra – efectele mai putin sanatoase … dar ce este adevarat sau nu si cum aflam ce este bun pentru noi?
Flexitarismul este una dintre dietele cu cea mai rapida crestere, la fel ca veganismul in plina expansiune, astfel ca, tot mai putini dintre noi mai adauga in alimentatie sunca sau fripturi suculente. Majoritatea stirilor si articolelor care apar acum referitor la anumite produse de alimentatie de origine animala, afirma ca ele contin nitrati sau au diversi compusi cancerigeni, astfel ca de cele mai multe ori suntem destul de derutati cand vine vorba cata carne rosie trebuie sa mancam sau cum sa o gatim pentru a fi buna din punct de vedere al sanatatii.
In timp ce se crede ca fierul obtinut din carnea rosie este mult mai usor absorbit si utilizat de organism comparativ cu fierul obtinut din alimentele vegetale, studiile arata ca poti obtine cantitati necesare si prin consumul nucilor, semintelor, a frunzelor verzi. Intr-un studiu important de acum doi ani – European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition, s-au comparat dietele a cel putin 18000 consumatori de carne, 4500 consumatori de peste, 66600 vegetarieni si 800 vegani. Rezultatul? Veganii au avut cel mai mare aport de fier consumat, au urmat vegetarienii si cei care mananca peste, apoi consumatorii de carne.
Carnea rosie are tendinta de a avea un continut de grasime mult mai mare comparativ cu carnea alba (pui) asa ca, eliminati grasimea sau cumparati fara. Portiile mari de carne rosie au fost asociate cu cresterea riscului aparitiei cancerului si a accidentelor vasculare cerebrale. Astfel ca, alegerea portiilor mai mici sau fara grasime, este cea mai indicata, dar poate fi si mai scumpa. Astfel ca, daca vrei sa mananci carne rosie, consuma o cantitate mai mica de carne cu multe legume; si cum are un procent ridicat de energie, trebuie sa iei in calcul reducerea cantitatii de carbohidrati.
Vestea buna este ca, conform Agricultural and Horticultural Development Board, cantitatea de grasime din carnea rosie are de departe o cantitate scazuta de grasimi, comparabil cu acum 20 de ani. In medie, carnea de vita cruda contine 8% grasimi, cea de miel contine 8%, in timp ce branza Cheddar are in medie 34% grasimi.
Foarte multe persoane au redus – conform statisticilor – consumul de carne in ultimii anii, luni, saptamani, multe fiind interesate sa faca acest lucru intr-un viitor apropiat. Se crede ca acest lucru se datoreaza tendintei indreptarii noastre catre o alimentatie vegana sau vegetariana, stiluri de viata considerate a fi mai sanatoase si nu in ultimul rand, legaturile demonstrate intre cancer si carnea procesata. Studiile au aratat ca femeile consuma doua treimi din cantitatea recomandata, conform unui studiu al unui grup de profesionisti din domeniul sanatatii, oameni de stiinta si cercetatori care ofera informatii independente si obiective despre carnea rosie. Asa ca, orice femeie daca doreste, poate adauga cateva bucatele extra fara niciun risc.
Se pare ca ar fi indicat sa consumam carne rosie de doua ori pe saptamana. Daca luam in considerare evolutia alimentatiei umane, vom observa ca omul consuma carne rosie ocazional, cand un animal mare era sacrificat si nicidecum in mod regulat asa cum oamenii o fac astazi. Cercetarile World Cancer Research Fund recomanda o cantitate de 500 g carne rosie pe saptamana, adica aproximativ 70 g zilnic; aceasta cantitate reprezinta echivalentul a doua felii subtiri de carne de vita, miel sau porc, daca feliile sunt de aproximativ jumatate dintr-o felie de paine. Asa ca, conform expertilor, carnea rosie trebuie tratata ca un desert sau ca un pahar de vin.
Avertismentele legate de sanatate despre carnea rosie tind sa se concentreze pe producerea in masa a alimentelor procesate cum ar fi carnati, salamuri, bacon, sunca, mesajul cheie fiind calitate peste cantitate. Multe carnuri tratate, contin nitrati si alte chimicale adaugate in timpul procesului de productie pentru prelungirea termenului de valabilitate sau pentru o culoare mai comerciala. De multe ori, culoarea rozie a aspectului carnii inseamna mai multe substante chimice.
Nitratii si nitritii sunt bine de evitat, deoarece exista o legatura intre aceste chimicale si stresul oxidativ, ceea ce inseamna ca celulele noastre sunt mai putin capabile sa protejeze corpul de radicalii liberi, cum ar fi poluarea, ceea ce contribuie la imbatranirea matura. Un studiu din 2015 realizat de World Health Organisation a aratat ca, mancand 50 g carne procesata zilnic, poate creste riscul de cancer intestinal cu 18 procente pe parcursul vietii. Alte studii au facut legatura intre alimentatiile bogate de carne rosie prelucrata si cancerul de colon la femei, dar inca nu exista vreo legatura statistica intre carnea rosie neprocesata si un risc scazut al cancerului intestinal. Atat timp cat exista un echilibru in alimentatie cu privire la carnea rosie proaspata, nu ar trebui sa existe niciun risc. Problema cu dietele moderne, nu sta in carne, ci in multitudinea alimentelor si bauturilor procesate.
Carnea rosie este una dintre cele mai bune surse ale vitaminei B12, un nutrient esential pentru sustinerea sanatatii neurologice si cardiovasculare. Carnea rosie are de asemenea si un nivel ridicat al altor vitamine B, cum ar fi B6, tiamina, riboflavina, niacina; se crede ca acesti nutrienti sunt mult mai bine absorbiti de catre corp din carne decat din alte surse.
Carnea rosie care provine de la animalele a caror alimentatie se bazeaza pe iarba, contine niveluri ridicate de acid linoleic, care este un puternic antioxidant ce previne formarea placii in artere, reduce riscul bolilor de inima si diabetul zaharat de tip 2. Cercetarile sugereaza ca acidul linoleic ar putea incetini cresterea tumorilor canceroase. Vitele care consuma iarba contin acid linoleic cu 500% mai mult decat cele care consuma diverse cereale, ingrasaminte.
Carnea rosie este cu adevarat o sursa buna de proteine care au o valoare nutritionala ridicata, consumul de carne rosie oferindu-ti senzatie de satietate, deoarece substantele nutritive sunt eliberate lent. Dar asta nu inseamna ca trebuie exagerat! Iar daca vrei inlocuitori, o portie de tofu ofera aproximativ jumatate din cantitatea de proteine de care ai nevoie intr-o zi!