Cele 5 simturi. Cum ne afecteaza emotiile?

Cele 5 simturi ale noastre ne afecteaza emotiile in moduri subtile mai mult decat credem.

Cele 5 simturi ale noastre ne afecteaza emotiile in moduri subtile mai mult decat credem si poti pleca de la situatia in care, probabil, ai realizat faptul ca mancarea este mai gustoasa cand o mananci cu tacamuri mai grele. Sau ca in anumite circumstante avem impresia ca timpul trece foarte repede chiar daca nu am facut mare lucru. De multe ori, simturile si emotiile se suprapun afectandu-ne ceea ce experimentam in viata de zi cu zi. Cercetarile din neurostiinta, psihologia experimentala si psihologia comportamentala, au descoperit ca modul uimitor in care comportamentul si perceptia ne sunt afectate prin ceea ce pare ca fiind factori arbitrari ai mediului nostru.

Gustul

Vinul alb este mai bun atunci cand asculti … Blondie, dar niciodata sa nu bei vin rosu in compania acestei muzici! Cercetarile au aratat ca potrivirea caracterului emotional al muzicii cu caracteristica vinului pe care il bei, creste gustul cu 15%. Asa ca, asculta muzica optimista avand un pahar de vin alb in fata si asculta o muzica mai putin optimista si dramatica in compania unui pahar de vin rosu!

Vederea

Suntem mult mai productivi in compania culorii rosii. Culoare calda, rosul are un efect stimulativ psihologic, crescand rata batailor inimii, introducandu-ne intr-o stare de alerta si facandu-ne atenti la detalii. Un studiu al cercetatorilor din Vancouver, a aratat ca oamenii faceau mai putine greseli de tastare cand se aflau intr-o camera rosie si au facut cele mai multe greseli cand s-au aflat intr-o camera alba. Iar daca vrei sa-ti imbunatatesti atentia, nu trebuie sa ai o camera intreaga rosie, ci doar campul vizual, de la un stilou pana la o agenda sau un buchet de flori.

Mirosul

Unul din cele 5 simturi si anume mirosul, este asociat de multe ori cu stari de bine (mirosuri din copilarie), iar aceste stari sunt mai creative, cercetarile aratand ca ele ofera o cursivitate a ideilor. Fenomen numit “calatorie mentala in timp”, astfel de mirosuri ne aduc inapoi o nostalgie pozitiva si amintiri frumoase, incurajand ”abordarea motivationala” in momentul in care te simti cumva obligat sa cauti noi idei si experiente.

Atingerea

Materialele calde ii fac pe oameni sa te placa si mai mult, noi asociind caldura fizica cu cea emotionala. Daca dai mana sau atingi pe cineva care este cald, il percepi ca a fi o persoana calda si nu rece. Intr-un studiu, participantilor li s-a cerut sa tina o anumita bautura a unei persoane in timp ce se lega la sireturi; jumatate de timp a fost cafea calda, iar cealalta jumatate, cafea cu gheata. La intrebarea “cum vi s-a parut persoana?”, raspunsurile au fost ca era o persoana calda sau rece, in functie de temperaturi bauturii pe care o tinusera.

Auzul

Sunetul de fundal are capacitatea de a-ti imbunatati starea de spirit. Cand mergi, gandeste-te la anumite peisaje sonore: valurile marii, sunetul dintr-un parc, atmosfera dintr-o cafenea. De exemplu, daca petreci timpul acasa, te vei simti mult mai in forma si mai proaspat daca pe fundal vei auzi sunetul pasarilor. Daca vei cauta online o vacanta pe plaja, te vei simti mult mai bine, vei avea o stare de spirit mult mai optimista, avand in fundal un astfel de fundal sonor.